En alvorlig May advarer EU mod at straffe Storbritannien

Den britiske premierminister fastslår, at briterne vil forlade EU fuldt og helt. Nu venter den hårde opgave med at gøre Brexit til en succes, og Theresa May ønsker, at EU hjælper til.

Den britiske premierminister, Theresa May, har gjort det klart, at briterne forlader EU fuldt og helt, og at hun ønsker, EUs hjælp til at gøre Brexit til en succes. Foto: AFP  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske premierminister, Theresa May, har gjort Brexit konkret for både briterne og resten af EU. I det halve år siden folkeafstemningen er forbindelsen til EU reelt fortsat som hidtil. Det ændrede May med sin længe ventede EU-tale tirsdag, hvor hun advarede om, at der venter hårde forhandlinger og måske alvorlige konfrontationer forude.

Hun fastslog, at Storbritannien vil forlade EU fuldt og helt, og at der heller ikke vil blive tale om nogen form for indirekte medlemskab. Det var en alvorlig tale. Der var ingen klapsalver undervejs ved en storladen eller stemningsfuld formulering. Der var helt stille, mens May rømmede sig, drak en tår vand og fortalte alle, at det nu er alvor.

Hun fastslog, at Storbritannien ønsker, at EU fortsat har succes og på ingen måde ønsker at »underminere« EU, og at briterne fuldt ud respekterer de »europæiske venner og allierede«. Men kun hvis EU vil hjælpe briterne med at gøre Brexit til en succes, erklærede May med en klar advarsel og sagde, at hvis EU forsøger at straffe Storbritannien for at forlade EU under de kommende udmeldelsesforhandlinger vil det være en »katastrofal, selvødelæggende handling«.

»Vi vil ikke se det som en venlig handling, og Storbitannien vil ikke acceptere det scenarie,« sagde May.

Den britiske premierminister havde forinden konstateret, at nogle i EU måske kan være fristet til at forhindre en god gensidig, fremtidig aftale med Storbritannien for at forebygge, at andre følger det britiske Brexit. Men i det tilfælde vil Storbritannien gøre, hvad der er nødvendigt og være fri til at »ændre den økonomiske model«, understregede May. Den formulering bliver tolket som en trussel om, at EU kan stå over for et britisk skattely på den anden side af kanalen.

»En dårlig aftale med Europa er værre end ingen aftale,« fastslog May og sagde, at Storbritannien sagtens kan håndtere den situation.

Premierministerens trussel eller advarsel blev gemt godt nede i teksten, men hun rettede sine ord direkte mod EU-medlemmerne, selv om hun også understregede, at briterne søger en aftale, der vil være til gavn for begge parter.

Aftale med EU

»Vi søger et nyt og ligeværdigt partnerskab — mellem et uafhængigt, selvstyrende, globalt Storbritannien og vores venner og allierede i EU,« sagde May.

Hun erklærede, at hun ønsker, at handel mellem EU og Storbritannien efter Brexit skal foregå med »maksimal frihed« og færrest mulige toldbarrierer. Den politiske kalkule for May er, at alle kan se, at EU og Storbritannien har store, oplagte fordele ved at handle og samarbejde med hinanden. Briterne mener, at EU vil være bekymret over økonomiske konsekvenser ved et tab af London som centrum for finansielle tjenester.

Men samtidig erklærede May, at hun vil »afslutte« EU-domstolens kontrol med britiske love. Hun afviste kategorisk fortsatte »årlige bidrag« til EU. Dermed kan det for resten af EU hurtigt virke som om, at briterne kræver fordele uden at ville bidrage og uden at ville følge reglerne.

Handelsaftaler med verden

»Jeg ønsker, at vi bliver et ægte globalt Storbritannien — den bedste ven og nabo for vores europæiske partnere men et land, der også rækker længere ud end til Europas gænser. Et land, der kommer ud i verden for at opbygge partnerskaber med både gamle venner og nye allierede,« sagde May.

Handelsaftaler er det helt åbne spørgsmål i det britiske Brexit. May henviste til interesse i Australien, New Zealand, Indien og i Donald Trumps USA. Hun henviste også til Storbritanniens særlige historiske forbindelser til en række lande udenfor Europa, hvor »mange har slægtninge«.

Hvis det særlige forhold resulterer i gode handelsaftaler kan det skabe grundlaget for et succesfuldt Brexit. Minister for global handel Liam Fox omtaler aftalerne, som om de nærmest bare mangler en underskrift. Kritikere og ikke mindst skeptikere i det britiske finansministerium siger, at selv simple aftaler vil tage årevis at få på helt på plads, og at internationale erfaringer viser, at et virvar af lokale interesser komme på tværs.

Kontrol med immigration

»Jeg ønsker, at vi vil blive et sikkert, fremgangsrigt, tolerant land — en magnet for internationalt talent og et hjem for pionerer og foregangsmænd, der vil føre verden fremad,« sagde May og åbnede for fortsat indvandring efter et Brexit, når det »tjener nationens interesse«.

Premierministeren lod ingen tvivl om, at britisk kontrol med antallet af EU-immigranter vil være et absolut afgørende punkt i forhandlingerne med EU. May fastslog, at der »vil blive kontrol med antallet« af EU-immigranter.

Udenfor EUs indre marked er der intet, der hindrer Storbritannien juridisk eller traktatmæssigt i at begrænse immigration. May kan henvise til, at hun har et klart folkeligt mandat til at indføre skrappe regler, og det vil være et åbenlyst succeskriterium for Brexit.

Men May må tage hensyn til, at dele af det britiske erhvervsliv har advaret om, at der fortsat er brug for international arbejdskraft. Et potentielt dilemma er, at nogle af de lande udenfor EU, som den britiske regering ønsker at forhandle handelsaftaler med har interesse i lempeligere immigrationsregler for Storbritannien.

May lagde på ingen måde op til, at det bliver let at gøre Brexit til en succes, men hun erklærede sig fast overbevist om, at det er muligt. Hun påpegede, at de britiske vælgere med deres beslutning i juni »accepterede, at vejen foran dem til tider vil være uvis«.

May med sin tale fjernet en del af den tøven og usikkerhed, som hun er blevet kritiseret for at skabe. Uden uvisheden er der til gengæld en ny virkelighed, og det er den realitet, som briterne, resten af europæerne og hele verden nu skal forholde sig til.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien