Biden har skærpet kurs over for Kina i strid om Taiwan

USA støtter kurs med »ét Kina«, men Biden har sagt rent ud, at USA vil forsvare Taiwan mod kinesisk angreb.

 
Natten til tirsdag så de to magtfulde ledere for første gang hinanden i øjnene som præsidenter under et virtuelt møde. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma M. Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanerne er stærkt imod kinesiske bestræbelser på at ændre forholdene omkring Taiwan.

Det sagde USAs præsident, Joe Biden, til sin kinesiske modpart, Xi Jinping, ved et virtuelt topmøde natten til tirsdag dansk tid.

»USA er imod »unilaterale bestræbelser« på at ændre status quo omkring Taiwan eller forsøg på at underminere freden omkring Taiwan,« sagde Biden til Xi under en lang diskussion om Taiwan-spørgsmålet.

Den kinesiske leder svarede ifølge statslige medier igen med en advarsel om, at USAs støtte til taiwanesisk uafhængighed er som »at lege med ild … og de personer, som leger med ild, vil blive brændt«.

Det Hvide Hus siger, at præsident Binde under drøftelserne om Taiwan fastslog, at USA stadig støtter »ét-Kina-politik«.

Politikken med ét Kina er en hjørnesten i de amerikansk-kinesiske relationer. Det betyder, at USA anerkender og har formelle relationer med Kina frem for øen Taiwan, som det kinesiske styre opfatter som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med moderlandet.

Men USA støtter også en aftale om særlige relationer til Taiwan, som betyder, at amerikanerne må hjælpe Taiwan med forsvar, i tilfælde af at øen bliver angrebet.

Biden sagde i sidste måned rent ud, at USA vil forsvare Taiwan, hvis Kina skulle komme på at angribe øen. Dette er tilsyneladende et brud med amerikanernes hidtidige linje »med strategisk flertydighed«, hvor Washington har holdt sig tilbage med at komme med udmeldinger om, hvordan det ville reagere i tilfælde af et kinesisk angreb på Taiwan.

En anonym kilde i Biden-administrationen siger, at der var en langvarig diskussion om Taiwan ved det virtuelle topmøde, hvor Biden også kom ind på menneskerettighedskrænkelser i Kina og masseundertrykkelser af uighurerne i den nordvestlige region Xinjiang.

I den seneste tid har særligt Taiwan og Hongkong givet anledning til nye, stærke spændinger mellem Kina og USA. Samtidig er der i USA bekymring over Kinas tiltagende militære oprustning.

Kinas militær har gjort imponerende teknologiske fremskridt på kort tid – blandt andet med en nylig test af et nyt hypersonisk missil. Det kan betyde, at verden er på vej ind i en æra med øget strategisk usikkerhed, sagde topledere i det amerikanske forsvar tidligere i denne måned.

/ritzau/Reuters