Vintesten: Drik pebret syrah fra Nordrhône til påskelammet

De mørke vine fra Hermitage er spækket med bacon og spegepølse i form af røg, peber og fermenteret kød – og så passer de eminent til lammesteg.

Der høstes på Côtie-Rôties stejle skråninger i Ampuis. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE DESMAZES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gud sendte i sin tid ti plager over egypterne for at få faraoen til at frigive israelitterne. Som den sidste plage sendte Gud dødens engel, der skulle gå gennem landet og dræbe egypternes førstefødte sønner.

Men for at dødens engel ikke skulle dræbe israelitternes førstefødte, skulle de slagte et lam og smøre blodet på dørstolperne til deres hjem. Og så kunne man jo lige så godt spise lammet bagefter.

Vi spiser stadig lam i påsken – også fordi lammet ofte ses som et billede på Jesus, som lod sig ofre for menneskehedens skyld. Spørgsmålet er så bare, hvad vi skal drikke til?

Hvis vi kigger på lammekødet, er det karakteristisk, at det relativt fede kød ofte smager urteagtigt, fordi lammet, i modsætning til de fleste andre husdyr i disse dage, får lov til at gå frit og guffe af naturens vilde urter. Så urtekrydrede rødvine med en vis tyngde og tannin til at skære gennem fedtet passer perfekt til lammesteg.

Mange spanske rødvine passer fint til  dette signalement, og i Haut-Médoc mener de selv, at deres røde bordeauxer passer som fod i hose til de lam, der går og græsser ned til Gironde-floden. I min mund er der dog, efter utallige tests, ikke nogen tvivl om, at de syrahbaserede rødvine fra det nordlige Rhône er klart det bedste, man kan drikke til lam.

I det sydlige Rhône er hoveddruen grenache, som er knapt så krydret som syrah, men det går nu også an.

Hvad med syrah (eller shiraz, som australierne kalder den) fra resten af verden ? Jo da, hvis klimaet er tilstrækkelig køligt, som f.eks. helt ude ved Stillehavskysten i Californien og ganske få steder i Australien, for når det bliver for varmt, mister syrah den særlige urtede og pebrede aroma, der er så unik for koldklima-syrah.

Det gælder desværre også mit elskede Nordrhône, som starter lige syd for Lyon, her i disse nye klimatider.

I varme årgange som 2003, 2015 og 2018 mister vinene ofte den hellige treenighed af røg, peber og fermenteret kød, som jeg for nemheds skyld kalder spegepølse, simpelthen fordi det er de associationer, jeg får, når jeg stikker næsen i  glasset.

Andre snakker forståeligt nok om bacon. Således citerer Jyllands-Postens vinjournalist Niels Lillelund i sin bog »Vinene fra Rhône« (L&R 2013) den amerikanske forfatter Jay McInerney, som også har været vinjournalist på bl.a. Wall Street Journal, for at kalde côte-rôtie for »bacon-gudinden«. En relativt fri oversættelse, al den stund McInerney i realiteten skriver om »The Bacony Goodness of Côte-Rôtie« i sin artikel fra WSJ fra 2011.

Men lad nu det ligge, hvad enten vi snakker goddess eller goodness, bacon eller spegepølse, så er vinene fra Nordrhône med deres mørke krydrede aromaprofil, som ofte inkluderer sorte oliven, tons af lakrids, gammeldags medicinskab (æter, kamfer, menthol etc.) og alskens sorte frugter i form af især brombær.      

Vinene fra det nordlige Rhône udgør kun cirka fem procent af Rhônedalens samlede produktion. Vinene fra det sydlige Rhône, som ligger en times kørsel sydover, er anderledes varme og tunge og en helt anden snak.

Se flere anmeldte Rhône vine på berlingske.dk

 

Hermitage, Marc Sorrel
2018
★★★★★★

Relativt lys sag fra lille kultproducent, som gærer i hele klaser. Dejligt åben og utroligt feminin og burgundisk for en hermitage. Her er fløjl, lakrids, peber og meget behersket fadpræg. Dette og det elegante går igen i munden. Bliv skrevet op til 2019 - hvis du har råd!

Vinova - udsolgt

875 kr.

Cornas »Brise Cailloux«, Matthieu Barret/ Domaine du Coulet
2017
★★★★★★

Wauw! Utroligt åben, æterisk næse osende af medicinskab, eukalyptus, kamfer og meget mørk frugt. Vinen er lagret på cementtank, så den er herligt fritaget for træ. Dejlig saftig mund. Herlig, sjældent letdrikkelig cornas.

Rosforth og Rosforth

378,- (315,- v/6 fl.)

Côte-Rôtie »Les Binardes«, Maison Stephan
2018
★★★★★★

Ganske åben næse med med lækker blød luksus-blåbærfrugt, inklusive tons af finsk lakrids, sorte oliven, spegepølse og æteriske noter af mynte og medicinskab – ligner næsten mere hermitage end rôtie, selvom her er 10 procent viognier. Moderat fadpræg og dejlig saftig mund.

Rosforth og Rosforth

666 kr./ 555 kr. v 6 fl.

Côte Rôtie Ampodium, Rostaing
2018
★★★★★☆

Blåviolet sort. Ung og rå som en fadprøve. Frugten er tyk og maskulin med mega lakrids, men ikke så meget viol, røg og peber, ligner faktisk mere hermitage end rôtie. Særdeles fadpræget, rasper gummerne med tannin. Har givet denne seks stjerner i tidligere år. 2018 kravler med nød og næppe op på fem stjerner.

Philipson Wine

550 kr. v 6 fl.

Saint-Joseph »Vignes de l’Hospice«, Guigal
2017
★★★★★☆

Totalt sort i glasset. Mørk svesket frugt, lakrids. Næsten bordeauxagtig profil med en del fad. Sødmefuld og lækker mund. Bør gemmes nogle år.

Philipson Wine

595 kr. v 6 fl.

Cornas Granit 30, Vincent Paris
★★★★★☆

Sort/ blåviolet i glasset. Først reduktiv (i underskud af ilt), men efter at have stået åben natten over åbner vinen sig med mørk lakridset frugt og medicinskab. Flot saftig mund.

Domaine Brandis

249 kr.

Cote Rotie, Xavier Gérard
2018
★★★★★☆

Mørk i glasset. Fint åben næse med masser af frugt og mega spegepølse – røg, peber og kød – samt en del fadpræg. Fadet bider også til i munden med en del tannin. Lidt hed, 14,5 procent, men der er også god saftighed. Kravler lige op på fem stjerner.

Sigurd Mülller Vinhandel

400 kr.

Cornas, Verset
2018
★★★★★☆

Klar solbær som i Ribena samt medicinskab, røg, peber og masser af lakrids. Temmelig fadpræget, relativt saftig mund. Kravler lige op på fem stjerner.

Bichel

280 kr. v 2 fl.

Saint-Joseph Sainte Epine, Delas
2016
★★★★★☆

Pænt åben, flot udviklet næse som byder på det hele: Lakrids, peber, kærnemælk og temmelig meget fad i næsten bordeauxagtig profil. Velafbalanceret og sødmefuld mund. Fem små stjerner.

HJ Hansen/Vinspecialisten

575 kr.

Côtes-du-Rhône, Jamet
2019
★★★★☆☆

Her har vi en almindelig rhône fra marker lige uden for Côte-Rôtie, hvor Jamet er en af de bedste producenter. Flot ung, burgundisk jordbæragtig frugt med klare noter af røg, peber og fermenteret kød samt behersket fadpræg. Dejlig rund og saftig mund med fin syre. Det tegner godt for 2019. Fire og en halv stjerne.

Brandis

249 kr.

Saint-Joseph, Domaine de la Sarabeche
2017
★★★★☆☆

Sort til kant. Skøn næse, hvis man altså kan lide naturbeaujolais, som dette minder om. Her er klart stilke og stald, et strejf af acetone og dejlig saftig frugt. Munden er dog bestemt ikke uden kant. Fire og en halv stjerne.

Niche Vine

275 kr.

La Canuse, Slope
2019
★★★★☆☆

Meget speciel sag, helt uden for nummer, lavet på 80 procent af den hvide viognier og 20 procent syrah.  Klart lysere end de andre. Smuk, åben næse med lys og feminin burgundisk bærfrugt med viol og en smule røg og peber. Nærmest som en ultrafeminin côte-rôtie. Meget let og letdrikkelig, da der hverken er meget syre, tannin eller for den sags skyld koncentration. Fire og en halv stjerne.

Lieu-dit

200 kr.

Saint-Joseph Offerus, J.L. Chave Selection
2017
★★★★☆☆

Chave er et af de helt store kultnavne i Hermitage, men her er der nu tale om Chaves´ Selection-serie lavet på delvist indkøbte druer. Ikke desto mindre er dette for mig  normalt et af de bedste køb i Nordrhône. Næsen er relativt åben med mørk, sødmefuld brombærfrugt, sorte oliven, lakrids og måske et lille strejf af peber, uden at her rigtig kommer gang i spegepølsen. Kravler lige op på fire stjerner.

Jysk vin

195 kr v 6 fl.

Crozes-Hermitage CapNord, Laurent Combier
2017
★★★★☆☆

Meget mørk i glasset. Maskulin, næsten cornas-agtig  profil med meget mørk frugt, sorte oliven, røg, peber og kød samt ganske meget fad, som også i munden afsætter en del barsk tannin. Jeg ville nok gemme den et par år i kælderen.

Domaine Brandis

299 kr.

J. Boutin

Crozes-Hermitage
2017
★★★★☆☆
180 kr. v 6 fl.

Saint-Joseph
2018
★★★☆☆☆
200 kr. v 6 fl.

Begge Boutins vine har et landligt udtryk, inklusive en markant note af hestestald (vildgæren brettanomyces), som får vinen til ligne klassisk bordeaux eller italiensk vin, men også skygger lidt for frugten. 2017 Crozes, som er mest åben, kravler lige op på fire stjerner, mens 2018 Saint-Joseph er mørkere i tonerne med lakrids, menthol og æter og scorer tre og en halv stjerne.

Theis Vine

Crozes-Hermitage, Domaine du Colombier
2018
★★★★☆☆

Mørk i glasset. Skal have en del luft for at åbne sig. Der er mørk frugt, kærnemælk, lakrids og en del  chokoladeagtigt fad (a la Haribo’s labre larver). Ok frugtig og saftig mund. Kravler lige op på fire stjerner.

-------

Marc Haisma

Cornas
2018
★★★★☆☆
349 kr.

Cornas
2017
★★★★☆☆
349 kr.

Australieren Marc Haisma er egentlig baseret i Bourgogne, men laver altså cornas. Stilen er burgundisk og lysere og lettere i glasset end de fleste syrah fra Nordrhône. I hvert fald hvad angår 2017, som nok kunne bruge lidt mere bundtræk. 2018 er i sagens natur varmere i frugten. Ung blåviolet og reduktiv i glasset med ret klar spegepølse i form af røg, peber og kød og en blød saftig finish.

Laudrup vin

Saint-Joseph, Bernard Gripa
2018
★★★☆☆☆

Mega mørk i glasset. Mørk, meget moden og sødmefuld frugt med indslag af kød, lakrids og især kærnemælk. En smule hed i munden 14,5 procent. Tre og en halv stjerne.

Bichel

240 kr v 2 fl.

Saint-Joseph, Bott
2019
★★★☆☆☆

Meget mørk i glasset. Med ung og frugtig næse, som dog er ret domineret af karamelliserede fadnoter som ligger et sted midt mellem en chocofant-stang og Haribos labre larver. Relativt let mund.  Tre og en halv stjerne.

K.B. Vin

269,- v/6 fl.

Crozes-Hermitage, Yann Chave
2018
★★★☆☆☆

Mørk i glasset, men relativt lys og jordbæragtig i frugten med lidt røg, kød og lakrids. Ganske fadpræget med noter af kærnemælk. Let sødmefud og likorøs mund. Tre og en halv stjerne.

Vinens verden

239 kr.

Crozes-Hermitage Les Meysonniers, Chapoutier
2018
★★★☆☆☆

Mørk i glasset. Frugten er sødmefuld og en anelse hed. Her er ikke så meget spegepølse, men tons af lakrids og Chapoutiers velkendt runde frugt profil. Tre og en halv stjerne.

Kjær og Sommerfeldt

175 kr.

Saint Joseph, Domaine des Miquettes
2019
★★★☆☆☆

Blæksort, ung sag. Smager næsten som en fadprøve, ung og utæmmet råfrugt. Koncentreret med masser af tannin og syre. Giv tid!

Lieu Dit

290 kr.

Syrah, Domaine des Miquettes
2018
★★★☆☆☆

Ung og uklar i glasset. Fint åben med klart mindre bøffet frugt end Miquettes' saint-joseph, lakrids, peber og et tydeligt indslag af stilke og et let strejf af acetone (her er ikke tilsat svovl). Relativt syrlig mund med salt finish. Drikker bedre end Miquettes Saint Joseph pt. Tre og en halv stjerne.

Lieu dit

170 kr.

Saint-Joseph Babylone, Julien Cecillon
★★★☆☆☆

Ung og meget fadpræget. Relativt luftig i frugten med lakrids og en smule spegepølse. Nærmest glaseret ind chokoladeagtig fad. Relativt syrlig og forbavsende let mund. Tre og en halv stjerne.

H.J Hansen

349 kr.

Cornas Terres Brulees, Jean-Luc Colombo
2015
★★★☆☆☆

Sort i glasset. Ganske udviklet næse med en mindre morsom kombination af varm, oversøisk for ikke at sige kogt frugt og mega fad. Svær at genkende som nordrhône.

Vinens Verden

469 kr.

Saint Joseph Synesthesie, Aymeric Paillard
2015
★★★☆☆☆

Sort i glasset. Ganske rustik, udviklet næse med sorte oliven, lakrids, medicinskab, acetone og hest (brettanomyces). Faktisk kan man dufte jorden helt op i næsen. Ganske drøj, meget tør og tannisk mund. Tre og en halv stjerne.

Lieu-dit

Côte Rôtie Les Rochins, Domaine Garon
2015
★★★☆☆☆

Det varme årgang trænger igennem her med næsten kogt frugt. Vinen er åben med lakrids, men her er ingen røg og peber. Og vinen er desværre også særdeles faddomineret med kokosagtige noter. Let jordet eftersmag.

Fine Wines

495 kr.

Crozes-Hermitage, Guigal
2018
★★★☆☆☆

Pænt åben næse med ung mørk frugt, lakrids og ikke så meget andet. En noget anonym negociant-vin fra Guigal.

Philipson

140 kr. v 12 fl.

Saint-Joseph, Cave Saint Desirat
2018
★★★☆☆☆

Ekstremt mørk i glasset. Frugten er sødmefuld med mega lakridskonfekt, men er desværre også totalt domineret af træ, som også rasper munden op. Tre små stjerner.

Meny

129 kr.