Minister lovede 40 handelsaftaler straks efter Brexit – lækket dokument afslører en anden virkelighed

Et lækket dokument fra det britiske handelsministerium viser ifølge Financial Times, at nærmest ingen handelsaftaler vil være klar, når Storbritannien forlader EU. Det står i skærende kontrast til løfter om, at op til 40 aftaler ville ligge klar »ét sekund over midnat«, når briterne forlader unionen.

Den britiske handelsminister Liam Fox ser ud til at få meget svært ved at overholde sine dristige Brexit-løfter. Det viser lækkede dokumenter, Financial Times har set. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 70 dage til Brexit strammer garnet.

Når briterne forlader EU, siger de også farvel til EUs 40 handelsaftaler med tredjelande. Det har Brexit-fortaler og nuværende handelsminister, Liam Fox, tidligere affejet som det mindste problem.

»Vi kopierer de 40 EU-frihandelsaftaler, inden vi forlader EU, så der ikke opstår nogen handelsforstyrrelser,« sagde Liam Fox kort efter Brexit blev en realitet i 2017, hvor han gav en dristig løfte:

»Tro mig, vi kommer til at have op til 40 handelsaftaler klar ét sekund over midnat i marts 2019.«

Men skal man tro et internt notat fra Liam Fox eget ministerium, som Financial Times har fået fingrene i, vil handelsministeren ikke være tæt på at overholde sit løfte, når briterne forlader EU den 29. marts i år.

Notatet viser ifølge den britiske finansavis, at det endnu ikke er lykkes ministeriet at nå til enighed om størstedelen af handelsaftalerne, der skal erstatte EU-aftalerne, briterne ryger ud af – og det kommer heller ikke til at ske før Brexit.

Financial Times har desuden talt med en ansat i handelsministeriet, der har set ministeriets interne analyser af handelsaftalerne.

»Nærmest ingen af dem er klar, og ikke en eneste vil blive klar til marts,« siger den anonyme kilde.

Åbenbaring for ministeriet

Afsløringerne er pinlige for ministeren, set i lyset af de alle de forsikringer, han er kommet med, siger handelsekspert ved Centret of European Reform, Sam Lowe. Han mener, regeringen burde have været klar til at underskrive aftaler umiddelbart efter Brexit.

»Det her viser, at et no-deal-Brexit ikke blot vil påvirke Storbritanniens forhold til EU, men dets forbindelser med resten af verden,« siger handelseksperten.

Samlet set udgør lande under EUs handelsaftaler omkring 11 pct. af Storbritanniens samlede handel. Heraf udgør Norge, Scwheiz, Sydkorea og Tyrkiet ifølge Financial Times 70 pct.

Storbritanniens handel med andre EU-lande udgør 50 pct. af briternes samlede handel, mens den resterende handel sker med lande handelsaftaler, som ikke er dækket af en handelsaftale, hvor særligt USA og Kina udgør en stor del.

En talsperson for handelsministeriet har afvist at kommentere på lækket. En anden unavngivet kilde fra ministeriet insisterer imidlertid på, at flere aftaler er tæt på at komme i hus.

»Vores prioritet er at sikre, at der ikke er nogen forstyrrelse af vores globale handelsrelationer. Flere medarbejdere er de seneste uger sat på sagen, og vi opfordrer virksomhederne til fortsat at planlægge en ud fra en række scenarier,« siger medarbejderen til Financial Times.

En tidligere ansat i handelsministeriet, David Henig, bekræfter, at handelsministeriet har indgået en pagt med Schweiz om en aftale, der kan træde i kraft efter Brexit. Men han mener, betingelserne i pagten er vage, og handelsministeriet står overfor en åbenbaring.

»Ministeriet er ved at opdage, det handelseksperter har vidst i lang tid, som er, at det er svært at gennemføre handelsaftaler, uanset om de er nye aftaler eller erstatninger,« siger David Henig.

Onsdag overlevede den britiske premierminister Theresa May et mistillidsvotum i det britiske parlament. Hun skal nu forsøge at lande en ny aftale med EU, efter hendes seneste aftale blev stemt ned med et overvældende flertal tirsdag.