Amerikanske aktier dykker dybt

Den globale aktieuro blandt de amerikanske aktier fortsatte mandag med store fald, allerede fra den traditionelle klokkeringning åbnede børsen på Wall Street.

De amerikanske aktieindeks dykker efter uro omkring kinesisk ejendomskæmpe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske aktiemarked falder kraftigt mandag, efter den vaklende kinesiske ejendomskæmpe Evergrande med sin massive gældskrise har gjort investorer verden over urolige.

Allerede fra åbningen af børsen dykkede aktiekurserne, og først på eftermiddagen amerikansk tid var både S&P 500 og Dow Jones faldet med 2,4 procent, mens Nasdaq Composite lå 2,8 procent lavere.

Dermed tegner det til at blive den værste dag siden februar for S&P, mens Dow Jones er på vej til sin værste dag siden oktober i fjor.

Evergrande kæmper med en gæld på svimlede 300 milliarder dollar, som ejendomskoncernen skulle betale nogle af renterne af mandag. Dertil skal virksomheden betale renter på to af sine udstedte obligationer til en værdi af mere end 100 millioner dollar senere i denne uge.

Nu spreder ringene sig i vandet gennem den eksponering, banker rundt om i verden kan have over for Evergrande og andre virksomheder i samme situation.

Krisen i det kinesiske selskab faldet sammen med 13-årsdagen for amerikanske Lehman Brothers´sammenbrud. Men på trods af den uheldssvangre timing, er det langt fra sikkert, at Evergrandes krise kommer til at ramme lige så hårdt, mener Ryan Detrick, chefmarkedsstrateg for LPL Financial.

Tror på indgreb

Evergrande har fysiske aktiver, der kan sælges for at hjælpe med at afvikle gælden, og Ryan Detrick forventer en omstrukturering frem for en misligholdelse af Evergrandes forpligtelser.

»Vi tror, ​​at oddsene er for, at den kommunistiske kinesiske egering vil involvere sig, hvis gælden misligholdes. Den forholder sig foreløbig afventende, men effekten kan være for stor til, at den kan undlade at gribe ind,« siger han til CNN Business.

I baggrunden er bekymring over coronapandemien og rekordhøje kursniveauer med til at få markederne til at slingre. Markedsanalytikere har længe talt om en korrektion af den lange optur.

»På en dag med kursfald er det let at henvis til Evergrande som overskrift for årsag og virkning. Men markeder har næsten ikke oplevet nogen nedadgående volatilitet i lang tid, og korrektion har været ventet længe,« skriver David Bahnsen, investeringsdirektør i The Bahnsen Group, til sine kunder.

Sammen med de faldende aktiekurser har Bitcoin taget et dyk på otte procent, og olie er faldet med 1,9 procent. Til gengæld er obligationsrenter faldet i takt med, at nogle af pengene søger i dén retning og presser kurserne op.