Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt falder omkuld af benovelse og beundring

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En kæmpe opgave

Jarl Cordua

Venstres folketingsgruppe bruger ugen til at fordele ordførerposter, og det er ifølge partiets formand siden 2009, Lars Løkke Rasmussen, intet mindre end en »kæmpe opgave«.

»Vi har langt flere mennesker og langt mere kvalitet, end vi lige har poster til, så det er da en kæmpe opgave, vi sidder med,« sagde Løkke inden gruppemødet mandag. Om fordelingen af ordførerposter i det store oppositionsparti er en kæmpe opgave helt på niveau med at finde en løsning på klimaproblemet eller at skabe fred i verden, er ikke til at sige.

Ikke desto mindre har Venstre trods en del magtkampe og diskussioner internt alligevel overkommet at finde både en finansordfører og en grønlandsordfører år efter år. Groft sagt falder derfor omkuld af benovelse og beundring, hvis det skulle ske igen i år.

Som en hotdog uden pølse

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Isam B. fra popgruppen Outlandish har skrevet et bud på en ramadan-sang til den nye udgave af Højskolesangbogen. Som Henrik Dahl (LA) også har påpeget, er den danske højskole noget af det allermest haram, man overhovedet kan forestille sig. Her mødes mænd og kvinder i samtale, alkohol og sex.

Noget tyder dog på, at Isam B. ikke er den stærkeste repræsentant, når det gælder højskolernes idé om demokrati og fredelig sameksistens. For som indspark til debatten, vil Groft sagt gerne henlede fokus på, at nærværende avis tilbage i 2006 kunne rapportere, at Outlandish og Isam B. til DRs årlige Julekoncert krævede, at en norsk sangerinde skulle forlade scenen, fordi hun havde bare skuldre. Avisen kunne også dengang fortælle, at Outlandish ved andre koncerter havde forbudt salg af alkohol af respekt for den muslimske del af sit publikum.

Et højskoleophold uden hverken bare skuldre eller alkohol er lidt som en hotdog uden pølse. Rimelig kedelig i længden.

Lykketofts klon er Jeppe Kofod

Bent Bludnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I 2000 blev Mogens Lykketoft udenrigsminister. Her var han ved at starte en konflikt med USA, fordi han ikke kunne tilbageholde sit brændende had til Staterne. Heldigvis for Danmark gik han af som udenrigsminister allerede i 2001.

Men nu er hans klon, Jeppe Kofod, der tilhører Socialdemokratiets venstrefløj, blevet udenrigsminister. Han udtalte i 2017 på netavisen Altinget efter Trumps valg som præsident: »Obama blev den uforløste drøm. Trump kan blive det gennemførte mareridt.« Samtidig kaldte han Trumps regering for »et farligt bekendtskab for alle andre end de republikanske kernevælgere.«

Nu kommer Kofods mareridt til Danmark og skal møde Lykketofts genganger. Så kan Kofod dagdrømme om sin uforløste helt, Obama, der ikke stillede væmmelige krav om, at Danmark skal leve op til kontrakten om at betale to pct. til NATO.