EjendomDanmark kalder Blackstone-aftale en katastrofe: »Andelsboligforeninger står til store værditab«

Mens flere roser torsdagens Blackstone-indgreb, som boligøkonom kalder »en gavebutik uden sidestykke« for andelshaverne, ser brancheorganisationen EjendomDanmark aftalen som en »katastrofe« med »voldsomme konsekvenser« for både andelsboligmarkedet og ejendomsbranchen.

Blackstone-aftalen har skabt stor politisk ballade og frygt for værditab hos landets andelshavere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften tog Blackstone-forhandlingerne endnu en overraskende drejning, da det lykkedes boligminister Kaare Dybvad Bek (S) at samle et flertal og lukke en aftale med Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet.

I aftalen vil man sikre, at initiativerne ikke får negative konsekvenser for andelshaverne ved at give andelsboligforeninger mulighed for at fastfryse den nuværende valuarvurdering på ubestemt tid. Samtidig friholdes andelsboligforeninger, der omdannes til en udlejningsejendom, for den femårige karensperiode, som har til formål at bremse særligt de kortsigtede udenlandske investorer på opkøbsjagt på det danske marked for udlejningsejendomme.

Dermed er det ifølge aftalen alene det øgede energikrav, som kommer til at påvirke andelsboligernes værdi. Både boligøkonom Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, og direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) Jan Hansen mener ifølge Ritzau, at Blackstone-aftalen rammer plet i forhold til at friholde andelshaverne for økonomiske konsekvenser. Men hos brancheorganisationen EjendomDanmark ser man noget anderledes på det.

Her betegner man aftalen som en regulær »katastrofe« for ejendomsmarkedet, der vil få »voldsomme konsekvenser for ejendomsbranchen og andelsboligerne«.

»Indgrebet giver estimeret et tab på 25-35 procent – eller 30-42 milliarder kroner – til alle ejere af ældre udlejningsboliger, hvad enten det er pensionskasser, private investorer eller familievirksomheder. Det er en reel knockout, som ikke er langt fra reelt at afskaffe paragraf 5.2 som moderniseringsparagraf,« udtaler Jannick Nytoft, administrerende direktør i EjendomDanmark, i en pressemeddelelse.

Kan koste andelshaverne 40 milliarder kroner

Han vurderer, at indgrebet for andelsboligforeninger vil medføre et værditab på omkring 40 milliarder kroner, hvilket svarer til et forventet tab på 15-20 procent af andelsboligejendommenes værdi.

Samtidig mener brancheorganisationen, at det med aftalen bliver »særdeles vanskeligt at tiltrække investeringer, der kan bruges til at modernisere de ældre udlejningsejendomme«.

»Hele forløbet viser desværre, at det faktuelle gik tabt i det storpolitiske spil, men vi havde håbet, at der trods alt ville være en grad af besindelse, så man ikke straffede en hel branche i flæng med store konsekvenser. Alle kan blive enige om, at enkelte brodne kar skal rette ind. Men det er en skam, at der bliver lovgivet ud fra enkelthistorier, fordi et indgreb også får konsekvenser for andelshavere, pensionsopsparere og skatteborgere,« siger Jannick Nytoft.

»Skræddersyet til ikke at ramme andelshaverne«

Hos Lejernes Landsorganisation (LLO) er der til gengæld glæde over den aftale, som det torsdag aften lykkedes boligministeren at få i hus, efter at de Radikale og blå blok havde været i gang med at forhandle en aftale på plads med et flertal uden om regeringen. En aftale, som faldt til jorden, da Dansk Folkeparti i sidste øjeblik skiftede hest.

»I LLO er vi meget glade for, at aftalens partier ikke ville holde lejerne som gidsler, og for at man sætter foden ned for de kortsigtede investorer. Boligminister Kaare Dybvad Beks politiske svendestykke er således i hus, og resultatet er flot. Vi må erkende, at aftalen ikke blev til en ophævelse af den forhadte 5.2-paragraf, men at der er rigtig mange og gode forbedringer i forhold til den nuværende tilstand, der havde været utænkelige under den tidligere boligminister, for eksempel forbedringer af lejernes tryghed, klima, huslejernes udvikling og styrkelse af lejerne,« skriver LLO i en pressemeddelelse.

LLO fremhæver ligeledes, at andelshaverne får mulighed for at fastholde valuarvurderingerne.

»Indgrebet er skræddersyet til ikke at ramme andelshaverne, og andelshaverne er både undtaget for karensperioden og får mulighed for at beholde sine tidligere valuarvurderinger. LLO glæder sig over, at andelshaverne ikke kommer i klemme med aftalen, og over at andelshaverne selv (ved ABF) har nægtet at blive brugt som politisk skjold i den sidste del af disse forhandlinger,« skriver LLO.

Både EjendomDanmark og LLO har siddet med i det ekspertudvalg, der i efteråret fremlagde den rapport, som de såkaldte 5.2-forhandlinger skulle tage afsæt i.