Dansker leder afghansk valg

Det er en dansker, der skal holde styr på stemmesedler med i alt 10.000 afghanske kandidater og sørge for, at også nomadefolket i det bjergrige lands yderste egne får sat deres kryds ved parlamentsvalget til sommer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 38-årige Peter Erben er af FN's særlige repræsentant i Afghanistan udpeget som valgchef, og han skal nu indenfor de næste seks måneder planlægge og gennemføre provins- og parlamentsvalg i det tidligere så uroplagede land, skriver Jyllands-Posten torsdag.

»Situationen er forbedret betydeligt siden sidste år, og vi står nu foran en meget kort valgproces, så de endelig kan få valgt et folketing og provinsforsamlinger i de 34 provinser, der skal vælges til,« siger Peter Erben.

I weekenden bliver valgdatoen fastsat, og i næste uge begynder man at åbne kontorer i hele Afghanistan, så kandidatnomineringen kan komme i gang i tredje uge af april.

Peter Erben regner med, at 5.000-10.000 kandidater stiller op i de 34 provinser. Der skal laves 69 forskellige valgsedler til 34 provinser, så der er to til hver provins og en til nomaderne, der jo bevæger sig så meget, at de kun skal stemme til parlamentet.

Peter Erben har erfaring med at lede valg i andre uroplagede regioner med krigsramte folkeslag. I forbindelse med valget i Irak for en måned siden ledede han valget blandt eksil-irakerne, i januar var han ledende rådgiver ved det palæstinensiske valg, og han har også erfaring fra valg i Bosnien, Kosovo, Øst-Timor, Nepal, og Filippinerne.

cag@berlingske.dk