Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hellere »Ramadan i København« end »Nu går våren gennem Nyhavn«

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nu går våren gennem Nyhavn

Hans Hauge

Det er en skam, at Sigfred Pedersen ikke var muslim eller blot brun. Havde han været det, ville han være blevet optaget i den nye »Højskolesangbogen«. Og danskerne kunne lade hjertet tale, idet de sang med på »Nu går våren gennem Nyhavn«. Var den for vovet for de frisindede højskolefolk med »Vi har øl i stride strømme, vi har sang og banjospil«?

I al fald er der en kvalitativ forskel på Pedersens »nu har Solen gule unger i hver skimlet regnvejrspyt« og så Isam Bachiris flade »Solen når sin top/cyklerne i en strøm/varmen i byens krop«.

Men nu er det vel sådan, at også muslimer, der strømmer til de grundtvigske højskoler, nok ikke ville synge om øl i stride strømme. Bachiri er afholdsmand. Så hellere »ramadan i København« end våren, der går gennem Nyhavn.

Rig og ydmyg

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Da burkaforbudet for et år siden trådte i kraft demonstrerede den fransk-algeriske rigmand, Rachid Nekkaz, foran Christiansborg og lovede, at han ville betale bøderne for alle muslimske kvinder, der blev ramt af burkaloven. Der er imidlertid kommet nogle forskellige småting i vejen, og her et år efter har han stadig ikke betalt en eneste bøde. Det skriver han i en mail til Radio24syv.

Der er en gammel arabisk vittighed om en gravplads, hvor der på en af stenene står »Her ligger en rig sheikh og en ydmyg muslim«, hvilket landsbyboerne ikke kan få til at give mening. Hvis sheikhen var så rig, hvorfor er han så begravet sammen med en anden person? Sådan er det med Rachid Nekkaz. Han er muligvis velsignet af Allah med rigeligt af jordisk gods, men når det kommer til ånden, er han heldigvis både fattig og ydmyg.

EL-manden Bo Nilsson

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt går ud fra, at direktøren for Nets, Bo Nilsson, er hemmeligt medlem af Enhedslisten. Det må være derfor, at han vil gafle en personlig bonus på cirka 1,9 milliarder kroner via salget af dele af det monopollignende Nets-selskab til Mastercard-koncernen.

Groft synes, at det er grov politisk og pengebaseret indblanding i demokratiet, når en direktør for et selskab på den måde arbejder i det skjulte for at fremme tilslutningen til et bestemt politisk parti. Det sker, når han via sin adfærd underminerer enhver tiltro til den ædruelige form for konkurrencebaseret kapitalisme, som ellers hyldes bredt af de danske politiske partier.

Groft sagt synes, at der bør gribes ind over for denne form for utidig indblanding den demokratiske proces.