Mig bekendt er det den eneste kombination af sin slags i verden, og alene dét trigger nysgerrigheden

Med så gode hjemmelavede råvarer til så fornuftige priser er der råd til at sige det med blomster efter en frokost i det grønne på Paradisæblevej.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Paradisæblevej 111 er en adresse, de fleste børn kender. Dér bor nemlig Anders And og hans tre nevøer, Rip, Rap og Rup. Der er nok færre, der ved, hvem der bebor adressen Paradisæblevej 82, men det kan snart ændre sig.

For skifter vi Andeby ud med Valby, så finder vi på Paradisæblevej 82 noget så eksotisk som en blanding af en smørrebrødsrestaurant og en blomsterhandel. Cuisine et Florie er mig bekendt den eneste kombination af sin slags i verden, og alene dét trigger jo ens nysgerrighed.

Paradisæblevej ligger ved det gamle Grønttorv i Valby, hvor der, efter at Grønttorvet for ti år siden flyttede til Taastrup, er skudt et helt nyt beboelseskvarter op.

Betonpillerne, som holdt taget til grønthallerne, står her stadig og minder om den ikke så fjerne fortid, hvor Grønttorvet dagligt trak 2.700 grønt-, frugt- og blomsterhandlende til. Men ellers er her boliger, så langt øjet rækker. Med en enkelt undtagelse: Camilla Hugger Tarps kombinerede smørrebrøds- og blomsterbutik.

Indgangen til begge går gennem blomsterbutikken, hvor man på klassisk vis også selv vælger sit smørrebrød fra en montre – selve blomsterbinderiet og smørrebrødskøkkenet ligger adskilte ovenpå, hvis nogle skulle være bange for at få for meget utilsigtet grønt på deres tallerken – og så går turen ellers mellem gran, sæsonbuketter og sukkulenter ind til selve spiselokalet, hvor man ved dugeløse træborde gennem de åbne glasfacader kan betragte resterne af det gamle Grønttorv, mens man stiller smørrebrødssulten.

Oprindeligt startede den særegne kombination, fordi den blomsterdekoratøruddannede Camilla fandt sammen med en kok og hvorfor så ikke åbne noget i fællesskab?

Han er nu ude af billedet, og en ny kok er kommet til, men ideen om gourmetsmørrebrød serveret i florale omgivelser holder ved. Og måske var det derfor, at stort set samtlige stykker denne frokost kom dækket af et veritabelt bjerg af grønt: ærteskud, brøndkarse, almindelig karse og andet godt blandet sammen.

Lidt for meget til min smag, men det kan jo gudskelov fjernes, og godt det samme – for under alt det grønne viste det gode håndværk sig snart.

Også i lidt eksperimenterende udgaver som for eksempel min æg med rejer, hvor ægget var dampet i en fedtstofsmurt bradepande sammen med cirka tredive andre.

Det vand, der kommer under processen, skal hurtigt hældes fra, og så placerer blommen i det dampede æg sig nok så nydeligt i midten med hvide både foroven og – neden.

Sådan har jeg ikke fået ægget før, men det smagte aldeles glimrende sammen med gode håndpillede rejer, tomatskiver og små røde kugler »kaviar« – lavet på tang. Tangkaviaren gav søsmag og tekstur og sammen med det dampede æg er det innovation, man gerne kommer igen efter.

Laksen med avocado var desværre udsolgt, og stykkerne med henholdsvis tatar og fish&chips på rugbrød serveres kun fredag-lørdag, så i stedet kastede jeg mig over fiskefilet med mayo og rejer. Som det øvrige smørrebrød kom fileten på godt brød (fra en bager i Nærum).

Rødspætten var desværre ikke stegt på panden i sparsomt rugmel, som jeg foretrækker det, men havde været en tur i frituren i et lovligt tykt panser.

Heldigvis bestod paneringen af de japanske panko-brødkrummer, og det gav både et godt crunch og holdt fisken saftig. Og så var der genvalg til både rejer, mayo (her med dildtone) og den røde tangkaviar, nu suppleret med dét, der umiddelbart lignede store gulorange ørredkaviar, men viste sig at være lavet på citron med samme smag til følge. Hvilket gav et tiltrængt syrligt pift til den fede panering.

Cuisine et Flories øl kommer fra Skands, og deres Humlefryd på fad er en pilsnerøl med let bitterhed, der passer perfekt til smørrebrød. Såmænd også dem med en animalsk tone, som nu vores kartoffelmad med bacon.

Kartoflerne var små og faste som aspargeskartofler og lå på en mayo sammen med et stort stykke (ovn?) ristet bacon samt både almindelige og syltede rødløg, og det var helt, som en kartoffelmad hør og bør være.

Løgringe var der også på min roastbeef, men her var de panerede og friterede og fyldte måske lidt vel rigeligt i smagsbilledet.

Og der var ellers nok at få munden fuld af: ud over adskillige skiver roastbeef af god tykkelse og kvalitet også peberrod, rødløg samt en hjemmelavet grov pickle på blandt andet agurk (med biddet bevaret) og en let smag af sennep og koriander.

Sidste stykke bar også smag af at være hjemmelavet med lidt forsigtig innovation.

En god, ikke for fed, kyllingesalat kom med syltede rødløg og ristede bøgehatte, der gav kyllingesalaten en god dyb smag.

Og så var der selvfølgelig det bjerg af grønt, der dækkede alle smørrebrød, og som Cusine et Florie efter min smag godt må beskære lidt. Med den placering og dé omgivelser så har vi fattet pointen.

På vej ud for at betale lod jeg mig friste til at tage en buket med hjem til fruen – hvilket Camilla Hugger Tarp med et smil da også lod forstå faktisk er en del af hensigten med at placere smørrebrødet midt i alt det grønne.

Men med så gode hjemmelavede råvarer til så fornuftige priser (alle smørrebrød koster mellem 42 og 62 kroner), så er der faktisk også råd til at sige det med blomster efter en frokost i det grønne på Paradisæblevej.

Hvad: Cuisine et Florie
Hvor: Paradisæblevej 82, 2500 Valby, tlf. 36 32 13 21
Hvor meget: Smørrebrød fra 42,-