Trump-regeringen beordrede hundredvis af børn adskilt fra mor og far: Nu kan ingen finde forældrene

Op mod 1.000 immigrantfamilier blev adskilt i 2017, da de kom til USA. To tredjedele af forældrene blev udvist, inden de blev genforenet med deres børn. Nu kan ingen finde dem.

I 2018 kom dette billede frem fra den amerikanske grænsevagt. Det viser børn, som er blevet taget fra deres forældre på vej ind i USA og indsat i en bur-lignende celle. Mange af de børn, der dengang blev fjernet fra deres mor og far, har endnu ikke fundet deres forældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Det fandt sted i det skjulte, ikke længe efter at Donald Trump var blevet USAs præsident:

Amerikanske grænsebetjente begyndte i 2017 at adskille familier, der forsøgte at krydse grænsen til USA ulovligt for at søge asyl. På den måde kunne forældrene sigtes for ulovlig indvandring og varetægtsfængsles, mens børnene blev tvangsfjernet og indlogeret på shelters.

Men ud af de cirka 1.000 familier, som blev adskilt i 2017, er to tredjedele af forældrene stadig ikke fundet tre år efter. De blev udvist til Centralamerika og Mexico uden deres børn.

For 545 børn betyder det, at de ikke har set deres forældre i tre år, skriver NBC News.

I 2018 blev det officiel politik, at voksne, som forsøger at krydse USAs grænse ulovligt, skal sigtes og varetægtsfængsles. Det betyder i praksis også, at børnene bliver taget fra dem og indlogeret på shelters.

Snart begyndte der at dukke grusomme historier op i medierne: Forældre, som fik deres børn taget fra sig uden advarsel og uden at vide, hvor de blev sendt hen, børn, som blev traumatiseret på amerikanske modtagecentre, forældre, som begik selvmord i politiets varetægt, og børn, der blev låst inde i celler, der lignede bure.

Allerede efter seks uger måtte Donald Trump skrotte reglen, efter at den mødte stor modstand både i befolkningen og i Kongressen. Men det er siden blevet afsløret, at familier stadig blev adskilt ved grænsen efterfølgende.

De cirka 2.800 familier, der nåede at blive adskilt på de seks uger, er alle genforenet nu. Sådan forholder det sig ikke for de hundredvis af familier, som blev adskilt året forinden.

»Det er meget vigtigt, at vi finder ud af så meget som muligt om, hvem der var ansvarlig for denne frygtelige praksis, uden at vi glemmer de hundredvis af familier, som stadig ikke er fundet og dermed stadig er adskilt,« siger Lee Gelernt, vicedirektør i den amerikanske menneskeretsgruppe, ACLU, til NBC News:

»Folk spørger, hvornår vi vil finde disse familier, og desværre kan jeg ikke give et svar. Jeg ved det simpelthen ikke. Men vi vil ikke stoppe med at lede, indtil vi har fundet hver og en af disse familier, uanset hvor lang tid det tager. Den tragiske virkelighed er, at hundredvis af forældre blev udvist til Centralamerika uden deres børn, som stadig er her, hos plejefamilier eller hos fjerne slægtninge.«

En slags tortur

Over 1.000 familier blev adskilt i 2017. Familierne omtales som del af et pilotprogram, som skulle teste adskillelsespolitikken, inden den blev gjort til standardpraksis i 2018, skriver NBC News.

Ud af de 1.000 familier har ACLU formået at få kontakt til forældrene til 550 børn, og 25 af dem vurderes til at have mulighed for at komme tilbage til USA og få familiesammenføring.

Andre fortæller til ACLU, at de vil lade deres børn blive i USA hos en slægtning eller plejefamilie, fordi de frygter »hvad der vil ske med deres barn, hvis det vender hjem«, skriver NBC News.

I februar konkluderede en gruppe læger, som arbejder for menneskerettighedsgruppen Læger for Menneskerettigheder (PHR), at adskillelsespolitikken ved den mexicansk-amerikanske grænse var en form for tortur. Det skriver The Guardian.

Lægerne havde evalueret 26 børn og voksne, som var blevet adskilt ved grænsen i op til 30 til 90 dage.

De fleste havde mindst én psykisk sygdom, såsom posttraumatisk stresssyndrom, klinisk depression eller angst, som »højst sandsynligt kan kædes sammen med traumet fra familieadskillelsen,« konkluderede lægerne i en rapport.

»Denne slags adskillelser var fyldt med usikkerhed. Man fik ingen information om, hvor folk blev sendt hen, så det er ikke overraskende, at det endte med at være ekstremt traumatiserende for både børn og forældre,« siger en psykiater, Stuart Lustig, som selv har arbejdet med migrantbørn, til The Guardian.