Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Ytringsfrihed er som elastik i metermål

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bent Blüdnikow

Vi lever i et samfund, som er så hyggeligt, at de mest mærkværdige situationer opstår. Tag nu for eksempel Dansk PEN, hvis opgave det er at varetage forfulgte forfatteres interesser. Det viser sig imidlertid, at Dansk PENs formand, prof. Per Øhrgaard, ikke mener, at ytringsfriheden er det vigtigste, men derimod at man ikke krænker.

I Dansk PENs årsberetning skrev Øhrgaard: »Hvad nu, hvis den største trussel mod ytringsfriheden her hos os er – ytringsfriheden? Intet menneske skal finde sig i krænkelser …«
Da juristen Jacob Mchangama i Berlingske kritiserede ham og spurgte, om Dansk Pen kunne være tjent med ham som formand, fik han svaret: »I realiteten er Jacob Mchangama fortaler for den stærkeres ret. Det er PEN ikke.«

Den absurde situation kunne næppe foregå i et land med nærmere tilknytning til livets hårde realiteter. Vi har i Danmark en forening, der skal kæmpe for forfatteres ytringsfrihed, hvis formand mener, at ytringsfrihed viger for krænkelseshensyn. Hvad med at dansk PEN får en ny formand, der faktisk kæmper for ytringsfriheden?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En synders omvendelse

Peter Nedergaard

Den tidligere chefredaktør på Politiken og støtte af Det Radikale Venstre, Bo Lidegaard, har ændret holdning til spørgsmålet om EUs ydre grænse. »Jeg er blevet hårdere,« som han siger. »Hvis ikke vi er meget konsekvente, meget hårde ved EUs ydre grænse, så vokser trafikken over Middelhavet med store humanitære konsekvenser. Det er derfor, det i dag er EUs politik, at Frontex-bådene ikke sejler ud og samler folk op. Fordi jo flere man samler op, jo flere sejler ud, og jo flere drukner. Vi gør ikke problemet mindre ved at være bløde. Vi gør det værre.« EUs ydre grænser skal sikres og forsvares. Groft sagt glæder sig over Bo Lidegaards nye synspunkt, ligesom andre glæder sig over én synder, der omvender sig. Det er også et synspunkt, vi har indtaget i mange år. Måske er Bo Lidegaard ligefrem kommet til fornuft ved at læse Groft sagt i smug?