Danmark udleverer korruptionsmistænkt dressurrytter til Sydkorea

Danmark vil udlevere den sydkoreanske kvinde Chung Yoo-ra. Det melder Rigsadvokaten. Kvinden er i Sydkorea sigtet for medvirken til økonomisk kriminalitet.

Arkivfoto: Retten i Aalborg forlænger varetægtsfængsling af sydkoreansk kvinde, der er mistænkt i korruptionssag. (se Ritzau historie 301015) People watch a screen showing a news report on the arrest of Chung Yoo-Ra (C), the 20-year-old daughter of the woman dubbed South Korea's "Rasputin", at a railway station in Seoul on January 3, 2017. The daughter of Choi Soon-Sil, the woman at the centre of a corruption scandal that led to the impeachment of South Korea's president, has been arrested in Denmark after months in hiding, Danish police said. / AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE

Den 20-årige Chung Yoo-ra, der er mistænkt for at stå bag omfattende korruption og svindel i Sydkorea, og som først på året blev anholdt i Aalborg, bliver nu udleveret til Sydkorea. Det oplyser Rigsadvokaten.

»Jeg ved, at sagen har haft stor opmærksomhed i Sydkorea. Derfor er jeg også glad for, at der har været en udbredt forståelse for, at sagsbehandlingen har taget den tid, som har været nødvendig for at behandle sagen grundigt og i overensstemmelse med dansk lovgivning,« siger statsadvokat Mohammad Ahsan i en pressemeddelelse.

Chung Yoo-ra blev anholdt 1. januar i Aalborg-forstaden Gu.

Hun har i en længere periode været internationalt efterlyst via Interpol for sin rolle i en stor korruptionssag i hjemlandet, som også involverer landets nu afsatte præsident Park Geun-hye.

En bizar sag

Der er tale om en noget bizar sag, som foruden den den afsatte præsident og den 20-årige dressurrytter også involverer Chung Yoo-ras mor, Choi Soon-sil.

Choi Soon-sil har været nær ven og »åndelig rådgiver« for den tidligere præsident i en periode, og har ved flere lejligheder fortalt, hvordan hun er i kontakt med efterverdenen.

På hendes tablet har sydkoreanske journalister, der på ukendt vis kom i besiddelse af tabletten, fundet flere af den tidligere præsidents taler, regeringsdokumenter og rejseplaner, hvori Choi Soon-sils rettelser er tilføjet. I nogle tilfælde i mindre sager, men i andre i sager der drejer sig om alvorlige sikkerhedspolitiske emner som fx genforeningen med Nordkorea og udnævnelsen af sydkoreanske ministre.

Choi Soon-sil har aldrig været sikkerhedsgodkendt eller officielt ansat som rådgiver, og er i dag fængslet anklaget for magtmisbrug.

Alvorlige anklager

Samme anklage hænger over datteren Chung Yoo-ra, der er mistænkt for at have udnyttet sin mors tætte bånd til præsidentembedet.

Sydkoreansk politi mener således, at datteren luksuriøse liv og karriere som professionel sportsudøver er finansieret på illegal vis ved at udnytte forbindelser i præsidentboligen.

Det er blandt andet kommet frem, at dressurrytteren kun havde 17 skoledage i løbet af sit sidste år på gymnasiet, men alligevel blev efterfølgende blev optaget på et af Sydkoreas bedste universiteter.

Chung Yoo-ra har nu tre dage til at beslutte, om hun vil indbringe Rigsadvokatens afgørelse for domstolene. Sker det, vil Retten i Aalborg være første instans, skriver Rigsadvokaten i pressemeddelelsen.