Theresa May vandt tillidsafstemning – men det var den nemme del

Oppositionen forsøgte onsdag aften at vælte Theresa May. Men det lykkedes ikke. Hun vandt – ikke fordi parlamentet nødvendigvis elsker hende, men fordi flertallet betragter alternativet som så meget værre. Nu åbner hun så for brede forhandlinger om Brexit og lover i en kort TV-tale at »levere Brexit«.

Foto: MARK DUFFY

Theresa May har brugt endnu et af sine ni liv, og hun er stadig britisk premierminister.

Ved en tillidsafsteming i parlamentet onsdag aften vandt hun med stemmerne 325 mod 306. Men det var den nemme del.

Den virkelig hårde del venter stadig – og det er Brexit. Theresa May erkendte det ved straks efter sin sejr at række ud til de andre partier i parlamentet og opfordre til forhandlinger om en bredere Brexit-aftale.

Senere onsdag mødtes hun med tre andre partiledere i sin embedsbolig i Downing Street, men oppositionslederen, Labours Jeremy Corbyn, mødte ikke op. Han vil først forhandle med Theresa May i det øjeblik, hun udelukker et no deal Brexit som en mulighed, meddelte han. Det nægter May.

I en kort TV-optræden sent onsdag appellerede hun til sammenhold om Brexit. Hun sagde, at briterne havde stemt for Brexit, og hun ville levere Brexit, og hun vil i de kommende dage føre samtaler med andre grupper af »konstruktive parlamentarikere,« sagde hun. Hun kom også med en stikpille til Corbyn for at sætte snævre interesser højere end nationens.

Jeremy Corbyn er den EU-skeptiske parlamentariker fra den yderste venstrefløj, som pludselig blev Labour-formand. Brexit-debatten har afsløret hans mangler. 80 procent af hans vælgere og medlemmer støtter f.eks. fortsat EU-medlemsskab, men Corbyn har i stedet ført en valen Brexit-politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA TAYLOR.

Hvad nu, Brexit?

Så hvad betyder det alt sammen for Brexit?

Der betyder formentlig, at der vil ske to ændringer i Brexit-debatten – den ene hos Theresa May, den anden hos Labour.

Theresa May ville ikke før afstemningen onsdag aften indbyde til noget, der minder om et nationalt kompromis om et blødt Brexit. Sådan en indbydelse kunne få konservative brexiteers til at undlade at stemme ved tillidsafstemningen.

Men hun har nu vundet, og hun er gået i gang med forhandlingerne, og selv om Jeremy Corbyn foreløbigt undslår sig, signalerer May, at hun vil gå uden om Corbyn og indbyde enkeltgrupper af Labour-politikere. Hun vil også indbyde kritikere i sit eget parti til forhandlinger.

Så det er den ene ændring. Før første gang synes Theresa May villig til at samarbejde med parlamentet om Brexit.

Den anden ændring er på vej hos Labour. Partiets officielle holdning var, at det skulle forsøge at vælte Theresa May ved en mistillidsafstemning, og det er nu forsøgt. Dermed føler mange parlamentarikere, at de har gjort deres partipligt, og de vil gå videre til deres plan B - uanset om Corbyn nøler eller ej.

71 Labour-parlamentarikere udsendte f.eks. onsdag et brev, hvor de sagde, at de nu ville kæmpe for en ny folkeafstemning om EU, og det er den anden ændring. Labours partilinje vil begynde at forvitre og blive til enkeltgrupper, som kaster sig ind i kampen for enten et blødt Brexit eller intet Brexit.

Det betyder, at Brexit-diskussionen bliver mere dynamisk, og i den dynamik er der konturerne af et kompromis. Hvis Theresa May vel at mærke evner det.

Hård venstrefløj

Det er situationen efter to døgn, som endnu engang har prøvet briternes - og omverdens - tålmodighed, og som ikke altid virker strengt logiske.

Tag f.eks. afstemningerne i parlamentet tirsdag og onsdag aften.

Tirsdag aften led Theresa May det største nederlag i parlamentarisk britisk historie. Bl.a. stemte 118 konservative imod hendes EU-skilsmisseaftale, og det samme gjorde ti medlemmer af regeringens støtteparti, det nordirske DUP.

Onsdag stemte akkurat de samme konservative og nordirere så for, at de stadig har tillid til Theresa May som premierminister.

Det er ulogisk, men forklaringen ligger bl.a. hos den mand, der skal forestille at være alternativet til Theresa May - Labours leder, Jeremy Corbyn.

Tag den konservative Anna Soubry, som siden 2016 har været mere på tværs af Theresa May end med Theresa May. Tirsdag stemte hun imod May, men onsdag stemte hun for hende. Hun gjorde det, fordi hun for enhver pris vil undgå Corbyn som premierminister. Corbyn tilhører den yderste venstrefløj i sit parti, Labour »er blevet kapret af den yderste venstrefløj, og Labours egne parlamentsmedlemmer sidder her i dag og ryster af skræk for venstrefløjen,« sagde hun i parlamentet.

Det er det ene problem for mange politikere, som ellers burde være tættere på Corbyn i EU-spørgsmålet. Han er simpelt hen for langt til venstre til at være et alternativ.

Den ikkeduelige

Det andet problem er Corbyns linje eller mangel på linje i EU-spørgsmålet. Han er og har altid været EU-skeptiker, for han er bange for, at EU vil komme på tværs af hans program om store nationaliseringer og statsstøtte. Og siden Brexit-afstemningen i 2016 har han nægtet at låse sig fast på en bestemt holdning, og som den konservative George Freeman sagde i parlamentet onsdag: »Han har indtaget flere positioner end de gør i Kama Sutra.«

Selv langt ind i Labours rækker er tilliden til Corbyn begrænset, som Labours næstformand, Tom Watson, eksemplificerede. Han holdt partiets afsluttende tale i parlamentet inden tillidsafstemningen. Det var dagens bedste Labour-tale og den eneste, som syntes intelligent at opsummere, hvorfor May efter Labours mening var uegnet til at føre Storbritannien ud af EU. Men selv Watson sagde ikke, at Corbyn ville være en bedre leder, han nævnte faktisk ikke Jeremy Corbyn med navn.

Så til syvende og sidst flyttede debatten ingen stemmer, og resultatet var efter partibogen. Labour, det skotske SNP, det ene grønne medlem og det walisiske Plaid Cymry stemte for Jeremy Corbyns mistillidsvotum, mens de konservative og det nordirske DUP plus et par løsgængere stemte imod.

Og Theresa May vandt med 19 stemmer - og fortsætter sin fight for at levere Brexit.

Næste stop bliver på mandag i parlamentet. Her skal hun redegøre for, hvad hun nu agter at gøre - og hvad hendes plan-B er.