Han er dansk og var på vej til forlade kokkefaget, men nu driver han en af verdens vildeste restauranter

Danske Nicolai Ellitsgaard har stille og roligt opbygget en karriere om stjernekok i Norge, og nu står han i spidsen for verdens måske vildeste restaurant.

Under

»Jeg bliver aldrig træt af den udsigt; det er en konstant kilde til energi og inspiration,« siger Nicolai Ellitsgaard, som er køkkenchef på den etstjernede Michelin-restaurant Under i Norge. Under udmærker sig ved, at dens spisesal ligger fem en halv meter under havets overflade, og så er den tegnet af en af verdens mest radikale arkitektgrupper, Snøhetta. Således kan man roligt sige, at Nicolai udfører sit daglige arbejde i ekstraordinære omgivelser:

»I stedet for at tage personaleindgangen kan jeg godt finde på at tage den store trappe ned til spisesalen for at få den samme oplevelse som gæsterne. Nogle gange vender jeg mig også om og kigger op mod indgangspartiet for at iagttage, hvordan lyset konstant veksler og kalder nye farver frem i loftet. Det er fantastisk,« siger Nicolai Ellitsgaard, som trods chefposten på en af verdens vildeste restauranter er nærmest ukendt herhjemme efter 11 års landflygtighed i Norge.