Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En hård og ulykkelig skilsmisse, men vi kommer videre

»Brexit er et wakeup call også for EU, som i den kommende tid må ransage sig selv og koncentrere sig om at løse de problemer, Europa står over for.«

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/POOL

Ud, helt ud. Det er en enestående historisk proces, briterne går ind i, når landet til marts tager fat på at løsrive sig fra EU. Det kommer til at tage flere år, før de endelige skilsmissepapirer er skrevet under, og indtil da vil tiden være usikker. Aldrig før har et helt land revet sig løs fra Den Europæiske Union. I sin længe ventede tale slog den konservative premierminister, Theresa May, fast, at ud betyder ud. Brexit er Brexit, ikke noget med at være halvt medlem, weekendkærester eller midlertidigt separerede. Briterne vil ud af det indre marked, ud af toldunionen, ud af alle ledende organer og hele det europæiske samarbejde. Et clean cut.

Theresa May kunne måske ikke have gjort andet, hvis hun og remain-fløjen skulle undgå at blive beskyldt for at snyde på vægten. Og for alle andre, som står tilbage og kigger på, er der kun at acceptere, at briterne lægger an til den hårdest mulige landing. Man kan synes, at det er trist og destruktivt som en ulykkelig skilsmisse, og man kan frygte konsekvenserne både for EU og Storbritannien. Men hvis det er den fremgangsmåde, den britiske regering har besluttet sig for at forfølge, når den skal efterkomme de 51,9 procent af briterne, der stemte for Brexit sidste sommer, så må EU-landene sætte sig til forhandlingsbordet og få det bedst mulige ud af situationen.

For de tusinder af danskere og andre EU-borgere, som bor i Storbritannien, bliver det en usikker periode, de går ind i, også selv om Theresa May i sin 12-punktsplan vil arbejde for at garantere rettighederne for de EU-borgere, der i dag bor i Storbritannien. Den vigtigste sag for den britiske regering har været selv at have styr på egne grænser, og hvem der kommer ind og ud af landet. Derfor bliver EU-borgernes rettigheder naturligvis et hovedtema i forhandlingerne.

Men især for dansk erhvervsliv er der noget på spil. Eksporten til Storbritannien er på omkring 70 milliarder kroner om året, hvilket gør landet til Danmarks femte største handelspartner. Cirka 45.000 danske job relaterer sig til eksporten til de britiske øer. Det er altså meget andet end følelser og geopolitik, der er på højkant, når EU og Storbritannien skal nå en aftale. Det handler om rigtige mennesker, deres job, økonomi og fremtid.

Ligesom når ægtefæller går fra hinanden, må fokus være på dem, det går ud over – børnene – indbyggerne. Forhandlingerne om at nå de nødvendige samarbejdsaftaler med briterne må og skal foregå i en konstruktiv ånd og uden den ubehagelig undertone af afstraffelse, som indimellem har skinnet igennem budskaberne om Brexit fra Bruxelles.

EU er et tæt forpligtende samarbejde mellem lande, der hver for sig mener, at de får noget ud af det, fordi vi sammen kan mere end hver for sig. Hvis der er lande, som ikke ønsker at være med længere, skal det stå dem frit for at melde sig ud.

Samlet set bliver EU svagere af det, men hvis ikke medlemskabet af Unionen bygger på nødvendighed, gensidige fordele og folkelig opbakning, så styrer EU mod opløsning. Brexit er et wakeup call også for EU, som i den kommende tid må ransage sig selv og koncentrere sig om at løse de problemer, Europa står over for. Det er nu engang den bedste måde at blive populær på.