Det gik lige så godt – så ankom flæskeguirlanden

Frokostanmeldelse: Nyboders Køkken i flådens gamle kvarter bød på både hygge, kitsch, lækre sild, men også en veritabel flæskefiasko. Skal du have en god frokost på stedet, er det vigtigt at vide, hvad du IKKE skal bestille.

 
Se videoen og få et kig ind i Nyboders Køkkens stemningsfulde lokaler. Video og foto: Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fuldfed danske hygge på Nyboders Køkken, som ligger klos op ad af de berømte, gule rækkehuse, som Christian 4. lod opføre i 1631 til flådens folk. Og spisestedet slår sig da også op på netop at excellere i de nationale frokostklassikere.

Her er billeder af kongeparret, rå vægge, ternede duge, levende lys og et soundtrack bestående at danske popklassikere, fra før verden gik af lave. Det tangerer kitsch, men det fungerer godt i de gamle lokaler.

Kaptajnens karrysild med æg var en sjældent vellykket og delikat fortolkning af den klassiske karrysild. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vi ankom kl. 12.00, og i løbet af den næste halve time var stedet godt fyldt op, og stemningen var levende og hyggelig med en ambience af lokalt stamsted.

Sidder man tæt på døren, bør man ikke møde op med bare arme, da der var et solidt koldt træk langs væggen. Til gengæld er akustikken god, og betjeningen var effektiv og opmærksom.

Den kompakte spiseseddel rummer ikke nogen overraskelser. Her er de mest kendte klassikere i deres oprindelige form, dog generelt lidt mere moderne og smagfuldt anrettet, end det man risikerer at opleve i de nedre divisioner af smørrebrødsligaen.

Maritim velsmag

Vi startede med udlæg i den maritime del af kortet. Mit blik faldt på det eneste på kortet, der smagte en knivspids af nyskabelse, »Kaptajnens karrysild med æg« – og det gjorde kaptajnen godt.

Der var ikke tale om den typiske karrysild, bestående af en middelmådig, fed sild, druknet i fad karrysalat, men derimod en sild af Christiansø sild-typen, der var nænsomt marineret i karry, hvilket gav den klassiske, magre sild med det stramme bid, en fin skarphed i smagen, der sammen med den lette anretning gav et delikat indtryk.

Den saftige pankofritterede rødspætte med håndpillede rejer og mayonnaise var snorlige i sin udførelse og havde en god og frisk smag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Den anden fiskeanretning var en pankofritteret rødspætte med rejer og mayo, der også holdt et højt niveau. Den sprøde, velsmagende og saftige spætte smeltede i munden, mens de udmærkede rejer havde den rette tekstur og sødme. Mayonnaisen virkede ikke hjemmelavet, men den løste opgaven udmærket. Samlet efterlod anretningen et indtryk af friskhed og fint håndværk.

Undervognen, a.k.a., rugbrødet, vil jeg vurdere, var et købt af slagsen, hvilket der dog ikke er nogen skam i, når det som her var både saftigt og friskbagt.

Den hjemmelavede hønsesalat med sprødt skind var lavet af gode råvarer, men manglede tilsmagning for at stå helt skarpt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Ølkortet på Nyboders Køkken var temmelig pauvert og tilbød kun en 8-10 forskellige øl. Vi fik en Jacobsen Yakim IPA, der var det eneste, der lød lidt af eksotika på det magre ølkort. Yakimaen smagte som altid skønt med sin lette bitterhed og friske, humlede smag, der passer til stort alt på det danske frokostkort.

Snapsekortet var lidt mere interessant, dog uden at være prangende. Jeg forsøgte mig med O. P. Andersons Bjørk, som var krydret med birkesaft, citronskal og enebær og var lagret på egetræsfade. En frisk snaps med nordiske toner, som havde bundtræk uden at være overdøvende. Den gik godt til både fisk og kød.

Nyboders Køkkens frikadeller stod snorlige og er sammen med Kaptajnens Karrysild klart stedets bedste anretninger på frokostkortet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Forsamlingshuset

Godt bevæbnet med iskold alkohol sad vi nu klar til næste ombæring. Skuffelsen var dog til at føle på, da køkkenet desværre ikke kunne honorere vores ønske om tarteletter med høns. Trist smiley!

Vi måtte regruppere og bestilte i stedet hønsesalat på toast, men holdt, desværre skulle det vise sig, fast i ribbensstegen.

»Så gerne,« sagde den venlige og dybt beklagende tjener, der i samme åndedrag bad os beholde bestikket, mens hun tog vores tallerkener ud, hvilket jeg ikke mener passer sig for et sted med næsten samme prisniveau som en hæderkronet frokostklassiker som Restaurant Schønnemann.

Det dur ikke, at samme kniv, der netop har skåret karrysild, nu skal høvle gennem en skive ribbenssteg. Det er ikke, fordi jeg er (så) sart, men det lugter mere af konfirmation i forsamlingshuset end af frokost i indre København.

Hønsesalaten på toast arriverede. Den var frisk og kom med et gavmildt stykke vellavet sprødt kyllingeskind på toppen. Desværre var selve salaten ikke smagt helt til, der manglende karakter, og smagen fremstod derfor en tand for anonym.

Flæskefiasko

Egentlig havde frokosten indtil nu været af udmærket kvalitet, og de fejl, vi var stødt på, var alle nogle, der nemt kunne korrigeres. Det var ikke tilfældet med dagens fjerde servering: Ribbensstegen fra Ligegyldig Land.

Sværen var træt og blød, stegen var ikke stegt ordentligt, så kødet var sejt, og fedtet strakte sig ud i en drøj flæskeguirlande, når man forsøgte at skære/vride i stykket. En svinsk katastrofe, som lå overrumplende langt i kvalitet fra de foregående anretninger.

Den lune ribbenssteg med surt, var utvivlsomt frokostens svageste led og trækker godt ned i den samlede bedømmelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vi tyggede vantro på stegen og besluttede os for, som de hædersmænd vi er, at bestille et andet stykke fra svineriget for at sondere, hvor omfattende grisefadæsen stak. Nyboders Køkkens frikadeller med rødkål og surt var til gengæld snorlige, velkrydrede og perfekt pandestegt. Rødkålen, omend ikke mindeværdig, fungerede fint sammen med den velturnerede agurkesalat.

På nær en enkel, men monumental svipser fik vi en god og hyggelig frokost på Nyboders Køkken. Når det så er sagt, må man også erkende, at man med stedets prisniveau godt kan forvente lidt mere. For eksempel rent bestik mellem retterne. Overordnet havde vi dog en hyggelig frokost, så vi ender på tre små stjerner – og husk: Hold Dem fra ribbensstegen!

Nyboders Køkken
Borgergade 134, 1300 København