»Det føles helt fantastisk«: Manden bag restaurant The Samuel i Hellerup går nu efter den næste Michelin-stjerne

Stjernekokken Jonathan Berntsen vælter sig i Michelin-stjerner. Først fik hans nu lukkede restaurant Clou en af slagsen, og mandag aften fik hans nye restaurant, The Samuel i Hellerup, også én – tilmed bare efter fire måneders reel åbning. »Det er verdens største team effort,« siger Jonathan Berntsen – og erkender at han nu går efter to stjerner.

 
Hellerup-restauranten The Samuel modtog mandag aften sin første Michelin-stjerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det føles helt fantastisk. Men det kræver sindssygt meget støtte hjemmefra – fra kæreste, børn, familie og fra hele vores utrolige team her i Hellerup.«

Sådan lyder reaktionen – mellem klinkende champagneglas og jubelråb fra kolleger – fra topkokken Jonathan Berntsen efter nyheden mandag aften om, at han bare få måneder efter åbningen af sin nye restaurant, The Samuel nær Hellerup Station, nu er belønnet med en stærkt eftertragtet Michelin-stjerne. Tilmed for anden gang i sit liv.

Jonathan Berntsen stod nemlig bag den nu lukkede Michelin-restaurant Clou, der fik sin første stjerne i 2014, men som i dag er lukket.

Nu står han for anden gang med en stjerne.

»At åbne en restaurant i lockdown er et sats, og det ville være løgn ikke at fortælle at det selvfølgelig har en kæmpe indflydelse på gæsteantal og økonomi at få en stjerne,« siger Jonathan Berntsen og fortsætter:

»Clou var en realistisk restaurant, The Samuel er en realistisk restaurant. Der er ikke en pengemand, der står bag det her og skyder 125 millioner efter os. Hele teamet her har været med på det mål, som vi har, og det har krævet noget ekstra af dem alle. Jeg kan ikke sige andet, end at det er verdens største team effort, det her.«

Hvad kommer det til at betyde for jer økonomisk?

»Jeg ved fra Clou, da vi fik en stjerne, at der fik vi bookinger til 6.000 mennesker på en enkelt dag. Jeg forventer ikke noget i den størrelsesorden nu, men selvfølgelig har det stor betydning, specielt når der begynder at komme turister til København.«

Går du nu efter to eller ligefrem tre stjerner?

»Måske ikke den tredje, men den anden stjerne er en meget stor drøm og har en hel del at gøre med, at jeg lukkede Clou og åbnede Samuel i Hellerup,« siger Jonathan Berntsen.

The Samuel har åbent igen fra onsdag – og mon ikke endnu flere bookinger nu vælter ind?

Stjernerne i Stavanger

Årets nordiske Michelin-stjerneregn faldt ved en begivenhed, der blev livestreamet fra Norges rige oliehovedstad Stavanger – uden publikum.

Medier og stjernekokke var heller ikke inviteret med til begivenheden, og for første gang bliver Michelin Nordic-guiden ikke udgivet i bogform i denne omgang, men udelukkende digitalt.

Det kan der dog blive ændret på i februar 2022.

Den første guide fra det franske dækfirma Michelin blev allerede udgivet i 1900, men først fra 1936-udgaven lancerede man systemet fra én og op til tre stjerner for særligt udmærkede (gourmet-) restauranter.

I de første årtier dækkede Michelin-guiden udelukkende restauranter i Frankrig og Belgien, men siden er man begyndt at dække større og større dele af verden, herunder med den særlige nordiske guide.

Ifølge Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, har det seneste over halvandet år med coronakrisen været en stor udfordring for Michelin-guiden.

I Danmark har restauranterne været lukket helt ned i næsten halvdelen – otte måneder – af denne periode, og resten af tiden har restauranterne været præget af forskellige restriktioner.

»Det har med andre ord langt fra været så nemt, som det plejer, for guidens myteomspundne hemmelige inspektører at foretage de nødvendige besøg,« skriver Søren Frank.