Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Når Politiken en sjælden gang er ærlig

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Sjælden ærlighed

Bent Blüdnikow

Det er lidt af en begivenhed, når man læser andet end frelste smånyheder på Politiken, for her trives våde drømme om en kulturradikal verdensorden. Men det sker, at et ærligt ord slipper gennem avisens strenge censur, som da Politikens journalist Hans Davidsen-Nielsen forleden skrev: »Med årene er jeg blevet tiltagende træt af at skrive om terrorens tragiske trivialitet. Det irriterer mig grænseløst at være nyttig idiot for mennesker, hvis stærkeste våben er evnen til at fastholde medieopmærksomheden og ad den vej sprede frygt.«

Jo, det er sandt nok, at medierne giver terroristerne stor opmærksomhed, men ingen kan som Politiken lade terroristerne komme til orde med kritikløs mikrofonholderi. Og Hans Davidsen-Nielsen er slet ikke så uskyldig, som han foregiver. I 2004 udgav han bogen »Danskeren på Guantanamo – den personlige beretning« om den danske terrorist Slimane Hadj Abderrahmane, der havde kæmpet med terrorister i Afghanistan. Bogen var en kvalmende ukritisk mikrofonholderbog om den danske terrorist.

Som Trump så Hønge

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Karsten Hønge, MF for SF, vil arrangere en demonstration mod Donald Trump, når den amerikanske præsident kommer til Danmark 1.-2. september. Det skyldes, at Trump ifølge Hønge er »kvindehader, klimafornægter og måske også racist«.

Hønge nævnte ikke en fjerde ting, som også ofte hæftes på Trump, nemlig »løgner«. Skyldes det, at Hønge selv lidt har samme problem, som det viste sig, da han først proklamerede, at han ville sætte sig i stolen i Europa-Parlamentet, hvis han blev valgt, hvorefter han brød løftet, da han faktisk blev valgt, for i stedet at fortsætte som MFer, og ikke som MEPer som lovet? Groft sagt spørger blot.

Holdninger

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvorfor skal danske politikere altid have »holdninger« til amerikanske præsidenter? Tag nu Søren Pape Poulsen (K). Han kan fortælle, hvad alle ved, at Clinton, Bush og Obama har besøgt Danmark, og at nu kommer Trump. Det bryder han sig sikkert ikke om. Han har nok en Hønge-light-holdning til Trump.

I stedet for en holdning til præsidenterne konstaterer Pape så helt lettet, at det danske og amerikanske forhold er noget både »særligt« og »unikt«. Han kan derfor se bort fra Trump, der nu ophøjes til »lederen af den frie verden«. Sådan sagde man under Den kolde krig. Nu forholder det sig blot sådan, at den amerikanske præsident er USA. Det er embedets idé. Holdningen til præsidenten er holdningen til USA. Men hvorfor skal danske politikere også altid have holdninger?