Søren & Søren tester luksustun: Testens bedste var ingen bodybuilder-tun

Madtest: Søren J. Damm og Søren Frank tester markedet for konserveret tun af høj kvalitet. Med priser op til 1.165 kr. kiloet var der lagt op til hård kamp, men overraskelserne indfandt sig – og der kom heldigvis ingen »bodybuildertun« på bordet!

 
Den billigste tun i testen overraskede. Se hele testen her. Foto: Asger Ladefoged og Esben Busck. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere

Konserveret tun er et ekstremt populært produkt på de danske supermarkedshylder. Herhjemme har vi dog en tendens til at gå efter kvantitet frem for kvalitet, hvilket er et udpræget dansk karaktertræk. Og det er ærgerligt, da konserveret tun findes i kvaliteter, der i høj grad overstråler supermarkedernes typiske, kedelige generiske dåsetun.

Tun kan bruges i sandwich, i salat, f.eks. i en salade nicoise, eller som snack til drinks på brød, med lidt mayo og citron, eller man kan lave vitello tonnato. Mulighederne er legio.

Søren Frank

»Jeg ville være skuffet, hvis jeg havde betalt fuld pris for det her. Det minder mig om den generiske vare fra supermarkedets hylder. En kedelig mundfuld.«


Særligt spanierne og portugiserne er verdensmestre i at konservere fisk og samtidig beholde den gode subtile smag i kødet og dets struktur. Der sker dog noget herhjemme på området, og vi er ved at komme efter det. Producenter som Grøndal og Fangst leverer gode konservesprodukter.

Søren & Søren tester – denne gang konserveret luksustun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Højkvalitetstun fanges ofte enkeltvis med stang (f.eks. i Biscayabugten). Det sikrer, at fisken ikke bliver beskadiget, og det højner kødets kvalitet. Samtidig sikrer denne miljøbevidste metode, at fiskebestanden bevares, og havmiljøet beskyttes. Bonito del Norte eller Atlantic White Tuna (Thunnus alalunga) er en tunfisk i mellemstørrelsen, der er populær i Spanien, da den er særligt egnet til konserves og har en elegant, mild smag og en blød tekstur.

Aldrig vand

God tun er som regel konserveret i ren olivenolie eller i mere neutrale olier, som nogle vil foretrække. Gå efter tun i olie, aldrig vand. Det er måske magert, men det smager ad Helgoland til og får tunen til at fremstå tør og plukket. I dag kan man få tun konserveret i olie med chili, fennikel, osv., men vi synes, at det er lidt overvældende og synd for en rigtig fin tun.

Køb gerne din gode tun i glas. Så kan du nemlig se, om der er tale om store, selekterede stykker tun og ikke maskinplukket industritun med misfarvede, grynede og bitre stykker. Når man åbner en dåse, skal det ikke lugte fisket a la kattemad, men relativt neutralt.

Vi har testet konserveret tun i luksuskvalitet. Den anførte vægt er den drænede vægt.

1. La Perle, købt i Letz Shop, 85 g, 99 kr. (1165 kr. pr. kg) ★★★★☆☆

Damm: Store flotte stykker. Meget markant olivenolie. Jeg kan lide det, men det stjæler lidt opmærksomheden fra tunen. Overordnet synes jeg dog, at det er et ganske godt produkt.
Frank: Jeg ville næppe købe dette produkt. Jeg synes, man dræber fisken med den markante olie. Tunen fremstår desuden lidt tør.

Testvinder
2. Bonito, købt i Deli del Toro i Torvehallerne, 150 g, 55 kr. (367 kr. pr. kg) ★★★★★☆

Frank: Den smager faktisk af kylling!
Damm: Ja, de kalder jo også tun for »chicken of the sea« i USA!
Frank: Det begynder at give mening, det her. Meget velsmagende og elegant i smagen, og kødet flader i flotte flager.
Damm: Den her er mere vellykket end etteren. Neutral olie, hvor den virkeligt fine tun går igennem. Den her ville for mig være den perfekte »snacktun«, bare på et stykke ristet brød og med lidt mayo og citron – perfekt!

3. Callipo, købt i Spaghetti Mortelli, 104 g, 59 kr. (567 kr. pr. kg) ★★★☆☆☆

Damm: Den er ikke særligt pæn at se på. Den har lette misfarvninger. Grundsmagen er ikke uhyrlig, det er trods alt ikke en »bodybuildertun« til fem kroner dåsen. Jeg synes, at den går an.
Frank: Jeg ville være skuffet, hvis jeg havde betalt fuld pris for det her. Det minder mig om den generiske vare fra supermarkedets hylder. En kedelig mundfuld.

4. Pan do Mar (øko), købt i Mad & Vin, 90 g, 49,50 kr. (550 kr. pr. kg) ★★★☆☆☆

Damm: Igen er tunen konserveret i den her grønne, græssede olivenolie. Jeg kan lide det. Hr. Frank er ikke så vild med det. Strukturen er flosset, og der er et par misfarvninger. Dog er grundsmagen i orden. Det er ikke en køn tun, men den har en fin personlighed.
Frank: Olivenolien hamrer og banker igennem! Jeg ville nok personligt ikke købe det produkt.

5. Ortiz, købt i Husted Vin, 82 g, 45 kr. (549 kr. pr. kg) ★★★★☆☆

Frank: Virkelig flotte sammenhængende stykker tun. Det ligner nærmest en lille kotelet. Jeg kan godt lide det med, at smagen er meget ren og ikke kontamineret af en voldsom olivenolie.
Damm: En god saftig tun. Den er ikke helt så elegant og let i smagen som den første og den anden, men klart i den bedre ende.