Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Skæv kønsfordeling på museerne

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diversitetsunderskud

Peter Nedergaard

Groft sagt er bekymret for diversiteten på danske kunstmuseer. Af de 30 statslige og statsanerkendte kunstmuseer, som får støtte i henhold til museumsloven, har 22 en kvindelig direktør. Det svarer til, at tre ud af fire kunstmuseumsdirektører er kvinder. Hvorfor er det, at mænd tilsyneladende støder på et glasloft? Er der en systemisk kønsbaseret skævvridning, når bestyrelserne skal vælge en topleder? Tror man ubevidst, at kun en kvinde kan klare jobbet? Er der en usynlig kønsdiskrimination på uddannelserne i kunsthistorie som fødekæde til museerne, som skræmmer mænd væk? Bør der – som en midlertidig foranstaltning, indtil tingene er normaliseret – indføres en kønskvote, således at mænd får mindst 40 procent af direktørposterne på kunstmuseerne? Er der nogen, som kan hjælpe med svar på disse spørgsmål? Er Kvinfo ikke mand for det? Årh nej.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mellemfolkeligt Samvirke

Bent Blüdnikow

Hvis De tror, at en ngo-organisation som Mellemfolkeligt Samvirke (MS) blot er en godgørende organisation, der hjælper nødlidende og styrker samspillet mellem mennesker, så tror De fejl. Som andre ngo'er er MS blevet venstrepopulismens talerør og stadigt mere aktivistisk indstillet. Foreningen får godt 160 millioner kroner om året fra den statslige organisation Danida. Ved Danida og borgerlige politikere, at MS fører sin egen venstrepopulistiske udenrigspolitik? Således går MS ind for »fuld anerkendelse af staten Palæstina« med udtalelsen: »Vi opfordrer den danske regering til at tage det første skridt i retning af en fuld anerkendelse af staten Palæstina som en ligeværdig diplomatisk part i det internationale samfund.« Men det er ikke regeringens politik. Hvad med, at borgerlige politikere og medier underkaster disse aktivistiske ngo'er et kritisk eftersyn?