Brexit-tomgang bekymrer: Dansk design er afhængig af, at London fortsat svinger

Det britiske erhvervsliv er bekymret over uvisheden. Den administrerende direktør for Skandium – med salg af eksklusivt skandinavisk design i Londons centrum – siger, at det vil ramme hårdt, hvis Brexit lukker af for forbindelsen til resten af Europa.

Charlie Perry er adminstrerende direktør for Skandium, der sælger skandinavisk kvalitetsdesign og er afhængig af de pengestærke kunder fra hele verden i det centrale London. Hvis Brexit betyder, at UK lukker sig om sig selv, vil det skandinaviske firma blive hårdt ramt, siger han.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Charlie Perry kan normalt godt lide at følge med i britisk politik, men da premierminister Theresa Mays Brexit-aftale forleden blev forkastet af det britiske underhus, fulgte han debatten med særlig intens interesse.

Charlie Perry viser Berlingske rundt mellem Fritz Hansen-stole, Louis Poulsen-lamper og Carl Hansen-møbler i boligbutikken på en sidevej til mondæne Regent Street i det centrale London, og her vokser bekymringen over, at de britiske politikere ikke er i stand til at vise en klar vej gennem Brexit.

»Jeg har fået mange e-mails de seneste dage, hvor folk skriver, at de har ondt af os. Jeg ved helt ærligt ikke, hvordan det her vil ende i den her politiske hårdknude. Der er ikke nogen oplagt vej fremad,« siger den administrerende direktør for Skandium, der kalder sig selv den førende forhandler af skandinavisk design i UK.

»Vi har ligesom alle andre ventet forgæves på, at der bliver taget en klar beslutning. Der er ikke noget, som vi kan tage vores forholdsregler ud fra,« siger han.

Uvisheden omkring det fremtidige forhold til EU bliver af det britiske erhvervsliv igen og igen fremhævet som det mest bekymrende ved Brexit-processen. Charlie Perry er begyndt at mærke, at der kommer færre jobsøgende skandinaver og andre fra EU-lande. Dem vrimler det normalt med i London, og de udgør en stor del af firmaets ansatte.

Charlie Perry har indstillet sig på, at det kan tage lang tid, før den britiske Brexit-proces er afklaret, og han mener, at briterne måske først skal igennem et parlamentsvalg, hvor Labour kan komme til magten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Den 41-årige tidligere revisor siger, at han derfor er begyndt at gøre mere for at fastholde dem, som allerede er ansat. Et større problem er, at kunderne også i stor udstrækning er internationale, og deres lyst og muligheder for at blive i London efter Brexit, kan han han ikke gøre så meget ved:

»Vi har mange kunder, der arbejder i City of London. Velhavende mennesker, der er rejst til London fra mange lande og har valgt det her sted til at have deres tilværelse. Hvis London bliver ramt, vil det også direkte påvirke vores forretning. Så for os er det virkelig vigtigt, at den del af økonomien fortsætter med at fungere.«

Familie splittet i Brexit-beslutning

Indtil videre er det ikke gået så galt med Brexit, som mange havde forudsagt, mener Charlie Perry. Han stemte selv »Remain« og for at forblive i EU, men henviser til, at briterne før er kommet igennem dramatiske perioder.

»Det her land har overlevet store omskiftninger tidligere, så det er jeg sikker på, at vi også vil gøre nu. Min egen familie blev splittet på tværs ved folkeafstemningen. Jeg har søstre, der stemte for Brexit og andre stemte for Remain. Min forældre stemte på hver sit.«

Charlie Perry kom til Skandium for seks år siden: »Jeg elsker de her produkter. Man bliver afhængig af det, og alle bliver bare suget ind i virksomheden, når man er her. Det er fantastisk at arbejde med produkter, som man tror på,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Men Charlie Perry siger samtidig, at Skandiums ledelse ligesom mange andre var »meget chokeret« over udfaldet af EU-folkeafstemningen. De reelle konsekvenser kender ingen, inden Brexit officielt er et faktum, og direktøren understreger, at Brexit-beslutningen og den efterfølgende uvished nu betyder, at Skandium ligesom alle andre »har sat sig i venteposition«:

»Toldbehandling og forsinkelser ved grænsen kan blive et problem for os, men hvis vi kendte betingelserne, kunne vi begynde at forberede os på det. Vi kan levere hurtigt og effektivt her i UK o lande som Tyskland og Italien og sælger online overalt, men grænsekontrol kan skade vores mulighed for at være en europæisk forretning.«