Tabloidavis udgiver eksplosiv historie om Bidens søn – men den må ikke deles på Twitter

Baseret på hidtil ukendte e-mail har The New York Post skrevet en artikel om Hunter Bidens forbindelser til et ukrainsk gasfirma. Artiklen må dog ikke deles på Twitter, og på Facebook er der ligeledes vedtaget restriktioner mod deling af artiklen.

Joe Bidens søn Hunter er på ny blevet centrum i den amerikanske valgkamp, efter at en tabloidavis hævder at have beviser for, at han og hans far har ført korrupte forretninger i Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsøger Twitter og Facebook at hjælpe Joe Biden? Eller forsøger de to sociale medier snarere at tackle misinformation under den amerikanske valgkamp?

Dette er spørgsmålene, efter at en kritisk artikel om Joe Bidens søn Hunter Biden er blevet udgivet af den amerikanske tabloidavis The New York Post.

Artiklen, som er baseret på en række e-mail fundet på en efterladt computer, hævder at have beviser for, hvordan Hunter Biden har brugt sine politiske forbindelser til at hjælpe det ukrainske gasselskab, han arbejdede for, mens Joe Biden var vicepræsident.

Artiklen må dog ikke deles på Twitter, og på Facebook er der ligeledes vedtaget restriktioner imod den.

Forsøger man at dele artiklens URL-adresse på Twitter, modtager man straks en automatisk genereret besked om, at linket er »identificeret som potentielt skadeligt«. Forsøger man at like eller retweete artiklen, modtager man straks en besked om, at »linket er usikkert«.

Twitter har forklaret, at artiklen bryder med det sociale medies retningslinjer, fordi den inkluderer billeder af følsomme oplysninger, som angiveligt er blevet stjålet ved hacking af den efterladte computer.

Det er første gang, at Twitter blokerer for deling af artikler fra et etableret mediehus som The New York Post. På Facebook blev der også hurtigt vedtaget restriktioner mod deling af artiklen. Her lød forklaringen, at historien endnu ikke var verificeret, skriver The Guardian.

Hunter Biden og Ukraine

Lad os spole tiden lidt tilbage, for det er ikke første gang, at Hunter og Joe Bidens forbindelser til Ukraine kulegraves. Det er tværtimod en sag, som Republikanerne flere gange tidligere har haft fat i, og som Donald Trump har vist sig mere end interesseret i at få frem i lyset.

I begyndelsen af 2020 blev en rigsretssag rejst mod præsidenten, efter at det kom frem, at Donald Trump havde bedt den nyslåede ukrainske præsident om at åbne en korruptionsundersøgelse mod det gasselskab, som Hunter Biden havde siddet i bestyrelsen for, Burisma.

Dette blev af Demokraterne dengang set som et eksempel på, at Donald Trump misbrugte sit embede til at grave snavs frem, som i valgkampen kunne bruges mod rivalen.

I 2016 truede Joe Biden som vicepræsident med at tilbageholde 6,7 mia. kr. i lån til Ukraine, hvis ikke en topanklager i landet blev fyret. Anklageren blev beskyldt for korruption.

Samme anklager undersøgte dog også det gasselskab, som Hunter Biden på dette tidspunkt sad i bestyrelse for.

Joe Bidens kritikere har derfor omvendt beskyldt vicepræsidenten for at misbruge sin magt til at redde sin søn og hans kolleger.

Hvad står der i artiklen?

Ifølge artiklen i The New York Post viser e-mail, at Hunter Biden har introduceret en topchef i Burisma for sin far, mens Joe Biden var vicepræsident. Artiklen hævder, at mødet fandt sted, blot et år før Joe Biden fik fyret den anklager, der angiveligt ville undersøge Burisma.

Der er dog en række omstændigheder, som gør det meget svært at verificere, om oplysningerne er korrekte. De er nemlig fundet på en computer, som blev afleveret i en computerforretning i Bidens hjemstat, Delaware, i april 2019, skriver The New York Post.

Ejeren af forretningen kan ikke bekræfte, at Hunter Biden var den kunde, der indleverede den til reparation. En reparation, som der i øvrigt aldrig blev betalt for, idet computeren aldrig blev afhentet.

I stedet tog ejeren af forretningen en backup af computerens harddisk, hvorefter FBI angiveligt hentede både computeren og den eksterne harddisk. Ejeren af forretningen havde yderligere én ekstern harddisk med computerens indhold på, og dén gav han ad omveje til Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani.

Donald Trumps pressesekretær, Kayleigh McEnany, er blevet midlertidigt blokeret på Twitter for at dele artiklen fra The New York Post. Hun anklager Twitter for dobbeltmoral.

Det er derefter Donald Trumps nu tidligere rådgiver Steve Bannon, som har informeret The New York Post om den efterladte computer, og Rudy Giuliani, som har givet avisen den eksterne harddisk.

Netop Giuliani gjorde sig højlydt bemærket under Ukraine-sagen, da den kørte for mindre end et år siden. Han blev dengang kritiseret for at have forsøgt at drive sin egen udenrigspolitik i Ukraine uden om de officielle diplomatiske kanaler og for at jage konspirationsteorier, der kunne hjælpe Donald Trump til genvalg.

Midt i undersøgelsen mod Donald Trump rejste han for eksempel personligt til Ukraine for at forsøge at overtale ukrainske anklagere, som alle havde været anklaget for at være korrupte, til at levere en modfortælling til Demokraternes anklager mod præsidenten.

Vrede republikanere

Techgiganternes blokering af artiklen har omgående vakt vrede i Det Hvide Hus, og Donald Trump har angrebet dem for at forsøge at beskytte Joe Biden.

Han anklager Joe Biden for at være en korrupt politiker, og opfordrer sin konkurrent til øjeblikkeligt at frigive alle e-mail, opkald og korrespondancer relateret til Biden-familiens forretningsliv.

Og så går præsidenten hårdt til de sociale medier, som han anklager for ikke at blokere for deling af artikler, der ikke kan verificeres om ham.

»Tænk på, hvor vi ville være nu, hvis vi ikke havde haft falske og bedrageriske historier hver aften i årevis,« skriver han på Twitter.

Republikanere i Kongressens retsudvalg har i mellemtiden kopieret den forbudte artikel over på deres officielle kongresside, som nu i stedet bliver delt bredt.

Den tør Twitter næppe blokere.