Vesterbro mistede Slagtergårdene, men får en ny lille plads: »Det er selvfølgelig vigtigt, hvordan området kommer til at tage sig ud«

For fire år siden blev de historiske slagtergårde på Vesterbro revet ned, mens nye boliger skød op. I den forbindelse er der opstået en lille ny plads. En af Københavns store musikskoler har tegnet en plan, der kunne gå hen og blive til virkelighed. Kultur- og fritidsudvalget på Rådhuset ser på sagen.

De gamle slagtergårde på Vesterbro er revet ned, mens boligbyggeriet Toves Gaard (det gule til venstre) er skudt op. I den forbindelse er der opstået en ny plads. Rytmisk Center, som kan ses bag træerne, har en plan for, hvordan den kunne se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var en storm af protester, da det i 2017 blev vedtaget, at de gamle slagtergårde på Enghavevej på Vesterbro skulle jævnes med jorden.

Siden da er et nyt boligbyggeri i fem etager skudt i vejret på området. Det hedder Toves Gaard, opkaldt efter forfatteren Tove Ditlevsen, som trådte sine barnesko her i kvarteret.

Operationen har imidlertid efterladt en lille plads mellem de nye lejligheder, Restaurant Klubben, der er kendt for sine traditionelle danske retter, og musikskolen Rytmisk Center, som ligger i en bevaringsværdig bygning. Bygningen var før delvist skjult af Slagtergårdene, men kan nu ses tydeligt fra Enghavevej.

Det er netop musikskolen, som har øjnet muligheden for at blive endnu mere synlig i gadebilledet. Står det til musikskolen, skal facaden åbnes ud mod Enghavevej. Samtidig skal der påføres en gennemsigtig skal på bygningen, og cafeen skal være tilgængelig for alle som et led i at skabe en ny plads, fortæller lederen af Rytmisk Center, Egil Bjørnsen.

I forslaget er der sat en transparent skal uden på bygningen – og trapper, så man kan gå direkte ud på pladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rytmisk Center.

»Vi ønsker, at det bliver en plads for alle. Samtidig får vi en grænseflade mod byen, hvor vi måske kan afholde koncerter eller kulturelle aktiviteter. Det er også planen, at vores caféområde skal vende ud mod pladsen, og at alle vores aktiviteter får front mod Enghavevej. Vi har flere end 5.000 kursister om året – både børn og unge – men vi har ligget noget skjult,« siger han om musikskolen, som i dag har indgang via Vesterbrogade.

»Skal udvikles med respekt«

Rytmisk Center har fået produceret en foreløbig tegning af projektet, hvor man i store træk kan studere planen. Tegningen har været forbi kultur- og fritidsudvalget i Københavns Kommune, hvor politikerne har anmodet om et såkaldt budgetnotat på udviklingsplanen.

Politikerne vil med andre ord have afsat midler til en udviklingsplan, der skal kortlægge, hvad der kan ske med området. Rytmisk Center skal tænkes med ind i planen, skriver avisen Vesterbro Liv.

Bagindgangen til Rytmisk Center vidner om, at her er plads til en opgradering. Håbet er, at hovedindgangen kan rykkes om på denne side. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Medlem af kultur- og fritidsudvalget Karina Bergmann (K) bor selv på Vesterbro. Hun har været med til at rejse sagen om Rytmisk Center i udvalget.

»Det er tydeligt, at pladsen trænger til et løft, og at der samtidig er potentiale, ligesom vi har set det andre steder på Vesterbro, hvor vi har skabt gode pladser – både små og store. Det er dog uhyre vigtigt, at den bliver udviklet i respekt for stedet og egenarten, og at det bliver godt fra starten. Hvis ikke det er et krav, vil jeg arbejde på, at udviklingsplanen kommer i offentlig høring,« siger Karina Bergmann, som lægger vægt på, at pladsen også skal styrke musikundervisningen i København.

»En af mine største prioriteter er musik og idræt til børn. Det er noget af det, der får børnefamilierne til at blive i byen, og det er netop et af succeskriterierne for en by – at den kan rumme børnefamilier. Derfor synes jeg, det er meget positivt, hvis vi kan gøre det mere synligt, at her er et sted, hvor børn og unge kan mødes, være sociale og dyrke musikken,« siger Karina Bergmann.

»Newyorker-stil«

Den gennemsigtige skal, som Rytmisk Center ønsker at tilføre bygningen, vil betyde, at man vil kunne se ind fra gaden. Skallen bliver samtidig lydisolerende. Fra hver etage er der ifølge forslaget tilføjet en trappe uden på skallen, så man kan komme ned på pladsen ad den vej – som man også ser på bygninger i New York.

Egil Bjørnsen ønsker i samme ombæring at gentænke musikundervisningen, så det bliver nemmere at dumpe forbi og spille sammen med andre uden at melde sig på et hold.

Kontrasten mellem det nye byggeri, Toves Gaard, og Rytmisk Center er til få øje på. Med forslaget får bygningen til højre lidt af et løft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Frem for at skrive sig op til et guitarhold, kan man måske købe et abonnement til samspil, så man komme og hænge ud og lade musikken opstå af sig selv. Det kan eventuelt appellere til flere,« siger Egil Bjørnsen.

»Man valgte at overhøre os«

​Formanden for Vesterbro Lokaludvalg, Thomas Egholm, vil ikke kommentere forslaget, da meget stadig skal falde på plads, før det eventuelt kan vedtages.

Dog udtaler han:

»Der er jo tre grundejere: Kommunen, som ejer Tove Ditlevsens Mindehave, Rytmisk Center, som er en selvejende institution, og Buster Holdning, som også ejer en del af pladsen (sidstnævnte står bag det nye boligbyggeri, red.). Men jeg kan godt forstå, at man begynder at tale om, hvad der skal være dernede,« siger Thomas Egholm og tilføjer:

»Vi har ikke haft megen indflydelse på den lokalplan, som ligger der nu. Man valgte at overhøre os i forhold til at bevare de gamle slagtergårde. Der var ellers mange bud på ting, man kunne have gjort. Derfor er det også en betændt sag lige at skulle have en frisk holdning til, men jeg ser frem til at se det omtalte budgetnotat, for det er selvfølgelig vigtigt, hvordan området kommer til at tage sig ud.«

Slagtergårde på Enghavevej blev – under store protester – revet ned for flere år siden, mens et nyt boligbyggeri er skudt op. I den forbindelse er der opstået en lille plads, og nogle er begyndt at overveje, hvordan den kan bruges. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Huss.

Egil Bjørnsen er løbende i kontakt med kommunen, som arbejder på notatet. Når det er vigtigt at få kommunen med, handler det blandt andet om de fonde, der i givet fald skal være med til at finansiere en ombygning.

»De ønsker, ligesom vi selv gør, at se det hele som en byudviklingsproces og ikke som et enkeltstående projekt. I lokalplanen står der, at man skal tænke pladsen som en helhed, og at den skal udvikles. Der står også, at den skal åbnes, og at der ikke må sættes hegn op. Derfor bliver vi nødt til at have kommunen indover. Så vi håber, at vores tegninger kan bruges til at skyde processen i gang,« siger han.