Drama om vaklende kinesisk ejendomsgigant: Aktier tager stort dyk

Situationen omkring den kinesiske ejendomsgigant Evergrande er fortsat usikker, og det har trukket markederne i rødt mandag morgen. I Hong Kong falder indekset med over tre procent, og de amerikanske futures varsler om røde tal på det amerikanske marked. Samme tendens ses i Danmark, hvor C25 indekset var klædt i rødt fredag og også havde en negativ åbning mandag.

 
Private investorer samles udenfor den kinesiske entreprenørvirksomhed Evergrande for at få deres penge tilbage. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En truende konkurs hos den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande har mandag skabt nervøsitet på markederne.

Evergrande, der har en gæld på over 300 milliarder dollar, har ikke penge til at betale tilbage på nogle af deres banklån, som ellers skulle betales mandag. Derfor risikerer virksomheden at ende i betalingsstandsning.

Derfor har mange forventet, at den kinesiske stat ville kaste en redningskrans efter virksomheden hen over weekenden. Der har dog ikke været nogle udmeldinger fra den kinesiske stat endnu, og det har trukket markederne i rødt.

Det kinesiske og japanske aktiemarked er lukket mandag, men handlen er stadig åben i Hong Kong. Her viser aktieindekset for Hong Kong, det såkaldte Hang Seng indeks, et fald på mere end tre procent mandag.

Udviklingen er drevet af Evergrande og de andre ejendomsudviklere. Evergrande Groups aktiekurs faldt med 10 procent, og nervøsiteten har spredt sig til hele sektoren, hvor Hang Sengs ejendomsudviklingsindeks faldt med 7 procent. Den kinesiske ejendomssektor er væsentlig for den kinesiske økonomi, da det anslås, at den står for omkring 20-25 procent af den økonomiske aktivitet i Kina.

Nervøsiteten spreder sig

Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen er det usikkerheden omkring Evergrande, der er med til at farve de asiatiske markeder rødt.

»Det er ikke kun, men ikke mindst, udviklingen med hensyn til Evergrande, en eventuel konkurs og de konsekvenser, som det kan have for den globale økonomi og aktiemarkeder, som trækker Kina i mørkerødt. Evergrande er formentlig en meget mindre finansiel brik end den samlede konsekvens var af Lehman Brothers, men alene bekymringerne om konsekvenserne kan flytte kurserne ganske meget,« skriver han i en kommentar.

De røde tal fra Asien ser dog også ud til at påvirke resten af verden. Det amerikanske futures-marked er nede med omkring en procent mandag morgen. Det indikerer, at det amerikanske aktiemarked også vil åbne med røde tal.

Det ses også i Europa, hvor det danske C25-indeks er nede med to procent mandag formiddag, anført af store fald i ISS, Demant og A.P. Møller – Mærsk. Ligeledes er det europæiske indeks STOXX Europe 600 nede med 1,5 procent.