Trængslen stiger i de danske klasselokaler: »Det er en katastrofekurs«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Der er blevet større trængsel i folkeskolernes klasseværelser. Derfor vil SF nu sænke loftet for antallet af elever i klasserne, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en af de sidste dage i november, og skal man tro DMI, så også den sidste »lune« novemberdag, inden vi bliver ramt af kulde weekenden over. En dag, hvor der ventes dom i den såkaldte »dronesag«, hvor EU-Kommissionen for alvor kan trække i arbejdstøjet, og hvor de første journalister får lov at teste Tivolis nye rutsjebane, Mælkevejen.

Tusindvis af alvorlige straffesager kommer nemlig aldrig for retten

Enten må anklagemyndigheden have travlt med at samle IKEA-reoler, eller også må den købe mere lagerplads i »skyen«. Tusindvis af alvorlige straffesager kommer nemlig aldrig for retten. I stedet bliver sagerne henlagt, potentielle forbrydere går fri, og ofre må se langt efter retfærdighed, kan Berlingske i dag berette på forsiden af papiravis og hjemmeside.

Antallet af henlagte sager i anklagemyndigheden er nemlig steget markant de seneste fem år. Således har anklagemyndigheden nu 21.249 henlagte sager på hylderne, mens tallet var 8.846 i 2014. Og hvor de henlagte sager i 2014 udgjorde fem procent af den samlede sagsmængde, udgør de i dag 12 procent.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder det både et sygdomstegn i retsvæsenet og en af de allerstørste opgaver på hans bord. Han mener, at det skyldes, at politiet og anklagemyndigheden er spændt for til bristepunktet. Ministeren understreger, at udfordringerne i anklagemyndigheden og politiet vil blive centrale i næste års politiforlig.

Vokseværk i skoleklasserne

Eleverne sidder tættere i landets folkeskoler i dag, end de gjorde for ti år siden. Antallet af klasser med mindst 25 elever er nemlig steget med 54 procent siden 2009. Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet ifølge Politiken. Ydermere går næsten 20.000 danske skolebørn i en klasse med 28 elever, og det er dobbelt så mange som for ti år siden.

Hos Kommunernes Landsforening forklarer man, at det skyldes skolesammenlægninger og -lukninger i kommunerne.

SFs undervisningsordfører Jacob Mark siger til Politiken, at »det er en katastrofekurs, at klassekvotienten stiger og stiger, så der er mindre tid til det enkelte barn og til at blive set og hørt«. Derfor vil SF stille forslag om et nyt loft på maksimum 24 elever i hver klasse. Det vil koste i omegnen af 200 millioner kroner. Socialdemokraterne vil gerne være med til at sikre flere penge til området, men åbner op for, at de kan gå både til lavere klassekvotienter og tolærerordninger.

Ny kommission får debut med store udfordringer

Et flertal i Europa-Parlamentet har godkendt den nye EU-Kommission, så nu kan Margrethe Vestager og hendes kollegaer trække i arbejdstøjet og smøge ærmerne op, for der er rigeligt at tage fat på, skriver Berlingskes korrespondent i Bruxelles, Michael Alsen.

»I løbet af de første 100 dage har kommissionen lovet at komme med politiske udspil, der skal adressere klimakrisen og det de facto-nedbrudte europæiske asylsystem for at nævne to af de mest presserende områder.«

De løsninger skal landes i samarbejde med både et Europa-Parlament og Det Europæiske Råd, hvor regeringscheferne sidder, og begge steder ligger magtbalancen og bølger frem og tilbage, og det kan vise sig at blive en uhyre vanskelig opgave, skriver han.

Margrethe Vestager tager et billede med sin smarphone lige umiddelbart inden, Europa-Parlamentet stemmer for hende og de øvrige kommisærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Seeger/EPA/Ritzau Scanpix.

Lang vej til bekæmpelse af børnefattigdom

Regeringen vil sammen med støttepartierne give »fattige« børn en hjælpende hånd i form af et kontant tilskud, men ifølge en række organisationer som Red Barnet, Børnerådet, Børns Vilkår og Mødrehjælpen bliver de mest udsatte familier herhjemme forbigået. Det skriver Jyllands-Posten.

Familier på integrationsydelse, eller familier, der er ramt af kontanthjælpsloftet, vil i det nye forslag være berettigede til et tilskud på cirka 550-700 kroner, men det gælder ikke familier, der er ramt af 225-timersreglen. Dermed kan cirka 2.800 familier med 5.200 børn ende med at gå glip af den økonomiske hjælp.

»Det er helt uforståeligt. Børn i familier, hvor forældrene er ramt af 225-timersreglen, lever også i børnefattigdom,« siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen til Jyllands-Posten.

Forlagsdirektør: »Helt hysterisk« er mangel på tillid til litteraturen

Sidder du foran skærmen i aften ved 21-tiden, så kan du tænde for tredje afsnit af programmet »Helt lyrisk«, der bliver sendt på DR, hvor musikere skal sætte lyd på de store digteres ord. Et program, som flere har været ude at kritisere for at være en poppet leflen med laveste fællesnævner.

En af dem er litterær direktør på Gyldendal, Johannes Riis, der mener, at DR forsømmer sine public service-forpligtelser ved at droppe andre litteraturprogramer, men til gengæld gør plads til programmer som »Helt lyrisk«.

»Det er udtryk for en mangel på tillid til, at litteraturen kan stå på egne ben, uden krykker, og et udtryk for, at den for eksempel skal pakkes ind i musik for at kunne gøre sig gældende. Der er andre veje til at formidle litteratur, og jeg synes, det her er en underlig søgt omvej at gå, især når den mere traditionelle litteraturformidling er så nødtørftig,« siger han.

Vil du se med alligevel, så skal Infernal-sangerinden Lina Rafn og Hjalmer i aften skrive musik til et digt af Halfdan Rasmussen og opføre det live.

Poul Krebs fortolker et digt af Michael Strunge i programmet »Helt lyrisk« på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: United Production.

DET SKER I DAG

Dom i dronesag

I Københavns Byret ventes der i dag at falde dom i den såkaldte »​dronesag«, hvor tre mænd er tiltalt for køb af udstyr, som skulle bruges af Islamisk Stat. I nogle tilfælde var der tale om forsøg på køb, mener anklagemyndigheden. Blandt de ting, mændene skulle have købt til formålet, er blandt andet kameraer, droner, radiosystemer og propeller. Tiltalen handler om medvirken til forsøg på terrorisme. Og om medvirken til terrorisme. Alle tre nægter sig skyldige.

Rakketten bliver sat på skinner på Tivolis nye rutsjebane »Mælkevejen«. PR-foto: Tivoli Fold sammen
Læs mere

Ny rutsjebane testes i Tivoli

Tivolis nye rutjsebane Mælkevejen åbner i dag for, at pressen kan få lov at teste den. Den nye forlystelse erstatter Odinexpressen og er 3,5 meter højere end sin forgænger, udsætter gæsterne for 3,6 G-kræfter og vejer 115 ton. Hvis du drømmer om at få en tilsvarende hjemme i din egen have, så står den i 55 millioner kroner.

DAGENS

Citat

Jarl Cordua, politisk kommentator

»Som diplomat har Sands længe været en omvandrende katastrofe. Nogen burde sige til hende, at hun ville gøre sit land en stor tjeneste ved at rejse hjem.«


Vært på Berlingske-programmet Cordua & Steno og politiske kommentator Jarl Cordua lægger ikke fingrene imellem i en kommentar, hvor han kommer med sin vurdering af den siddende amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands.

Quiz

Onsdag blev der afholdt indfødsretsprøve, der er et krav for at kunne søge om dansk statsborgerskab, hvor man skal svare rigtigt på mindst 32 ud af de 40 spørgsmål. Nu kan du prøve testen her. Der er 45 minutter til at tage prøven. 35 af spørgsmålene er baseret på bogen »Læremateriale til indfødsretsprøven«, mens de fem sidste spørgsmål er baseret på aktuelle begivenheder.