Det ved vi om den mistænkte bag angrebet i Stockholm

En 39-årig mand fra Usbekistan er officielt anholdt og mistænkt for terror og drab, oplyser de svenske myndigheder.

Svensk politi bekræfter, at en 39-årig mand er mistænkt for at føre den lastbil, der fredag eftermiddag kørte ind i en mennskemænge i Stockholm. Fredag offentliggjorde politiet et billede af manden fra et overvågningskamera kort efter angrebet. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Maja SUSLIN / SwedenOUT,  TT News Agency, April 7, 2017.REUTERS/Police/Handout/TT News Agency.  Fold sammen
Læs mere

Fredag aften tilbageholdt det svenske politi en mand i Märsta i den nordlige del af Stockholm. Han mistænkes for at være fører af den lastbil, der kørte ind i en menneskemængde i Stockholm fredag eftermiddag og efterlod fire mennesker dræbt samt 15 såret.

Politiet bekræftede på et pressemøde lørdag eftermiddag, at manden er 39 år og fra Usbekistan. Myndighederne er så godt som sikre på, at de har fået fat i den rigtige gerningsmand, fremgik det på mødet.

Ifølge chefen for det svenske efterretningsvæsen, Säpo, var den 39-årige mand tidligere dukket op i deres register, men informa­tionerne kunne ikke underbygges. Ligeledes meddelte det svenske rigspoliti på pressemødet, at de havde haft oplysninger om den mistænkte af marginal karakter.

Da manden blev tilbageholdt fredag aften, sagde han selv, at han stod bag angrebet. Han skulle efter sigende have haft glasskår i sit tøj, da han blev pågrebet, skriver svenske medier.

Efter angrebet skulle manden have taget et tog nordpå, hvor han senere blev tilbageholdt, skriver Aftonbladet. Tidligere på dagen offentliggjorde det svenske politi et billede af manden fanget af et overvågningskamera kort efter angrebet.

Billedet førte fredag aften til, at to øjenvidner identificerede den mistænkte. Det første vidne genkendte manden på et tog fra Stockholm og tilkaldte en vagt. Den mistænkte flygtede, men blev kort efter genkendt af et andet vidne ved en tankstation i Märsta. Herfra kontakter man politiet, skriver Aftonbladet.

Det er uklart, hvor længe manden har opholdt sig i Sverige. Aftonbladet har været i kontakt med en kilde tæt på den anholdte, der har oplyst, at manden har børn, arbejder i byggebranchen og bor i en forstad til Stockholm.

Ifølge svenske medier har den 39-årige mand uploadet propagandafilm for Islamisk Stat på sin Facebook-profil. Han skulle derudover have »liket« billeder af sårede mennesker efter angrebet i Boston i 2013. Det er ikke bekræftet af politiet.

Senest ved middagstid på tirsdag tages der stilling til, om manden skal begæres fængslet, fremgår det i en pressemeddelelse fra den svenske anklagemyndighed.

Lørdag eftermiddag var det stadig uvist, hvor mange mennesker, der var involverede i angrebet.

Nedenfor ses et billede over, hvor angrebet fandt sted i Stockholm: