Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os opdatere Peter von Scholtens mindeplade – og Enhedslistens historie

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Opdatering af Enhedslisten

Peter Nedergaard

Peter von Scholten gennemførte i 1848 slaveriets øjeblikkelige ophævelse på de dansk-vestindiske øer. Han er begravet på Assistens Kirkegård i København, hvor et skilt beskriver hans meritter. Men det skilt skal fjernes, foreslår Enhedslisten (EL). Skiltet »er en nedtoning af hans rolle som håndhæver af den koloniale undertrykkelse,« skriver partiet i et forslag i Teknik- og Miljøudvalget i kommunen. I stedet skal der opsættes »en anden og mere tidssvarende formidling.«

Det er Groft sagt sådan set med på. Mod at der også i forbindelse med omtaler af EL kommer en mere tidssvarende formidling. Partiet har ideologiske rødder i nogle af klodens mest undertrykkende regimer. Millioner af mennesker er myrdet i den ideologis navn, som stiftere af EL kom fra. Det bør frem over fremgå i omtaler af partiet. Det er på tide med en mere tidssvarende beskrivelse af EL.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dansk skam

Hans Hauge

Juristen og diplomaten Søren Jessen-Petersen bevægede sig engang på den internationale catwalk. Han var vicehøjkommissær for flygtninge, UNCHR. Nu må han nøjes med at være »adjungeret« professor ved Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland, så han kan da fortsat nyde flyveturen over Atlanten. Han synes, det hele nu er så trist.

Han var engang stolt over og glad for Danmark, altså over sin »nationalitet« (og den slags er jo skabt af nationalismen). Nu er hans stolthed erstattet af »skam og flovhed«. Vi vil foreslå, at Jessen-Petersen læser lidt af den politiske tænker Hannah Arendt på næste flyvetur. Når mennesker sagde, at de skammede sig over at være tyskere, sagde hun: »Jeg skammer mig over at være menneske«. Men Jessen-Petersen har nok ikke selv skam i livet.