Biden går til angreb på Trumps håndtering af coronavirus: Han har spildt tiden og har givet op

Tirsdag gik Demokraternes Joe Biden til angreb på sin modpart i den amerikanske præsidentvalgkamp. I en 20 minutter lang tale forklarede han, hvordan han som præsident ville håndtere coronaviruspandemien.

 
Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fire måneder før det amerikanske præsidentvalg står Donald Trump midt i flere historiske kriser:

Coronaviruspandemien er på ny ved at løbe løbsk med rekordhøje smittetal i flere stater, millioner af amerikanere har mistet deres job, og den amerikanske økonomi står til at skrumpe betydeligt, og tværs over landet har gigantiske protester mod racisme og politivold taget form.

Alt dette er at aflæse i Donald Trumps meningsmålinger, og nu går hans udfordrer, Demokraternes Joe Biden, til angreb på præsidentens håndtering af kriserne, skriver The New York Times.

Hvis Joe Biden var præsident, ville han gøre det obligatorisk for amerikanerne at bære mundbind, når de bevæger sig uden for hjemmets fire vægge. I stedet har Donald Trump »ignoreret videnskaben« og gjort mundbindet til et »politisk statement«, lød det tirsdag fra Demokraternes præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

I en 20 minutter lang tale fra hjemstaten Delaware beskyldte han således Donald Trump for at have »givet op« over for virussen og kritiserede ham i øvrigt for ikke at bruge mundbind, selv om dette flere steder i USA synes at have haft en positiv effekt mod spredningen af covid-19.

Inden talen havde Joe Bidens kampagne fremlagt en plan for, hvordan han ville håndtere coronapandemien, såfremt det var ham, der sad i Det Ovale Kontor.

Han ville blandt andet arbejde for at forbedre den nationale test- og opsporingsstrategi, levere værnemidler til hospitaler og sundhedspersonale, udvikle en vaccine og genåbne landet, lyder det i planen.

Dette er for så vidt ikke så forskelligt fra de fleste andre landes coronavirusstrategier og måske heller ikke væsentligt anderledes end Donald Trumps strategi. Det er under genåbningen, at coronavirusudbruddet synes på ny at være eksploderet i USA.

»De statslige nedlukninger, som så mange amerikanere har måttet leve under i månedsvis, skulle have været brugt til at få styr på vores håndtering (af virussen, red.),« sagde Biden i sin tale, ifølge The New York Times:

»I stedet for at bruge den tid på at forberede os, spildte Donald Trump tiden.«

Joe Biden beskylder i øvrigt Donald Trump for at »ignorere videnskaben og gøre ansvarlige tiltag som at bære mundbind til et politisk statement. Biden har tidligere udtalt, at han ville gøre det obligatorisk for amerikanerne at bære mundbind under pandemien, såfremt han var præsident.

»Jeg tror, det er på høje tid, at vi begynder at appellere til den bedre side af den menneskelige natur ved at påpege, at mundbindet ikke er til for at beskytte mig,« sagde han:

»Det er til for at beskytte andre. Og det er patriotisme. Det er ansvar,« sagde Joe Biden, inden han beskyldte præsidenten for kun at tænke på egne interesser.

Ifølge den plan, Joe Biden fremlagde tidligere på dagen, ville han – allerede få »minutter efter han var erklæret for vinder af valget« – ringe til den amerikanske epidemichef, Anthony Fauci, som under coronaviruspandemien har gjort sig bemærket, fordi han ofte har modsagt Donald Trumps håndtering af virussen.

Senest har Anthony Fauci tirsdag advaret om, at coronaviruspandemien hurtigt kan komme ud af kontrol, og at det daglige smittetal kan stige til 100.000 nye smittede om dagen, hvis ikke regeringen lægger strategien om.

Det på trods af, at Det Hvide Hus dagen forinden forsikrede amerikanerne om, at de nye udbrud blot var »gløder« – og altså ikke bål – som skulle slukkes. Over 126.000 mennesker er døde med coronasmitte i USA.

»Dr. Fauci vil have fuld adgang til Det Ovale Kontor og få en ucensureret platform, så han kan tale direkte til det amerikanske folk – uanset om han leverer gode eller dårlige nyheder,« lyder det i Joe Bidens plan.

Joe Biden fører lige nu stort over Donald Trump i meningsmålingerne. Tirsdag annoncerede han, at han ikke vil afholde vælgermøder under valgkampen af hensyn til coronavirussen.

Biden ventes officielt udpeget til Det Demokratiske Partis præsidentkandidat ved et partikonvent i august.