Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Allerede de gamle romere vidste, at der må være en grænse

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der må være en grænse

Peter Nedergaard

I årtier var fraværet af landegrænser ønsketænkningen på bjerget. »Imagine there's no countries,« sang John Lennon. Man afskaffede i EU de indre grænser, hvilket kunne have været udmærket, hvis man til gengæld have genskabt dem mellem EU og omverdenen. Grænseløsheden er i dag gammeldags tankegods. Vi ved, at sikre grænser er forudsætningen for stabilitet, bekæmpelsen af terrorisme, velfærdsstat og mange andre ting, som vi lægger vægt på.

Denne visdom er også kommet til FN. En næsten 600 kilometer lang grænsestrækning langs med Donau-floden har af FNs kulturorganisation, UNESCO, fået status af verdensarv. Det var Romerrigets landegrænse mod nord og øst. I forvejen var en anden del af det gamle Romerriges grænser på listen. Landegrænser er forudsætningen for sikringen af civilisation. Hvad allerede romerne vidste, men vi glemte i årtierne efter 1968.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tilbage igen

Lars Møller

Skulle nogen af Berlingskes trofaste læsere have undret sig over, hvorfor denne Groft sagt-skribent ikke har deltaget i kulturformidlingen i de seneste mange uger, så er forklaringen ligetil. Der er blevet passet børnebørn på henholdsvis et og fem år i det vestjyske. Man skulle ikke tro, at det er noget særligt, men det kan nu afsløres, at det er lettere at gennemgå Frømandskorpsets aspirantkursus med en lille sten i hver støvle end at holde styr på sådanne to størrelser. Udfordringer giver normalt stor selvindsigt og forståelse ikke mindst i dette tilfælde. Groft sagt skal udtrykke sin store beundring for alle dagplejemødre, private som offentlige. De udfører et fremragende, opslidende og beundringsværdigt arbejde, uden hvilket Danmark ville gå i stå. Med dyb agtelse.