Forgældet kinesisk kæmpeselskab håber på statsindgreb: »Den økonomiske aktivitet i Kina kan gå alvorligt ned i gear«

I øjeblikket holder verden vejret og afventer, om den kinesiske ejendomsudviklingsgigant Evergrande går konkurs med et brag, eller om den kinesiske stat vil redde firmaet. Hvis styret lader virksomheden gå konkurs, kan det føre til dæmpet vækst og aktiekorrektioner i resten af verden, vurderer analytikere.

Ifølge Evergrandes egen hjemmeside ejer selskabet mere end 1.300 byggeprojekter i over 280 byer. Udover at være ejendomsudvikler ejer Evergrande også dele af et elbilfirma og en fodboldklub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jade Gao/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af verdens største virksomheder er i overhængende fare for at gå konkurs.

Det drejer sig om det stærkt forgældede kinesiske ejendomsudviklingsselskab Evergrande, som har alvorlige problemer med at betale renterne på nogle kæmpe obligationslån, der forfalder i næste uge.

Det har fået store grupper af selskabets investorer til at demonstrere foran Evergrandes hovedkvarter, hvor de kræver deres penge tilbage. Men ender virksomheden i betalingsstandsning, kan det få vidtrækkende konsekvenser for langt flere end Evergrandes investorer, vurderer Allan Von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank.

»Der er helt sikkert en systemisk risiko. Hvis Evergrande går konkurs, risikerer man at sætte gang i sådan en klassisk krisedynamik, da der er mange selskaber, der minder om hinanden i forhold til at have en høj gældsætning og samme forretningsmodel. Hvis et selskab skulle gå konkurs, så kigger man hurtigt på, hvem det næste skulle være,« siger han.

Evergrande er et af Kinas klart største virksomheder og er forbundet med en lang række banker og andre selskaber. Derfor er der stor risiko for, at en konkurs vil trække store dele af den kinesiske økonomi med sig ned.

Torsdag samledes der vrede investorer udenfor Evergrandes hovedkontor. Virksomheden har ikke mulighed for at betale renter på sine obligationslån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix.

Risikoen for en stor og rullende økonomisk krise er tydelig for de fleste analytikere og iagttagere. Derfor er der også bred konsensus om, at den kinesiske stat vil gribe ind og dæmpe situationen. Men hvis ikke det sker, kan en økonomisk nedtur, drevet af en boligkrise i Kina, få konsekvenser for verdensøkonomien.

»Hvis dominobrikkerne får lov at rulle, så kan det gå hen og blive ret slemt. Der er rigtig mange penge bundet op i det kinesiske boligmarked, så hvis det ramler, er det den sociale stabilitet, der er på spil. Derfor forventer de fleste, at den kinesiske stat vil reagere,« siger Allan von Mehren.

Han bakkes op af aktiestrateg i Saxo Bank, Peter Garnry.

»Hvis de ikke kan kontrollere den her boligkrise og formå at få afmonteret det her på en fornuftig måde, så er risikoen, at den økonomiske aktivitet i Kina kan gå alvorligt ned i gear. Det kan påvirke den globale verdensøkonomi i forhold til væksttempo, og det kan sætte sig i aktiekurserne,« siger  Peter Garnry.

Længerevarende udvikling kulminerer

Peter Garnry mener dog ikke, at der er særlig stor sandsynlighed for, at krisen på det kinesiske boligmarked vil brede sig og blive til en global krise. Han fremhæver, at man på nuværende tidspunkt ikke har set, at effekterne af situationen i Kina har bevæget sig ud på de vestlige markeder.

»Det faktum, at aktiemarkederne uden for Kina ikke er nævneværdigt påvirkede, må være baseret på den antagelse, at det netværk af gæld, der er forbundet med det kinesiske boligmarked, ikke rigtigt kan sprede sig til andre markeder. Så forhåbentlig kan det blive en krise, der holder sig i Kina,«siger Peter Garnry.

»Hvis man har fulgt en lille smule med i Kina, er det ikke nogen overraskelse, at vi står, hvor vi gør nu,« tilføjer han.

Han bakkes op af Allan von Mehren, som fortæller, at mange ejendomsudviklingsselskaber i Kina gennem mange år har kørt med høj gæld uden at tage højde for risikoen ved deres investeringer. Evergrande har i øjeblikket en gæld på omkring 300 milliarder dollar, efter at selskabet gennem en årrække har opkøbt aktiver for lånte penge. Opkøb der er drevet af den mangeårige økonomiske vækstrejse i Kina.

Vrede investorer samles udenfor Evergrandes hovedkvarter i Shenzhen, Kina. Billedet er fra 15. september – præcis 13 år efter at banken Lehman Brothers krakkede i New York, og blev en katalysator til den globale finanskrise. Mange analytikere og eksperter sammenligner situationen omkring Evergrande med Lehman øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix.

Den situation har man fra Beijings side ønsket at gøre op med, og det er den situation, der gør, at Evergrande nu står på randen af kollaps, forklarer Allan von Mehren.

»Fra Beijings side har man nu sat tommelskruerne på de her selskaber for at tvinge dem til at få fokus på deres gældsniveauer og risikostyring. De vil ligesom have skabt noget disciplin i sektoren,« siger han.

»Derfor er der også en grænse for, hvor tidligt staten kan gribe ind. For de vil gerne lære de her selskaber, at det ikke bare er gratis at løbe så høj en risiko og stifte så meget gæld,« siger Allan von Mehren.

Statsindgreb forventet – men ikke givet

Evergrandes størrelse og vigtighed for den kinesiske økonomi får mange analytikere til at vurdere, at et statsindgreb, der skal holde hånden under virksomheden, er uundgåeligt.

»Evergrande er en meget vigtig ejendomsudvikler, og det vil sende et stærkt signal, hvis der skulle ske den noget. Jeg tror, der vil komme nogle støtteordninger, der skal redde Evergrande, enten fra regeringen eller centralbanken,« siger Dan Wang, økonom i Hang Seng banken til mediet CNBC.

Og selvom der generelt hersker konsensus hos analytikere og eksperter om, at der vil komme et statsindgreb fra den kinesiske regering, er det ikke givet. Chefredaktøren for den statsstøttede kinesiske avis Global Times, skrev fredag i en leder, at Evergrande ikke er »too big to fail«.

»Der er helt klart et scenario, hvor regeringen vælger at gå planken ud og lade dem gå konkurs. Men så bliver det nok nødvendigt med en redningskrans til de andre selskaber, som risikerer at gå konkurs,« siger Allan von Mehren.

Hvis Evergrande og for mange af de kinesiske ejendomsselskaber går konkurs, kan det have væsentlige sociale effekter i Kina. Det anslås, at boligområdet udgør mellem 15 og 30 procent af den kinesiske økonomi, og at Evergrande alene beskæftiger omkring 200.000 medarbejdere. Med underleverandører og lignende anslås virksomheden at skabe 3,8 millioner job.

Reuters

Derfor tror Peter Garnry også, at den kinesiske stat vil skride ind.

»Jeg tror, der er for meget på spil. Vi har jo set vrede folk troppe op foran hovedkvarteret, og hvis der er noget, man ikke vil have i Kina, så er det social uro. Og det kan de godt få, hvis de ikke kontrollerer den her krise. Så jeg tror bestemt, at sondringen i Kina vil være, at det her er et alvorligt problem, og at de er too big to fail,« siger han.