Christian Eriksens hjertesvigt fører til ændringer på det engelske landshold

Christian Eriksens kollaps på banen lørdag aften har ikke kun skabt overskrifter globalt, men har også ført til øget fokus på fodboldspillernes sundhed.

 
DBU holdt pressemøde dagen efter EM-åbningskampen mod Finland i Parken, hvor Christian Eriksen faldt om. Video: DBU/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Episoden sidder stadig i kroppen her mandag formiddag. Christian Eriksens hjerte, der pludselig svigtede. Minutter med uvished og det danske landsholds prompte reaktioner og fællesskab.

Nu fører den voldsomme oplevelse, der har fået flere fodboldspillere til at gå til tasterne og ønske god bedring til Christian Eriksen, også til ændringer.

Det engelske landshold, der i går vandt sin åbningskamp 1-0 over Kroatien, har øget fokus på  spillernes sundhed.

Det skriver The Sun.

Således fik alle engelske spillere udført en hjertescreeningstest inden kampen i håb om at mindske risikoen for pludselig hjerteproblemer. Det var besluttet af det engelske fodboldforbund, The Football Association (FA).

Endvidere fik spillerne ikke lov til at spille, medmindre de havde bestået specialiserede EKG-test og var kontrolleret for abnormiteter inden for det sidste år samt havde fået foretaget en detaljeret ultralydsscanning af hjertet inden for de sidste to år.

FA forventes at gøre det til en fast politik regelmæssigt at overvåge de engelske spillere, skriver The Sun.

Det er ikke oplyst, om nogen engelske spillere ikke kunne spille kampen på grund af manglende test og oplysninger om hjertet.

Deja-vu

Det er desværre ikke et helt ukendt fænomen, at en spiller med ellers godt helbred falder om under en fodboldkamp. I 2012 faldt Bolton-spilleren Fabrice Muamba om under en FA Cup-kamp mod Tottenham. Muambas hjerte var stoppet i mere end 78 minutter, men han blev mirakuløst reddet, da en læge var tilskuer til kampen og løb ned på banen.

Siden da er en lang række forholdsregler blevet indført i engelsk fodbold. Blandt andet skal alle medicinske medarbejdere i England nu have et udvidet, avanceret førstehjælpskursus.

»Alt medicinsk personale i England har også den højeste standard for medicinsk udstyr med sig på banen for hurtigt og effektivt at håndtere hændelser,« oplyser en kilde til The Sun.

Christian Eriksens liv blev blandt andet reddet, da lægeteamet havde en hjertestarter med på banen.

»De (engelske læger, red.) er klar til at reagere hurtigt og effektivt, hvis den værste slags hændelse skulle forekomme, både i en match- og træningsscenarier. Det er et emne, der tages utroligt seriøst i lyset af, hvad der skete med både Fabrice og Christian. Der tages ingen chancer«.

Christian Eriksen bliver ønsket god bedring på stadion inden kampen mellem England og Kroatien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Catherine Ivill/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er fortsat udvist, hvorfor Christian Eriksens hjerte pludselig stoppede. Han er derfor fortsat indlagt til yderligere undersøgelser, men oplyser via sin agent, at »han føler sig bedre«, men »ønsker at forstå, hvad der skete«.

Forud for Englands kamp mod Kroatien hyldede fansene på Wembley Stadion Christian Eriksen, da stadionspeakeren ønskede ham god bedring. Danskeren spillede i mange år i engelske Tottenham, inden han i 2020 skiftede til italienske Inter.

Engelsk fodboldfan med Christian Eriksens trøje, fra da han spillede i London-klubben Tottenham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Laurence Griffiths/Reuters/Ritzau Scanpix.

Flere fans på stadion havde skilte og trøjer med opmuntrende ord til Eriksen med på stadion.

Den engelske anfører, Harry Kane, der er er tidligere kollega til Eriksen i Tottenham, sendte kærlige tanker til Eriksen inden kampen på Twitter.