Brand i Notre Dame er »en national katastrofe«

Ifølge de franske medier ved man allerede nu, at en mængde kulturskatte er gået tabt i flammerne. Ildebranden kan muligvis være forårsaget af renoveringsarbejde.

Katedralens spir kollapser i flammerne, 15 April 2019. EPA/IAN LANGSDON Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN LANGSDON

Der er i mandag aften udbrudt en voldsom brand i den katolske kirke Notre Dame i Paris.

Kirken er et af den franske hovedstads vartegn, og billeder viser, at store dele af kirken står i flammer. Spirret er for øjeblikke siden knækket af på grund af branden. Tyk røg vælter op fra det historiske bygningsværk, som hvert år besøges af millioner af mennesker.

Den herboende franskmand og tegneserietegner Thierry Cappezzone beskriver Notre Dame som et historisk og kulturelt forenende symbol på Frankrig.

»Når man måler afstande fra Paris til de øvrige byer i Frankrig måler man afstanden fra Notre Dame. Notre Dame er dermed et vigtigt symbol på Paris som landets midtpunkt,« siger Thierry Cappezzone.

Tegner Thierry Capezzone: »En national katastrofe for Frankrig«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Han følger de franske medier løbende og siger, at branden betegnes af flere som »en national katastrofe«, og at man allerede nu ved, at mange kulturskatte er gået tabt i flammerne.

Den franskfødte herboende professor på Syddansk Universitet Dominique Bouchet, fik et chok, da han så de første billeder af branden i katadralen på sin mobiltelefon.

»Notre Dame har stor betydning som forbindelsesled mellem fortiden og nutiden, og for rige såvel som de fattige. Det er ikke noget religiøst, men det er et vigtigt symbol på sammenhæng i Frankrig. Mine egne forældre der ikke havde nogen lang uddannelse, havde begge lært en masse om fransk historie fra deres besøg i Notre Dame, og de videregav interessen for historien til mig,« siger Dominique Bouchet.

Den danske kunstmaler Jan Sivertsen har boet et par kilometer fra Notre Dame siden 1982.

»Det er meget emotionelt for franskmændene - og for mig. Jeg har jævnligt besøgt katedralen, og været fascineret af dens enorme rum og dens mange lag af historie, fra Napoleons kroning til statsbegravelserne. Det er virkeligt hjertet af Frankrig, der brænder. Det kommer til at præge den kollektive bevidsthed fremover,« siger Jan Sivertsen.

»Det kommer til at præge den kollektive bevidsthed fremover,« siger den i Paris bosiddende kunstmaler, Jan Sivertsen. Fold sammen
Læs mere

Den danske designer Jørgen Simonsen bor kun en kilometer fra L'Ile de la Cité, den lille centralt beliggende ø i Seinen, der huser den brændende katedral. Han fortæller om franske venner der er dybt berørte af branden og dens uhyggelige konsekvenser.

»Det er en tusind år gammel trækonstruktion, der forsvinder og som måske aldrig vil kunne genoprettes. Det er uerstattelige kulturskatte der går tabt lige nu, og særligt for katolikkerne føles det  nærmest som et personligt tab,«  siger Jørgen Simonsen.

Den danske designer Jørgen Simonsen bor kun en kilometer fra L'Ile de la Cité, der huser den brændende katedral. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Præsident Emmanuel Macron har aflyst en tale på grund af storbranden og er nu på vej mod Notre Dame. På Twitter skriver han, »at han i aften er ked af at se en del af os alle brænde.«

Der er foreløbig ingen meldinger fra politiet om, hvad der har startet branden, skriver dpa.

Der er renoveringsarbejde i gang i kirken, og branden kan muligvis være opstået under dette arbejde, oplyser brandvæsnet til avisen Libération.

Branden brød ifølge øjenvidner ud klokken 18.50.

Paris' borgmester, Anne Hidalgo, betegner det som »en forfærdelig brand«.

»Brandvæsnet i Paris forsøger at kontrollere flammer,« skriver hun på Twitter.

Ifølge tv-stationen BFMTV er folk blevet evakueret fra den ø i Seinen, hvor Notre Dame ligger, og der er etableret en omfattende sikkerhedszone.