180 bønder skænker vin på kæmpe festival i København

RAW Wine, som er verdens største festival for øko-, bio- og naturvin, kommer 11. juni til København med i alt 180 producenter.

Raw Wine er verdens største messe for naturvin Pr

180 vinbønder fra hele verden kommer 11. juni til København for at skænke deres vine.

Og når vi skriver hele verden, mener vi hele verden. Der er producenter fra så sjældne vinlande som Polen, Peru, Libanon og Serbien. Selv danske Poppelvej ved Uffe Daniel Deichmann, som laver saftig vin i McLaren Vale i Australien, deltager.

Frygt dog ikke – de fleste af de 180 bønder kommer fra verdens tre største vinproducerende lande; Frankrig, Italien og Spanien.

Det, som binder alle disse producenter sammen, er, at de er økologiske, biodynamiske eller såkaldte naturvinsproducenter. RAW Wine, som messen hedder, bryster sig af at være verdens største festival for naturvin.

Det er dog ikke alle vinene, som er lavet uden tilsætningsstoffer. For at blive optaget på RAW Wine skal man gennem en ansøgningsproces. Kravene er, at man som minimum dyrker druerne økologisk og spontangærer vinen naturligt uden tilsætning af gær. Det eneste tilladte tilsætningsstof er svovl, af hvilket producenten højst må tilsætte, hvad der svarer til 70 mg/l svovl totalt (grænserne for økocertificeret vin i EU er normalt henholdsvis 100 mg/l for rød og 150 mg/l for hvidvin).

180 øko- og naturvinsproducenter kommer til København 11. juni. Pr

København er en af naturvinens højborge

RAW Wine blev grundlagt i 2012 i London af Isabelle Legeron, mens hun studerede den ellers meget konventionelle og krævende londonbaserede vinuddannelse Master of Wine, fandt Legeron ud af, at hendes interesse gik i retning af vin med færrest mulige tilsætningsstoffer:

»Jeg stiftede RAW Wine, fordi der ikke rigtig skete noget på Londons naturvinsscene. Ideen var at sætte vinproducenterne i forbindelse med importører og forbrugere. Festivalen blev straks populær blandt producenterne – blandt andet på grund af den høje gennemsigtighed, hvor man på vores hjemmeside præcis kan se, hvad der er tilsat den enkelte vin,« forklarer Isabelle Legeron:

»Det var ikke meningen, at RAW Wine skulle være international, men så spurgte producenterne »Hvorfor tager vi ikke til Berlin?« Og så kom New York, LA, Montreal og altså nu også København, som det længe har været producenternes ønske at besøge. Næste år bliver det Japan,« siger Isabelle Legeron, der ser København som en af naturvinens globale højborge på linje med Tokyo, Montreal og Paris:

»I København er naturvinsscenen især båret af restauranter og vinbarer, hvoraf mange kun serverer naturvin. Og modsat Paris, hvor det hele begyndte, og som stadig er meget fokuseret på fransk vin, har København et meget bredt og kvalitetsbetonet internationalt udvalg,« siger Isabelle Legeron.

Hun noterer sig, at naturvinsbevægelsen, også hvad angår producenterne, konstant udvikler sig:

»Frankrig er stadig førende med Italien på andenpladsen, men i takt med generationsskift blandt producenterne har vi blandt andet set en eksplosion de seneste år i Tyskland og i Østeuropa – der er for eksempel 16 producenter fra Georgien med i København. Selv i USA er der begyndt at komme en naturvinsscene.«

De 180 producenter, som udstiller på Raw i København, tæller mange nye ansigter, men også en veteran som belgieren Frank Cornelissen, der har været med i Raw siden begyndelsen. Den forhenværende vinhandler slog sig i 2001 ned på Sicilien for som en af de første at lave vin på Etna.

Hvor Cornelissen i begyndelsen blev opfattet som lidt af en vildmand, er hans vine, som findes på mange restauranter og vinbarer i København, i dag blevet stadig mere elegante og polerede.

Raw Wine finder sted 11. juni fra klokken 12.30 til 18.00 på The Plant, Raffinaderivej 22, Kbh S. Billetter koster 45 euro i forsalg på Rawwine.com og 350 kroner i døren på dagen.