Danskere træder på bremsen og udsætter boligkøb: »Rammer et boligmarked i meget høj hastighed«

Flere danskere vælger at udsætte et boligkøb, og færre danskere har planer om at investere i en bolig. Det viser en undersøgelse, der vidner om den laveste interesse for boligkøb i undersøgelsens fireårige historie.

En ny undersøgelse viser, at færre danskere har planer om at foretage boligkøb. Flere vælger at udsætte planerne på grund af coronakrisen, antyder undersøgelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for at miste jobbet, privatøkonomi, aktiekrak og økonomisk ustabilitet. Det er nogle af de bekymringer, der netop nu får flere danskere til at udsætte et boligkøb.

Det viser et køberbarometer, som analyseinstituttet YouGov har udarbejdet for ejendomsmæglerkæden Home.

Køberbarometeret viser, at fem procent af danskerne har udskudt planer om boligkøb på grund af coronakrisen. Hvis de fem procent betragtes som en del af køberskaren uden coronakrisen, ville tallet have været på 17 procent. Desuden svarer flere, at grunden til de udskudte boligplaner er, at det netop nu er et dårligt tidspunkt at foretage et boligkøb.

»Undersøgelsen tyder altså på, at 30 procent af køberne med aktuelle planer om et boligkøb har stemplet ud af boligmarkedet på grund af coronakrisen,« siger Michael Dalsager, der er senior-kommunikationskonsulent i Home.

Og interessen for boligkøb er da også stærkt faldende, viser undersøgelsen, der vidner om den laveste interesse for boligkøb i barometerets fireårige historie.

»Det er helt naturligt, for et boligkøb er den største investering for de fleste, og her er tryghed afgørende. Alt i alt vil vi nok opleve, at færre danskere vælger at flytte i år end de seneste år, hvor tæt på 900.000 hvert år har skiftet hjem,« siger han.

Færre boligplaner

Analysen er foretaget blandt 2.000 repræsentativt udvalgte danskere, og YouGov konkluderer, at der er tale om et signifikant fald blandt danskere, som har boligplaner.

12 procent af de adspurgte danskere over 18 år svarer, at de har planer om at købe bolig, hvor der for blot tre måneder siden var tale om 15 procent. Ifølge Michael Dalsager ville tallet normalt være tårnhøjt lige nu, og derfor er der tale om en brat opbremsning.

»Fra 15 til 12 procent lyder i sig selv ikke så dramatisk, men man skal huske på, at boligsalget var tårnhøjt i de første måneder af 2020, og uden coronakrisens indtog er det vores vurdering, at interessen i køberbarometeret ville have været rekordhøj netop nu. Derfor mærker vi opbremsningen mere brat, fordi den rammer et boligmarked i meget høj hastighed,« siger han.

Salget i første kvartal 2020 ligger alligevel højere end i 2019, men markedet har tabt i marts, hvor lejlighederne har oplevet den største nedgang i salget. Her er det kun sommerhusene, som har solgt bedre. Køberbarometeret for april indikerer dog, at sommerhusene kan opleve en mindre interesse sammen med villaer og rækkehuse, mens interessen for ejerlejligheder holder sig stabil.

Ifølge Michael Dalsager er det købernes grad af afklaring, der bliver afgørende for omfanget af handler.

Ifølge Home ændrer krisen ikke grundlæggende ved, at danskerne løbende søger tag over hovedet. 58 procent af køberne med aktuelle planer er allerede aktivt søgende, viser den nye måling.

»Boligmarkedet står uden tvivl foran en mere usikker tid, hvor vi vil opleve, at både købere og sælgere fortsat er afventende, men vi forventer ikke, at handlen går i stå, og jo mere ro og tryghed der indfinder sig i Danmark, jo bedre vil det gå,« siger Michael Dalsager.