Amerika: Ja, vi kan!

Obama talte om sejr, håb og et nyt fællesskab til tusindvis af jublende og bevægede tilhængere i Chicago.

Obama og Biden er USAs nye stærke par. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Hvis der er nogen derude, som stadig tvivler på, at Amerika er et sted, hvor alt kan ske. I aften er dit svar. Til alle jer, der har været bange og kyniske. Dette er jeres svar".

"I aften er svaret - Tonight is the answer". Med denne gentagelse indledte Barack Obama sin sejrtale til den tusindtallige skare i hans hjemby Chicago, og han talte direkte til hele USA og gjorde meget ud af forsoning og fællesskab.

"Til alle jer, der stod i kø for at stemme, mange ventede 3-4 timer, nogle stemte for første gang, til jer som var i tvivl om jeres stemme ville blive hørt. Dette er jeres svar."

"Til alle jer, der er sorte, hvide eller spanske, jer der er handicappede eller raske, homo eller hetero, demokrater eller repupublikanere ... Vi ER og vil altid være Amerikas FORENEDE stater. I aften er svaret".

Tak til McCain
Talen blev holdt knap halvanden time efter, at John McCain havde erkendt sit nederlag med stor respekt og varme mod Obama.

Barack Obama rettede en lige så varm og respektfuld tak til McCain:

"Senator McCain kæmpede lige så hårdt og længe i denne valgkamp, som han har kæmpet for det land, han elsker. Vi har det bedre på grund af de tjenester, dennne store leder har ydet for sit land. Jeg vil gerne sig tak til ham og til guvernør Palin. Jeg ser frem til at arbejde sammen med dem i månederne fremover om fornyelsesprocessen, der ligger for os."

Obama takkede sin kampagnestab og hele sin familie, ikke mindst Michelle Obama, "min bedste ven, vores families faste holdepunkt, mit livs kærlighed, og dette lands kommende førstedame".

"Men frem for alt vil jeg aldrig glemme, hvem denne sejr tilhører. Den tilhører jer: De arbejdende mænd og kvinder, som skrabede 5, 10 eller 20 dollar sammen til kampagnestøtte. De unge, som valgte at trodse deres generation ry for apati. Og de ikke så unge, der trodsede kulden og gik fra dør til dør. Denne sejr tilhører jer - This is your victory".

"Og selvom jeg ikke fik din stemme, så skal du vide, at jeg lytter til dig ".

Yes we can
Et af de faste kampagne-slagord for Obama har været "Yes we can - ja, vi kan". Det blev både hvisket og råbt næsten som et amen i kirken, da Obama afsluttede sin tale med en følelsesfuld gennemgang af USAs kvaler, som symboliseret ved en 106 årig kvinde i Atlanta, der er født en generation efter slaveriet.

"I nat tænker jeg på alt det, hun har set. På de mange gange, vi fik at vide, at vi ikke kan. Men vi kan."

"Yes, we can."

Obamas tale