Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Chefredaktørens vingummibamser

Claes Kastholm Hansen
Læs mere
Fold sammen

Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, er original derved, at han, selv om han efterhånden har været på dagbladet i adskillige år, har formået at holde sig jomfruelig i forhold til elementær journalistisk arbejdsmetode.

I en leder om den påtænkte Femern-forbindelse mener han, at kritikken af de prognoser, som politikerne henholder sig til, er styret af lobbyister til fordel for færgefartens interesse i grænsehandelen. Projektet bør vedtages, »selvom det koster fem øre på vingummibamserne«, skriver han i anfald af kådhed.

Realiteten er imidlertid, at den fhv. vej- og trafikchef i Vejdirektoratet Knud Erik Andersens analyse af den nye trafikprognose, som både regeringen og Venstre lægger til grund for beslutningen om Femern-forbindelsen, viser, at prognosen ikke opfylder de simpleste krav til faglig ordentlighed og således giver et falsk billede af økonomien i projektet. I Jyllands-Posten støtter trafikforskerne fra Aalborg og Roskilde Universiteter hans kritik. Kritikken handler ikke om for eller imod en Femern-forbindelse. Den handler om beslutningsgrundlaget.

Spørgsmålet om grænsehandelstrafikken er kun relevant, fordi prognosen har regnet den med i trafiktallet for Femern-prognoserne, skønt den vil forsvinde, hvis færgerne ikke er der med deres meget billige billettilbud. Bo Lidegaard har fået sine vingummibamser galt i halsen.