Der er både stuk, højt til loftet og pejs i lokalet, der senere på måneden bliver indtaget af det nye spisested Gabrielle. Restauranten åbner i en fredet bygning i Vestergade 3, hvor det franske køkken kommer til at fylde menukortet.
Bag Gabrielle står koncernen Norrlyst, der i forvejen driver fem spisesteder i København med alt fra skandinavisk til italiensk gastronomi. Med den nye tilføjelse ønsker direktør og indehaveren af Norrlyst, Bjarke Just Nielsen, at satse på en mere enkel menu.
»På mange restauranter, inklusive flere af vores egne, består menuerne af fem til syv serveringer. Med Gabrielle vil vi gerne tilbage til den mere klassiske menu, hvor man får færre, men mere gennemskuelige retter, og hvor råvarerne taler for sig selv,« siger han.
Seks restauranter på fire år
Den første af koncernens restauranter, Norrlyst, slog dørene op i 2019, kort før coronapandemien brød ud.
Efter pandemien åbnede ejeren Lille Norrlyst, som i højere grad er beregnet til mindre private selskaber. Snart fulgte Restaurant Theo, mens Norrlyst i mellemtiden modtog hæderen Bib Gourmand af Michelin-guiden, hvilket betyder »veltillavet mad til rimelige priser«.

Først i 2022 åbnede Gemini i Planetariet. Den skulle have heddet Laika, opkaldt efter hunden, som Sovjetunionen sendte i rummet i 1957, men på grund af Ruslands invasion af Ukraine valgte man at ændre navnet inden åbningen. I november samme år stødte Odette til med fokus på det sydeuropæiske køkken, ikke mindst det italienske.
»Det er nok vores styrke, at vi har bevæget os meget i åbent farvand, i og med at vi startede lige før corona og måtte kæmpe med det. Så vi er i den grad startet i modvind. Det har helt sikkert været med til at hærde os,« siger Bjarke Just Nielsen.
»Mad, man kan forstå«
På det nye menukort er der eksempelvis helstegt vagtel med Karl Johan-svampe og grønne asparges, stegt kammusling og jomfruhummerbisque og ribeye af økologisk malkekvæg. Råvarerne kommer fra producenter som Kiselgården og Fiskerikajen.
»Vi får ikke fløjet ingredienser herop fra Frankrig, medmindre det er noget, man ikke kan få andre steder. Som på vores andre restauranter bruger vi lokale råvarer,« siger Bjarke Just Nielsen, som har bemærket, at de ikke er de eneste, der har fået ideen om at åbne en fransk bistro lige nu.
»Jeg blev faktisk overrasket over, at den tidligere Café Høegs på Vesterbro nu er en fransk restaurant (Le Week-End, red.). Der er også den nye Cleo, som tager afsæt i det franske. Men det er altså ikke noget, vi har talt om. Det betyder nok nærmere, at vi har fat i noget,« siger han og tilføjer:
»Vi mærker generelt, at gæsterne efterspørger det samme som os. At vi lader en gulerod være en gulerod frem for at fusionere den med noget andet. Det er det, det franske køkken kan og gør så optimalt – lader råvarerne tale for sig selv. Tiden er til mad, man kan forstå.«
Gabrielle åbner i Vestergade 3, København K. 26. maj.