Bitte, bitte! Tyskland sender opsigtsvækkende »kærlighedsbrev« til Storbritannien

Få dage før den britiske premierminister skal præsentere et nyt Brexit-udspil i Underhuset, appellerer et bredt spektrum af det tyske samfund til briterne: Vil I ikke nok blive?

En stribe tyske aktører lige fra formænd for politiske partier over erhvevsorganisationer til tidligere fodboldlandsholdspillere er gået sammen om at sende et »kærlighedsbrev« til Storbritannien. Vil I ikke nok genoverveje jeres beslutning om at forlade EU? I januar har der lydt lignende toner fra en britisk-tyske musiker, der spiller cello foran »House of Parliament« i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis/AFP/Ritzau Scanpix

Lige inden briterne skulle til folkeafstemning i juni 2016, sendte Tysklands største tabloidavis, Bild. en humoristisk appel til briterne. Vil I ikke nok blive i EU? Så accepterer vi, at bolden var inde over stregen i VM-finalen i 1966 (»Wembley-målet«, red.). Og vi lover, at vi på ferien ikke længere tidligt om morgenen vil reservere liggestolene ved poolen med vore håndklæder.

Fredag i Brexit-slutspurten fulgte det etablerede Tyskland op med en særdeles emotionel appel, der blev trykt i avisen The Times. Blandt underskriverne er CDUs formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, SPDs formand, Andrea Nahles, De Grønnes formandskab, Robert Habeck og Annalena Baerbock, samt formændene for de store erhvervsorganisationer, fagforeninger og kulturorganisationer.

Også den tidligere fodboldlandsholdsmålmand Jens Lehmann og forsangeren for Die toten Hosen har skrevet under.

»Døren vil altid stå åben«

»Vi respekterer jeres beslutning. Og hvis I endegyldigt vil forlade EU, vil I altid have venner i Tyskland og Europa. Men I skal vide, at i vores optik er der ikke nogen beslutning, der er irreversibel. Vores dør vil altid stå åben,« hedder det i brevet.

Og tyskerne går endnu videre:

»Vi vil savne Storbritannien som en del af EU, især i disse vanskelige tider: Fra de dybeste lag af vore hjerter håber vi, at I vil blive.«

I brevet takker tyskerne også for, at briterne ikke opgav dem efter Anden Verdenskrigs rædsler:

»Det har vi tyskere ikke glemt, og vi er taknemmelige.«

De mange tyskere slutter af med at opridse, hvad de vil savne, såfremt briterne trækker sig endegyldigt ud af EU: Den legendariske britiske sorte humor, en tur på pubben efter arbejdstid, te med mælk og kørsel i venstre side af vejen.

Norbert Röttgen, formand for det udenrigspolitiske nævn i den tyske forbundsdag, er udmærket klar over, at indlægget i Storbritannien vil blive læst som en opfordring til, at briterne holder en ny folkeafstemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kay Nitfels/Ritzau Scanpix.

Til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung udtaler formanden for Tysklands udenrigspolitiske nævn, Norbert Röttgen (CDU), at underskriverne er klar over, at deres brev vil blive læst som en opfordring til, at briterne gennemfører en ny folkeafstemning. Formålet er dog et andet, nemlig at understrege, at Tyskland og Storbritannien uanset hvad altid bør styrke båndene imellem sig.

Forvirring

Fredag opstod der kortvarigt forvirring om den tyske regeringsposition. Landets socialdemokratiske udenrigsminister, Heiko Maas, slog til lyd for, at skilsmisseaftalen med Storbritannien kunne blive genåbnet.

Kansler Merkels talsmand, Steffen Seibert, slog dog umiddelbart herefter fast, at den tyske holdning forsat er den samme: Det er Storbritannien, der må fortælle de andre lande, hvilke ønsker Storbritannien har.

I et separat indlæg i The Times gør Nobert Röttgen sig til talsmand for, at han ikke kan forestille sig, at EU-landene vil afvise at forlænge »skilsmisseforhandlingerne«, såfremt Storbritannien vil afholde en ny folkeafstemning.

The Times har betegnet den fælles tyske appel som »kærlig«, mens avisen Bild kalder det for et »kærlighedsbrev.«

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland