4 stjerner: Hvis man kan forestille sig et traditionelt trattoria med dansk mad, kommer det her sted tæt på

Frokostanmeldelse: Der er en særlig hjemlig hygge på en af byens ældste frokostrestauranter, hvor man med stort held respekterer stedets historie, mens små fornyelser siver ind i det helt rigtige og adstadige tempo.

 
Få et kig ind i Tivolihallen og se anretning af deres smørrebrød. Video og foto: Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har en særlig veneration for gamle, historiske spisesteder, som tit er fanget i en dobbelthed, hvor man har en moralsk forpligtelse over for det historiske, men samtidig også er nødsaget til at undergå en vis fornyelse i forhold til tidens teknologi og skiftende madvaner. Det kan være en svær balance i disse for den danske gastronomi så revolutionære tider. Et sted, der dog forstår sig godt på den balance, er Tivolihallen på Vester Voldgade.

Stedet har fungeret som gæstgiveri siden 1800, og har heddet Tivolihallen siden 1912. Man har bevaret stedets originale interiør fra 1920, og for en moderne gæst kan stedets stole og bænke godt virke en anelse ukomfortable. Det er dog så rigeligt at foretrække, fremfor at man var forfaldet til moderne unoder og for eksempel havde udskiftet de kirkelignende bænke med koboltblå sofaer i 1980erne. Bare man holder ved længe nok, går man ofte fra kitsch til klassiker.

På hjørnet af Vester Voldgade og Stormgade har man serveret mad til sultne københavnere i over 200 år. Restaurant Tivolihallen har ligget på stedet siden 1912. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Stedet har et behageligt personale, som har holdt ved i mange år. Her er en sjælden familiær og uprætentiøs stemning, lidt a la et italiensk trattoria, som man ikke finder mange andre steder i byen, måske på lige nær hos »Gitte Kik« i Fortunstræde.

Spisesedlen har alle de gamle klassikere, mens man på dagens tavleretter indimellem forsøger sig med lidt mere modernistiske smørrebrødskreationer.

Stedet går for at være byens eneste sted, der serverer klipfisk. Til gengæld er det så altid også en af de retter, der bliver prøvet, når Tivolihallen bliver anmeldt, så vi valgte for en gangs skyld at springe over.

I stedet bestilte vi tre klassiske serveringer plus en af dagens tavleretter.

Tivolihallens matjessild med kartoffel og cremefraiche havde en skøn og kraftig smag af allehånde og var sekunderet af et par perfekte kartofler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Sommerhus-kartofler

Inden vi nåede at blinke, ankom to tallerkener med havets glade gaver; en matjessild med kartofler og Tivolihallens populære fiskefrikadeller.

Matjessilden blev serveret med, for årstiden, overrumplende frisksmagende og perfekt kogte og saltede kartofler. Min gæst så overrasket på mig og konstaterede, at de smagte af sommerhus og ferie hos mormor.

Selve silden var af gavmild størrelse, langtidsmodnet, med en herligt vovet mængde allehånde og en god mørhed, som dog, efter min mening, godt kunne have haft en anelse mere bid.

Fiskefrikadellerne var fnuglettet og delikate og mindede i konsistens lidt om thailandske crab cakes. Smagen var mild og frisk. Den tilhørende remoulade var tydeligvis hjemmelavet, velsmagende, men kunne godt have trukket lidt mere syre, da den smagte mere af en tartarsauce end en klassiske remoulade.

Fiskefrikadeller med remoulade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Desuden skal Tivolihallen have point for ikke at drapere deres klassiske smørrebrød med appelsinspringere, tomatbåde og kæmpesalatblade, med mindre det giver mening.

Damesnaps

I glassene fik vi Fur Bryghus' pilsner med let karamel i næsen, men en tør, og meget humlet, let bitter smag, det ledte tankerne hen på tjekkisk bryggerkunst. Ikke dårligt og en god allround frokostøl.

I de små glas, som på Tivolihallen ikke er helt små (4 cl), fik min gæst en norsk Gammel Opland-snaps med sherry- og kommensmag i front. Eftersmagen rummede karamel og brandy. En sød dram, der dog alligevel gav hår på brystet og stod godt til matjessildens allehånde.

Schumachers rosmarin/æble-snaps og Oplands Aquavit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Du får så en damesnaps,« sagde tjeneren, mens hun smilende fyldte mit snapseglas helt til kant med Schumacher-snaps infuseret med rosmarin og æble. Indrømmet – den var ikke kommenbaseret, let og ret parfumeret, men det passede altså ganske godt til frokosten, og særligt til kødretterne fremmanede rosmarinen en fin duft.

Udover at skænke snaps til kanten var personalets effektivitet kun overgået af køkkenets, der lynhurtigt skød maden ud af lugen, uden at resultatet så sjusket ud. Her kan man sagtens spise en forretningsfrokost på under en time.

Kalvefilet med ramsløgmayo og kantareller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Nu gik vi fra hav til land, og den bestilte tavleret ramte bordet. Den tyndskårne kalvefilet var perfekt stegt, saftigt og mør. Den grønne ramsløgsmayo gav god kant. Til gengæld var de stuvede (2 stk.) kantareller så iskolde, at det gav isninger i tænderne. Lidt ærgerligt, da stykket ellers havde en veltænkt komposition. Smagen var dog grundlæggende god og blev bedre, efterhånden som kødet og kantarellerne nærmede sig stuetemperatur.

Hønsesalat med bacon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hønsesalaten udmærkede sig ved at være langt lettere og frisk i udtrykket end normalt. Ofte oplever man, at cremen i hønsesalaten er alt for fed og drøj og kamouflerer smagen på hønen. Her smagte kødets høje kvalitet igennem. Den tørsaltede bacon var friskstegt, perfekt sprød, og den tilhørende smørristede toast var også af sjælden høj kvalitet.

I alt var frokosten på Tivolihallen en behagelig oplevelse. En hynde på stolene og en smule mere finesse i køkkenet ville gøre godt. Vi ender på 3 1/2 for maden, men giver så en 1/2 stjerne ekstra for den gode stemning, det fine snapseudvalg og for at holde den gode historiske stil. Vi ender på fire stjerner i alt.

Tivolihallen
Vester Voldgade 91, 1552 København