Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Besæt affaldet

Edith Thingstrup: En lektor i kulturhistorie ved navn Mikkel Bolt hylder den såkaldte Occupy-bevægelse i en kronik i Politiken. »Protesterne er alle sammen kendetegnet ved at eksperimentere demokratisk, og som allerede skrevet er der en fornemmelse af, at vi - hvis vi er mange nok - kan gøre en forskel,« fastslår denne kulturhistoriker under overskriften ’Besæt alt’.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere medier i USA er dog begyndt at beskrive den virkelige kulturhistoriske proces, som Occupy-bevægelsen skriver sig ind i. Nemlig forfaldet og affaldet. De byområder, som bevægelsen besætter, bliver systematisk ramt af sanitetsproblemer og rotteplage. Det kan man selvfølgelig også kalde et »demokratisk eksperiment«. Det er i hvert fald et produkt af, at demonstranterne er »mange nok« til at drukne i deres eget affald, og ikke har nogen overbærende mor til at rydde op efter sig.

Mon ikke Occupy Wall Street bryder sammen, før kapitalismen gør det? Sådan plejer det at gå med den slags bevægelser, der er lige så kommunistiske og renlige som et kollegiekøkken. Kulturhistorikeren Mikkel Bolt vil gerne besætte alt. Fred være med det. Bare han holder sin besættelse for sig selv.