Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt hulker i spontan sympati med Enhedslisten

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Under kapitalismens åg

Jarl Cordua

Enhedslisten spiller gerne rollen som bidsk terrier med tænderne i lidt for dygtige politikere med snablen i offentlige kasser. For tiden er Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, sygemeldt på fjerde måned ovenpå en angivelig voldtægtssag, der fandt sted i borgmesterens lejlighed i april. Borgmesteren er ikke selv part i sagen, men er åbenbart alligevel forhindret i at passe arbejdet uden dog at have præsenteret bare skyggen af en lægeerklæring.

Imens vikarierer en anden EL-politiker i borgmesterstolen, hvorfor københavnske skatteborgere må betale dobbeltløn. Lykkeligvis scorer ELs partikasse alle indtægter over en metalarbejders gennemsnitsløn, hvilket giver partiet nogle lukrative måneder under Olsens sygemelding.

I et interview på Radio24syv forstår man på tidl. EL-politiker Gunna Starck, at sådan er reglerne under kapitalismen, som EL desværre må leve med. Groft sagt undertrykker et hulk i spontan sympati.

Hård retorik

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nietzsche fortæller om en konge, som hørte noget musik, der var så virkningsfuldt, at han straks gik ud og dræbte nogen. Så meget tror vel ikke mange på, at musik kan gøre, men de tror åbenbart på, at »hård retorik« kan. Selv akademikere, der er uddannet i retorik, mener at kunne påvise en årsagssammenhæng mellem en hård retorik og massedrab. Især hvis retorikken er Trumps.

At der også blev begået massedrab under Obama, som havde en mild retorik, ses der bort fra. Snart finder DR vel en retoriklektor på Københavns Universitet, som kan fortælle, at SKATs hårde retorik er årsagen til angrebet på SKATs bygninger.

Halen mellem benene

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der er alvorlig ballade i Hormuzstrædet, hvor Iran har chikaneret international og særlig britisk skibsfart. USA har truet med militær aktion og forsøgt at få europæerne med på beskyttelse af skibstrafikken. Men lige så svært det er at få NATO-landene til at overholde deres tilsagn om to pct. til NATO, ligeså svært er det at få dem med på en aktion i Hormuzstrædet. Europæerne vil ikke rigtig og tyskerne har sagt, at de ikke vil være med.

Peter Viggo Jakobsen er en af de friske akademikere, der udtaler sig om sikkerhedspolitik og altid siger DRs journalister imod. Da DR på morgenfladen spurgte, hvad der nu vil ske, sagde han bramfrit, at sådan var det jo med europæerne. Det blev aldrig til noget, og det var kun USA, der kunne skræmme iranerne fra at chikanere international skibstrafik.

Groft sagt tvivler på, at Viggo har lang levetid i DR-regi.