Store dele af Notre Dame omdannet til aske under storbrand

Jeg er bedrøvet over at se denne del af os selv gå op i flammer, siger præsident Emmanuel Macron

Det er en del af os selv, der er gået op i flammerne, siger præsident Emmanuel Macron under den katastrofale brand i kirken Notre Dame mandag aften i hjertet af Paris. Philippe Lopez/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Paris. Store dele af Notre Dame - et af Paris store vartegn - er mandag aften omdannet til aske. Tårnet og hele taget er kollapset.

- Alt brænder, siger Andre Finot, der er kirkens talsmand.

Byens borgere har fulgt dramaet. Mange har med tårer udtrykt deres sorg over, at en bygning, der er så tæt knyttet til fransk kultur, måske ikke længere vil være der.

- Jeg er bedrøvet over her i aften at se denne del af os selv gå op i flammer, udtaler præsident Emmanuel Macron.

Han har mandag aften besøgt kirken, og det var en meget sammenbidt præsident, der blev orienteret om ødelæggelserne.

Kirken var ved at blive renoveret. Store stilladser omkranser bygningsværket. Derfor antager mange, at branden er opstået i forbindelse med det arbejde, som var i gang.

Branden brød ud klokken 18.50, og den bredte sig med stor hast og stor intensitet. Regeringen oplyser, at ingen er kommet til skade under branden.

- Dette er det mest sørgelige, jeg nogensinde har stået og set på, siger den 50-årige britiske turist Sam Ogden til AFP. Han skulle have besøgt Notre Dame sammen med sin familie.

Notre Dame - på dansk Vor Frue - er en af Frankrigs største turistattraktioner.

Billeder fra fransk tv viste lidt tidligere, at tårnet var omspændt af flammer, og at det brændte under en del af taget. Tyk røg væltede op fra det historiske bygningsværk, som hvert år besøges af millioner af mennesker.

Præsident Emmanuel Macron skulle mandag aften have talt til nationen om, hvordan han vil reagere på de seneste måneders store demonstrationer i Frankrig, Han meddelte, at han aflyste sin tale på grund af storbranden.

Der har været en del mennesker både inde og uden for kirken, da branden opstod. Inde i kirken var man ved at forberede påsken og de katolske ceremonier, der symboliserer Jesus' død og opstandelse.

Notre Dame blev færdigbygget i midten af 1300-tallet. Det tog cirka 200 år at opføre den.

Dens berømmelse steg, da forfatteren Victor Hugo i 1831 udgav romanen "Klokkeren fra Notre Dame".

- Så forfærdeligt at følge den omfattende brand i katedralen Notre Dame i Paris, skriver USA's præsident, Donald Trump, på Twitter.

- Måske fly med vandtanke kan bruges til at slukke den. Man må handle hurtigt, tilføjer han.

/ritzau/