Belgisk zoo saver horn af næsehorn for at undgå krybskytter

Efter drabet på et hvidt næsehorn i Frankrig vil en belgisk zoo beskære hornene på sine tre hvide næsehorn.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En zoologisk have i Belgien vil afkorte hornene på sine næsehorn for at afholde krybskytter fra at bryde ind og dræbe dyrene, som det skete i Frankrig forleden.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Natten til tirsdag trængte bevæbnede personer ind i en fransk zoologisk have. Her skød de et af de sjældne hvide næsehorn og savede hornet af det døde dyr.

Dyrepassere fandt den efterfølgende morgen det fire år gamle næsehorn Vince, der ifølge fransk politi var død af tre skud i hovedet.

Det menes, at hornet blev savet af med en motorsav.

- Denne her afskyelige handling er den første i Europa, men den er del af en lang række af tyverier af næsehornshorn fra mange europæiske museer, skriver Eric Domb, der er chef for den belgiske dyrepark Pairi Daiza, på Facebook.

Der er tre voksne hvide næsehorn og en enkelt unge i Pairi Daiza, der ligger en times kørsel sydvest for Bruxelles. Ved at afkorte deres horn vil både dyrene og havens sikkerhedsfolk blive beskyttet, mener Eric Domb.

Metoden med at skære toppen af hornene kendes fra mange afrikanske dyreparker.

- Det anses i dag for være én af få effektive afskrækkelsesmåder, siger han.

Global handel med næsehorn er forbudt i henhold til FN-konventioner. I 2015 kunne et kilo næsehorn sælges for omkring 380.000 kroner på det sorte marked. Det er mere, end guld eller kokain handles for.

Et udvokset horn kan veje op til fire kilo.

Der er stor efterspørgsel på horn i Asien, hvor de blandt andet bruges i knust form som traditionel medicin.

Antallet af hvide næsehorn i naturen er styrtdykket. Årligt dræber krybskytter omkring 1400 ud af en samlet bestand på anslået 25.000. Hovedparten lever i Sydafrika.

Det er ikke lykkedes for politiet i Frankrig at anholde de personer, der dræbte næsehornet Vince. Efterforskere mener, at en organiseret smuglerbande står bag.

/ritzau/