5 ægte filmkulisser i Paris

Den franske hovedstad optræder som kulisse i en række store film. Rejseliv guider her til steder, du kan besøge fra film som blandt andre ’Amélie’, ’An American in Paris’ og Woody Allens klassiker ’Midnight in Paris’.

24REJFOTO-155408.jpg
Quai de la Tournelle Fold sammen
Læs mere

Broen med spejlene

Pont Bir Hakeim Fold sammen
Læs mere

Pont Bir-Hakeim er en stålbro i to plan, der forbinder det 15. og 16. arrondissement. På det nederste plan er der cykel- og gangsti, og på det øverste kører metrolinje 6. Ud over en fantastisk udsigt over Seinen og Eiffeltårnet vil man kunne genkende broen fra Christopher Nolans succesfilm ’Inception’. Her krydser Cobb (Leonardo Dicaprio) og Ariadne (Ellen Page), når arkitekt Ariadne skal lære at bygge drømme – og broer – ved hjælp af spejle. Det udvikler sig til en ret så intens oplevelse for Ariadne, da en projektion af Cobbs sindsforvirrede ekskone pludselig dukker op på broen med en kniv.

Stå af ved enten metrostationen Bir-Hakeim eller ved Passy (afhængigt af om du vil krydse fra det 15. arrondissement til det 16.). Eiffeltårnet ligger 10 minutters gang fra Bir-Hakeim.

Midt på broen er der desuden adgang til Île aux Cygnes – en aflang ø, der blandt andet huser den 22 meter høje kopi af Frihedsgudinden.

Hvad: Pont Bir-Hakeim
Hvor: Over Seinen mellem det 15. og 16. arrondissement

Den ikoniske boghandel

’Shakespeare and Company’ er en boghandel i byens 5. arrondissement, der specialiserer i engelsk litteratur. Men den er bestemt ikke en hvilken som helst boghandel. Førhen lå der en boghandel af samme navn i Rue Dupuytren og senere Rue de l’Odéon, hvor forfattere som Ernest Hemingway, James Joyce og Ezra Pound ofte kom hos den daværende ejer Sylvia Beach. Denne lukkede i 1940 under den tyske besættelse af Paris, men i 1951 åbnede George Whitman ’Le Mistral’, som han i 1964 omdøbte til ’Shakespeare and Company’. Det gjorde han som hyldest til Sylvia Beachs oprindelige boghandel af samme navn. I dag ligger ’Shakespeare and Company’ altså i Rue de la Bûcherie over for Île de la Cité og Notre Dame, og så optræder den som kulisse i blandt andet Woody Allens ’Midnight in Paris’, hvor Gil (Owen Wilson) slentrer forbi, men også i Richard Linklaters ’Before’-triologi, hvor Jesse (Ethank Hawke) i toeren (’Before Sunset’) møder Celine (Julie Deply) i forretningen. ’Shakespeare and Company’ er det ultimative åndehul for byens litteraturelskere og romantikere.

Hvad: Shakespeare and Company
Hvor: I latinerkvarteret, 27 Rue de la Bûcherie

Ærkeparisisk kaj

Quai de la Tournelle Fold sammen
Læs mere

Man har ikke rigtigt mærket essensen af Paris, før man har slentret langs Seinen. Der er bare noget ualmindeligt romantisk – ja, næsten magisk – over de brostensbelagte kajer, hvor Paris’ hjerteblod løber langs. Det har Woody Allen formegentlig også tænkt, da han besluttede, at Quai de la Tournelle skulle danne baggrund til hans og Goldie Hawns ikoniske luftballet i ’Everyone Says I Love You’, hvor Goldie bogstaveligt talt letter fra jorden i sin og Woodys elegante svingom. Også Gene Kellys og Leslie Carons romantiske dansescene i Vincente Minnellis ’An American in Paris’ fra 1951 er optaget her.

Byd, ligesom Woody og Gene, din kæreste op til dans i de romantiske omgivelser – eller nyd blot en lille måneskins-slentretur langs kajen.

Hvad: Quai de la Tournelle
Hvor: På kajen over for Notre Dame

Læs også: Syv særlige oplevelser på Madeira

Luksuriøst pariserhotel

Et af Europas fineste luksushoteller. Hôtel Ritz – eller bare The Ritz – ligger på det overdådige Place Vendôme torv i Paris’ 1. arrondissement. Det femstjernede pariser-otel optræder i hele tre Audrey Hepburn film: ’Love in the Afternoon’, ’Funny Face’ og ’How to Steal a Million’. Desuden er det her, familien (Goldie Hawn og co.) bor i ’Everyone Says I Love You’ fra 1996. Hotellet har grundet renovering været lukket siden 2012 og begyndte først i juni måned i år at tage imod reservationer igen. Et værelse koster fra omtrent 8.000 kr. pr. nat, så det er de færreste, der har råd til at indlogere os på det ikoniske luksushotel i ret lang tid ad gangen. Men kig alligevel forbi – og se, om du kan snige dig ind i lobbyen og suge lidt af den eksklusive stemning til dig. Blandt andre Coco Chanel, Scott Fitzgerald og Marcel Proust har boet på hotellet.

Hvad: Hôtel Ritz
Hvor: 15 Place Vendôme

Amélies arbejdsplads

Amelie Fold sammen
Læs mere

Handlingen i ’Den fabelagtige Amélie fra Montmartre’, der også bare kendt som ’Amélie’, fra 2001 udspiller sig i Paris, og faktisk kan man følge i den unge og småforvirrede hovedpersons fodspor i Byernes By. Amélie arbejder som servitrice på Café des Deux Moulins i Rue Lepic – lige rundt om hjørnet fra det ikoniske Moulin Rouge. Og selv om man nok ikke skal have de helt store forhåbninger om at rende ind i Audrey Tautou, der spillede Amélie, kan man lade sig begejstre over at caféen ligner sig selv fra filmen: Autentisk parisisk med vægspejle, klinkegulve – og en ganske udemærket cafe creme. Den lille cigaretstand i hjørnet er der dog desværre ikke i dag. Mange turister slår vejen forbi caféen for at tage billeder, men bliv endelig hængende som gæst, og nyd en kop kaffe eller en petit dejéuner. Det er lige før, man kan forestille sig at medvirke i den ærkefranske kultfilm, som man sidder der i den parisiske café-setting. Servitricerne formår dog at levere en noget bedre service end den desorienterede Amélie lader til at gøre i filmen.

Hvad: Café des Deux Moulins
Hvor: 15 Rue Lepic