Biden og Trumps mest ophedede diskussion handlede om ... vindmøller? Fem højdepunkter fra nattens debat

Donald Trump og Joe Biden tørnede natten til fredag dansk tid sammen i den sidste debat forud for det amerikanske præsidentvalg. Berlingske giver dig overblikket over fem højdepunkter fra debatten.

 
Natten til fredag tørnede de to præsidentkandidater, Joe Biden og Donald Trump, sammen for sidste gang inden det amerikanske valg. Her er fem af højdepunkterne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Nattens debat mellem de to amerikanske præsidentkandidater gik væsentligt mere stille og roligt for sig end den første.

Men Joe Biden og Donald Trump kom alligevel vidt omkring. De helt store emner var endnu en gang coronapandemien og de landsdækkende protester mod racisme. Men de to kandidater kom også vidt omkring andre emner: Hunter Biden, vindmøller, Hitler og bure ved grænsen.

Her er fem højdepunkter fra debatten.

»Computeren fra helvede«

Præsident Donald Trump zoomede tidligt i debatten ind på Joe Bidens søn Hunter Biden og hans forretningsforbindelser i Kina og Ukraine. Trump henviste blandt andet til en nylig artikel i tabloidmediet The New York Post, som hævder at have fået adgang til en computer fyldt med kompromitterende oplysninger om Bidens søn.

»Computeren fra helvede,« kaldte Donald Trump den og beskyldte Joe Biden for personligt at have tjent penge på sin søns forretninger i Ukraine og Kina, mens Biden var vicepræsident for Barack Obama.

Historien i The New York Post er enormt omstridt, ikke mindst fordi det er Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, som har givet en harddisk med computerens angivelige indhold til tabloidmediet. Ingen andre medier har kunnet verificere beskyldningerne mod Biden.

Joe Biden nægtede i øvrigt selv under debatten, at de skulle have noget på sig, og sagde i stedet, at hele sagen var en del af en russisk smædekampagne imod ham. En påstand, som allerede er blevet afvist af FBI.

»Det her handler hverken om hans familie eller min familie,« sagde Biden og kiggede ind i kameraet:

»Det handler om jeres familier, og jeres familier lider.«

Farlige vindmøller

En af de mere ophedede diskussioner, de to præsidentkandidater havde, handlede om ... vindenergi.

De to kandidater har ikke diskuteret klimaforandringer særlig meget hidtil, men i nat blev det bragt på banen i debattens sidste minutter. Joe Biden understregede, at han agter at stå for en grøn omstilling fra fossile brændsler til bæredygtig energi, og at han sigter efter et klimaneutralt USA i 2050. Han afviste dog i samme ombæring, at han har tænkt sig at forbyde fracking – en omstridt måde at producere olie på.

Donald Trump har derimod meldt sin fulde støtte til olie- og kulindustrien, som især har mange ansatte i nogle af valgets vigtigste svingstater såsom Texas, Pennsylvania og Ohio. Og så gjorde han det i øvrigt helt klart, at han ikke bryder sig om vindenergi.

»Det er enormt dyrt, dræber alle fuglene, det er meget sporadisk, og det har mange problemer, og de laver både vindmøller i Tyskland og Kina. Og de gasser, der kommer ud, hvis du tror på CO2-udledning, så er de gasser, der bliver udledt i produktionen af disse kæmpe vindmøller meget værre end noget, der udledes fra naturlig gas,« hævdede præsidenten.

Joe Biden svarede køligt:

»Find mig en forsker, der siger det.«

»Vi havde også et godt forhold til Hitler«

De to kandidater diskuterede også et andet sjældent tema under valgkampen: udenrigspolitik.

Donald Trump roste sig selv for at have indledt diplomatiske samtaler med Nordkorea og mindsket risikoen for en krig.

Biden kritiserede ham derimod for at »legitimere« det nordkoreanske regime og for at være kommet for tæt på en »bandit« – Nordkoreas diktator, Kim Jong-un.

»Vi havde også et godt forhold til Hitler, inden han invaderede Europa.«

Bure ved grænsen

Da Donald Trump for fire år siden stillede op til præsidentvalget, var det særligt løfterne om en strammere indvandringspolitik, der fyldte i hans valgkamp. Natten til fredag brystede han sig af, at USAs grænser aldrig havde været stærkere. Men han angreb samtidig sin forgænger, Barack Obama, for at have indført hårdere vilkår ved grænsen, end han selv har som præsident.

Da han for eksempel blev udspurgt om adskillelser af forældre og børn ved grænsen, forsøgte han i stedet at føre samtalen hen på de modtagecentre, som under Barack Obama blev bygget for at huse uledsagede mindreårige migranter. Inde i centrene er der celler, der ligner bure, som de mindreårige bliver indsat i, mens de venter på at komme videre til et shelter.

Demokraterne har mange gange angrebet Donald Trump for at adskille migrantfamilier ved grænsen og »smide børnene i bure«, sådan som den tidligere førstedame Michelle Obama blandt andet har sagt. Men de »bure«, som Demokraterne omtaler, er faktisk, som Donald Trump pointerede under debatten, opført under Barack Obama.

Coronavirus og racisme

Som ved den tidligere debat var det coronapandemien og de landsdækkende protester mod racisme, som var debattens helt store emner. Her sagde de to kandidater dog ikke meget, som de ikke allerede har sagt før.

Joe Biden beskyldte således Donald Trump for at have håndteret coronakrisen dårligt og kritiserede præsidenten for ikke at have nogen plan. Præsident Trump hævdede imidlertid, at der kan være en vaccine på vej om blot få uger, og roste det amerikanske sundhedsvæsen for at have den bedste behandling af sygdommen.

Ligesom under den første debat beskyldte Joe Biden også præsident Trump for at være »en af de de mest racistiske præsidenter, vi har haft i moderne tid«, mens Donald Trump fremhævede, at han har gjort mere for sorte amerikanere end nogen anden præsident siden Abraham Lincoln, som ophævede slaveri.

Lyt til »Kampagnesporet,« Berlingskes podcast om amerikansk politik: