Man kan jo ikke gøre for, at man har tarme

Det kan gøre en stor positiv forskel, hvis danskerne sætter sig ind i tarmsystemets krinkelkroge, mener dansk ekspert. Bogen »Tarme med Charme« blev sidste år en millionsællert i Tyskland og udkommer i dag på dansk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tarmen kan efter manges mening ikke andet end at gå på lokum. Ellers ligger den bare dovent henslængt i maven og nøjes med at slå en prut i ny og næ. Sådan skriver den tyske forsker og forfatter Giulia Enders og understreger så, at det langt fra er sandheden. Faktisk er tarmsystemet et biologisk mesterværk på højde med hjertet og hjernen.

»Folk forbinder ikke tarmen med særlige færdigheder. Vi undervurderer den, og vi skammer os ligefrem ofte over den,« skriver hun i sin bog »Tarme med charme – alt om et undervurderet organ«.

Bogen blev sidste år et kæmpehit inden for sin genre i Tyskland med mere end en million solgte eksemplarer. Og i går udkom den danske version via People’s Press. I bogen beskriver den blot 24-årige forsker ved Institut für Mikrobiologie und Krankenhaushygiene i Frankfurt am Main udførligt, hvordan de grundlæggende dele af tarmsystemet fungerer. Hun opridser, hvordan man kan undgå hæmorider ved at sidde korrekt på toilettet. Hun nævner også en lang række andre skavanker og egentlige sygdomme, der kan opstå, hvis man har en unaturlig toiletvaner eller usund tarmflora. Der er afsnit om dårlig ånde, om mavesår, om stress, depression, om renlighed og gode og onde bakterier.

Vi har meget at lære

At bogen nu udkommer på dansk kan have en god effekt, tror overlæge og professor Peter Bytzer, der er tilknyttet Institut for Klinisk Medicin på Købehavns Universitet.

»Tarmsystemet er slet ikke nok i danskernes bevidsthed, og det hænger direkte sammen med dét, der kommer ud af tarmen. Det er ulækkert og på grænsen til det tabubelagte at snakke om. Derfor er det oftere de dårlige hjerter, end de dårlige tarme, der bliver diskuteret ved middagsbordene rundt omkring,« siger Peter Bytzer.

Han har endnu ikke læst bogen, men har fulgt med i debatten om den i Tyskland og er bekendt med, hvad bogen overordnet beskriver.

»Det kan sagtens få en betydning, hvis denne bog i et letforståeligt sprog formidler noget, der faktisk bør optage os alle. Gode råd og vaner på dette område har vi gavn af hver eneste gang, vi sætter os ned og spiser, for vi ved generelt forbavsende lidt om, hvad der sker, fra maden kommer ind i munden og forlader os igen i den anden ende. Det ville være fantastisk at få kastet mere lys på den sorte boks, der eksisterer mellem munden og endetarmen,« siger Bytzer.

Særligt kan korrekte medicinske forklaringer fra en anerkendt forsker være med til at aflive nogle af alle de falske råd, der findes i danske hjem.

»Der er en forfærdelig masse tankegods, der nedarves fra generation til generation. Men mange af disse husmoderråd har ikke hold i virkeligheden. En klassiker er den med at det skulle have en positiv effekt at drikke cola, når vi har Roskilde-syge. Jeg aner ikke, hvordan det er opstået, men det passer overhovedet ikke,« understreger professoren.

En anden bonus ved, at vi forholder os mere til tarmene og behandler dem bedre, er selve behandlingsdelen. Mange danskere er hyppigt forbi deres praktiserende læge eller specialklinikker på grund af uheldige symptomer, der måske kunne være mindsket eller undgået.

»Helt generelt er viden om kroppens funktioner vigtigt, og som læge er det i hvert fald min oplevelser, at patienter får afmystificeret sygdomme og symptomer, når jeg i behandlingen giver dem lidt undervisning i mave-tarmsystemet. Så bliver halsbrand eller sure opstød lidt nemmere at leve med,« siger Peter Bytzer.

»Tarme med charme« fra Peoples’s Press koster 249,95 kr. Forfatter Giulia Enders vandt 1. præmien ved Science Slam i Freiburg, Berlin og Karlsruhe for sit foredrag »Tarme med charme«. Du kan se foredraget her: