Nyt spisested på Vesterbro skaber kø: »Vi har tydeligvis ramt noget, som mange har savnet i København«

Et lille stykke Berlin er rykket ind på Vesterbro, hvor man nu kan købe en döner som den, man får serveret i bydelen Kreuzberg. Og det er åbenbart noget, københavnerne har savnet. Det tyder den daglige, lange kø i hvert fald på.

Det er ikke helt uproblematisk at rejse til Berlin for tiden. Til gengæld er den tysk-tyrkiske specialitet döneren nu kommet til København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dönerturisme er ikke den mest udbredte rejseform – men den findes: Danskere, der rejser til særligt Berlin for at spise de dampende fladbrød smurt med kräuterdressing og pakket med skiver af marineret kalvekød og grøntsager.

En af dem er Christian Kloster, som i en årrække er draget til Tysklands hovedstad på månedlig basis for at nyde den tysk-tyrkiske specialitet. Det satte coronaepidemien en stopper for, hvilket fik ham og en gymnasieven til at træffe en stor beslutning. De sagde begge deres faste job op for at åbne en »döner« på Vesterbro.

»Når man ikke kan rejse ud og få sin yndlingsret, må man producere den herhjemme,« konstaterer Christian Kloster fra det nye, lille takeawaysted Berlin Döner, som ligger på Sundevedsgade der, hvor den møder Enghavevej.

Christian Kloster er en ægte döner-aficionado. Før i tiden rejste han til Berlin på månedlig basis, men da corona satte en stopper for den fornøjelse, sagde han sit journalistjob op og åbnede Berlin Döner på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Navnet på vinduet er ledsaget af Berlins vartegn, bjørnen, og det tyske islæt understreges yderligere af køleskabet. Her står den populære læskedrik Fritz-kola side om side med den klassiske Faxe Kondi og Coca-Cola, som man også kan nyde til sit måltid.

Kø ned ad gaden

Christian Kloster vidste på forhånd, at mange danskere sværger til döneren, når de lægger vejen forbi Berlin. Alligevel har det overrasket ham se, hvor mange der stiller sig i kø for at hente aftensmaden her på den lille københavnergade. Særligt efter klokken 18 snor køen sig mange meter ned ad fortovet, og selv omkring frokosttid på en almindelig hverdag er der godt gang i butikken.

»Man ved jo aldrig helt, hvordan det går, når man åbner noget nyt. Men vi har tydeligvis ramt noget, som mange har savnet i København,« siger han og understreger, at det ikke kun er corona, som fik ham til at kvitte jobbet og kaste sig ud i et nyt kapitel. Ideen har været undervejs i længere tid, og en del af turene til Berlin, særligt Kreuzberg, er gået med at finde den optimale döner.

Hos Berlin Döner hentes flere af råvarerne i Berlin. På sigt vil man også kunne få en vegetarudgave med halloumi.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

At arbejde med gastronomi er heller ikke nyt for ham. På Ekstra Bladet har han blandt andet arbejdet som madskribent. Som et hobbyprojekt driver han desuden den lille thairestaurant Holy Krapow tæt på Planetariet.

»Den erfaring betyder selvfølgelig, at der er visse børnesygdomme, vi undgår her,« siger Christian Kloster, der i sit nye projekt også har allieret sig med en konsulent, der skal hjælpe med at hæve effektiviteten, uden at det går ud over kvaliteten.

»For ja – det er da en faglig udfordring, vi er blevet kastet ud i,« siger han.

Opfundet af immigrant i Berlin

Opskriften på den döner, man nu kan købe på Vesterbro, blev udviklet i 1972 af en tyrkiskfødt migrantarbejder, Kadir Nurman (1934-2013). Under 1970ernes lavkonjunktur mistede han sit job i Tyskland, og i stedet for at vende hjem til Tyrkiet, prøvede han lykken som restauratør.

Han var ikke den eneste, der kastede sig ud i tysk-tyrkisk fusionsgastronomi, som dengang ikke havde fat i det tyske publikum. Det ændrede sig i 80erne, hvor tyskerne i stor stil begyndte at henlægge ferien til Tyrkiet – og fik smag for den stærke mad. På den måde blev döneren udbredt til et langt større publikum, fortæller Christian Kloster.

»Alene i Berlin findes der i dag cirka 1.000 steder, man kan spise en döner. Den er sågar mere populær end den ellers populære currywurst,« siger han.

Berlin Döner er rykket ind i et lokale, hvor der tidligere har været både pizzeria og libanesisk takeaway. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Men hvad er hemmeligheden bag den gode döner?

»Det er utrolig vigtigt, at brødet fremstilles på den rigtige måde – at dejen håndæltes. Det handler også om at finde de rigtige producenter af saucerne, som er et vigtigt element. Det skal være nogen, der laver det på den rigtige måde med en blanding af yoghurt, mayonnaise og nogle bestemte urter. De friske grøntsager er også afgørende,« siger Christian Kloster.

Hertil kommer tyndt skåret, marineret kalvekød.

»Hvis du rammer den rigtigt, kan du få et gourmet-fastfoodmåltid,« siger han.

Nej, det er ikke en shawarma

Skulle nogen få den tanke, at döneren blot er en søster eller bror til shawarmaen, er de på afveje, fortæller Christian Kloster. Den er noget ganske andet:

»Det handler mere om at finde de få fællesnævnere. Som med burgere har man brød, kød og salat. Så der er ligeså stor lighed mellem en shawarma og en döner, som der er mellem en burger og en döner. Vi sammenligner slet ikke det, vi laver, med en shawarma, som er en arabisk delikatesse,« siger Christian Kloster.

Den tyske læskedrik 'Fritz-kola' er allerede en kending i København – og selvfølgelig også her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

De første dage kunne man vælge at skifte kalvekødet ud med halloumi, hvis man ønskede en vegetarudgave. Det har dog vist sig, at 98 procent af kunderne går efter klassiske kalvedöner.

»For at kunne lange nok af dem over disken, sætter vi lige halloumi-döneren på pause for en stund for at optimere driften,« siger Christian Kloster, der – som mange andre i restaurationsbranchen – mangler personale.

»Den største udfordring har været at finde nogle, som både er dygtige og kan producere i et stort antal. Det arbejder vi stadig på. Samtidig har vi to lastbiler på vej fra Berlin med råvarer. Så vi arbejder hårdt på at hæve kapaciteten,« siger han.

Berlin Döner, Sundevedsgade 38. Åbent tirsdag-søndag kl. 12-20. Mandag lukket. Prisen for en döner er 60 kroner.