To danske restauranter kåret til verdens to bedste

Total københavnsk triumf: Noma er for femte gang kåret som vinder af restauranternes verdensrangliste, World's 50 Best Restaurants, og Geranium er overraskende nummer to.

Danmark har igen verdens bedste restaurant. Restaurant Noma har generobret førstepladsen. På billedet køkkenchef og medejer René Redzepi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Court/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Noma er for femte gang kåret som vinder af restauranternes verdensrangliste, World's 50 Best Restaurants. Dermed tangerer den danske restaurant spanske elBullis rekord fra 00erne.

Geranium blev overraskende nummer to, og dermed ligger verdens nummer et og to for første gang nogensinde i én og samme by. Dermed kan der ikke længere være nogen tvivl om Københavns status som en af verdens absolut førende madbyer.

Det kom ikke som nogen stor overraskelse, at Noma tog prisen. Det skyldes ikke mindst, at Noma var nummer to på den seneste liste, der blev offentliggjort i 2019. Samt at den restaurant, som var nummer et – Mirazur på den franske riviera – er røget ud af listen og over i en særlig Best of the Best-kategori.

Noma har som bekendt toppet 50 Best tidligere i 2010-12 og 2014, men 50 Best har valgt at opfatte det nye Noma på Refshalevej som en helt ny restaurant, og derfor har Noma 2.0, som restauranten blev kaldt efter flytningen, fået endnu en omgang i konkurrencen. Således befinder alle Nomas værste konkurrenter – Con Roca i Catalonien, Eleven Madison i New York og Osteria Francescana i Modena – sig alle i Best of the Best-kategorien og har dermed været ude af spillet.

Noma 2.0 kunne muligvis allerede have været nummer et på listen, hvis restauranten havde haft den fulde tid til at modtage besøg fra den mere end 1.000 mand høje, hemmelige internationale jury, som stemmer til 50 Best. Det var nemlig sådan, at der var deadline til 2019-listen i begyndelsen af februar 2019, og på det tidspunkt havde Noma 2.0 knap nok været åben et år. Normalt kan jurymedlemmerne kun stemme på restauranter, som medlemmerne har besøgt indenfor de seneste 18 måneder. Hvis Noma således var åbnet et halvt år før, havde den formentlig fået flere stemmer.

På grund af den spegede coronasituation, som har holdt ikke bare restauranterne, men også grænserne lukket det mest af det seneste halvandet år, er den nye 2021-liste opgjort på grund af stemmer afleveret i januar 2020. Medlemmerne har siden haft mulighed for med deadline i marts i år at justere deres stemmer ud fra lokale restaurantbesøg foretaget mellem de to lockdowns. Normalt er det sådan, at medlemmer af juryen kan stemme på ti restauranter, hvoraf fire skal være uden for egen region (i vores tilfælde Skandinavien).

Noget andet er, at det kan være svært at få øje på, hvem der skulle være den nye bejler til titlen. Ikke at de andre restauranter på top 10-listen ikke er gode, for det er de, men umiddelbart er der ikke nogen af dem, som udgør en ny og trendy bølge, som kan vende op og ned på verdensgastronomien.

Geranium og Rasmus Kofoed var på forhånd tippet en plads i top fem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marco Bertorello/AFP/Ritzau Scanpix.

Geranium

Geranium var også på forhånd tippet en plads i top fem, men ikke nødvendigvis så højt. Den danske restaurant tog i 2019 springet fra en 19.-plads til femtepladsen og havde efterfølgende mange internationale foodiegæster.

»Der kom mange kolleger og journalister forbi Geranium, efter vi fik femtepladsen,« har chefkokken Rasmus Kofoed tidligere fortalt. Kofoed har tidligere fortalt, at han havde en god mavefornemmelse – uden dog at forvente noget specifikt.

Når du vinder, er du ude

Man kan undre sig over, hvordan det kan lade sig gøre at udnævne verdens 50 bedste restauranter, når der ikke kan stemmes på de førende spisesteder. Hvor meget ville tennissportens verdensrangliste være værd, hvis Djokovic, Nadal og Federer, som allerede tidligere har toppet listen, ikke kunne være med?

I forbindelse med et pressemøde før uddelingen af priserne, sagde 50 Bests indholdschef, britiske Wlliam Drew, til Berlingske, at den nye regel om, at vinderen forlader listen, er indført »for at holde listen frisk og dynamisk og undgå tidligere situationer, hvor restauranter som elBulli og Noma beklædte førstepladsen i adskillige år i træk«.

Kunne man så ikke frygte, at 50 Best udvikler sig til at være en liste over de bedste af de næstbedste?

»Nej, det mener jeg ikke. Der dukker hele tiden nye spændende restauranter op. Og så skal man heller ikke glemme, at vi ikke kun fejrer nummer et, men faktisk i alt 100 restauranter,« sagde William Drew.

Ikke desto mindre tror undertegnede, at ændringerne vil betyde, at World's 50 Best-listen mister vægt og indflydelse – ikke mindst i en tid, hvor adskillige andre restaurantlister er dukket op. Det bliver med andre ord Michelin-guiden, som på sigt kommer til at profitere på, at dens værste udfordrer har spillet sig selv af banen.

Der er i øvrigt ingen retningslinjer til 50 Best-afstemningen. Jurymedlemmerne bestemmer selv suverænt, hvor de sætter deres kryds. Der er dog en tendens til, at innovation værdsættes højere hos 50 Best end hos Michelin-guiden, som hælder mere til komfort.

Søren Frank var inviteret til Antwerpen af Visit Flanders