Flyverdragter i fuldt flor

Flyverdragten har fået en renæssance. Det er blevet smart at være praktisk, og så elsker vi danskere bare, når mode og dovenskab får lov at følges ad.

Jenni Jet bestilte den første »Svanekehabit« hjem til Danmark. Her ses hun sammen med sin hund, Buddy. Foto: Asger Ladefoged, Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Vi propper vores poder i dem på årets koldeste dage over store sweatre og uldne undertrøjer, og vi tumlede selv ned ad sneklædte bakker i dem, da vi var små.

Flyverdragter.

Men hvor den praktiske heldragt, der blæste bagdelen syv numre op i størrelse og gjorde det svært at lægge armene helt ned langs siderne, tidligere blot var et nødvendigt onde for at holde varmen, er beklædningsgenstanden nu gået hen og blevet et modefænomen.

Særligt én specifik flyverdragt har vundet indpas i danskernes garderober – den armygrønne Svanekehabit, som den så passende er blevet døbt. Dragten kom nemlig første gang til Danmark i efteråret 2014, da det bornholmsk-bosatte par Jørn Grønbech og Per Avsum bestilte dem hjem til deres butik, Roger, i Svaneke fra et tysk overskudslager.

»Vi åbnede butikken på Bornholm på vores gamle dage for at prøve noget andet. Her er vi begyndt igen lidt for sjov, og så dukkede flyverdragten op via nogle gamle forbindelser til et overskudslager. Den så spændende ud, så det prøvede vi,« fortæller Per Avsum, som sammen med Jørn Grønbech tilbage i 1977 på hjørnet af Studiestræde og Larsbjørnsstræde i København åbnede den første Roger-butik, som i dag er lukket.

Han har flere gange oplevet, at umiddelbart ordinære beklædningsgenstande er blevet til et hit i butikken. Nu er det sket igen med Svanekehabitten.

»Der var engang, hvor vi købte lange underbukser, som blev farvet i rød, grøn og orange, hvorefter Sanne Salomonsen gik på scenen i den, og så var alle solgt. Jørn har sans for det,« siger han.

Svanekehabitten koster 399 kroner og kan blandt andet købes i butikken Roger på Bornholm og i Mads Nørgaard på Strøget i København. Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Jenni Jet er ejer af virksomheden Jenni Jet PR, som beskæftiger sig med mode- og musikindustrien. Det var hende, der i 2014 fik den første Svanekehabit til Danmark. Hun havde længe tænkt, at en army-heldragt kunne være fed at eje, og da hun kendte Jørn Grønbech og Per Avsum privat, spurgte hun dem, om de ikke kunne få fat i et eksemplar til hende fra et af de militære overskudslagre, de ofte bestilte tøj til butikken fra.

»Jeg havde set, at nogle high fashion-brands havde lavet flyverdragter, men jeg syntes, at tanken om en mere autentisk version i armystof var så cool. Da den så kom hjem, tog jeg den på, og ret hurtigt begyndte mine veninder på kryds og tværs at spørge, hvor jeg havde købt den, og om jeg kunne skaffe dem én. Og så spredte det sig,« siger Jenni Jet.

Kort tid efter at have fået flyverdragten hjem i butikken kontaktede Jørn Grønbech og Per Avsum deres københavnske samarbejdspartner Mads Nørgaard for at høre, om han kunne være interesseret i at få en stak af dem hjem til sine kunder i hovedstaden. Og derfra tog det fart. Salget af flyverdragten fløj af sted, og alene i 2016 og starten af 2017 har Mads Nørgaards butik på Strøget solgt 3.500 eksemplarer af den militære modehabit.

TV-vært, foredragsholder og modeekspert Chris Pedersen mener, at der er flere grunde til, at flyverdragten er blevet så populær. Blandt andet har det noget at gøre med den trend inden for buksedragter, der er spiret de seneste år. Og så er army altid en sikker vinder.

»Armytøj er en let trend at gribe. Det er en tendens, der dukker op hvert 5. til 6. år. Flyverdragter er som udgangspunkt kiksede, men armytøj er sejt. Og hvis man så ikke kan lide armytøj, kan man altid undskylde sig med, at Svanekehabitten er varm,« siger han.

Vigtigst af alt er det dog, at danskerne er et folkefærd, der godt kan lide, når tingene er lidt praktiske.

»Danskerne er dovne på den måde, at vi tænker meget funktionelt, når vi køber tøj. Danmark er et af de få lande, hvor gule regnfrakker og gummistøvler kan blive fedt. Vi er glade for tøj, der er let at tage på. Desuden har militærtøj noget coolness. Og så er Svanekehabitten slidstærk og funktionel. Den er perfekt.«

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Det var også Jenni Jet, der sammen med Jørn Grønbech til en påskefrokost over en Linie Akvavit i et godt, gammeldags grineanfald navngav den folkekære flyverdragt Svanekehabitten. De sad og talte om fiskerdragten fra Nexø, der larmer, når man går, og som i daglig tale går under navnet »Nexøhabitten«. Og da Svaneke og Nexø stort set er nabobyer, var det oplagt at lade dragten adoptere Nexøs kaldenavn.

Jørn Grønbech og Per Avsum købte i første omgang ikke flyverdragten hjem med henblik på, at den skulle blive så populær. Sådan blev det bare. For bevæger man sig rundt i Københavns indre by i øjeblikket, kan man da næsten ikke undgå at spotte en armygrøn cyklist på Dronning Louises Bro eller en barselsmor, der med hue, vanter og Svanekehabit spadserer af sted i gadebilledet. Og aldersmæssigt er der tilsyneladende ikke grænser for, hvem der hopper i dragten.

Ifølge Chris Pedersen er netop det faktum, at vi cykler meget i Danmark, en af de primære grunde til, at Svanekehabitten hitter hos os danskere og mere specifikt i indre København.

»Problemet med en flot buksedragt er, at den skal sidde ordentligt. Og man kan ikke designe en one size fits all-buksedragt. Derfor er det smart med Svanekehabitten, som sidder lidt løst. Den kan man cykle med,« siger Chris Pedersen.

Nogle køber den lidt for stor, så de kan bevæge benene frit på den tohjulede. Andre køber den i en mindre størrelse og tager den på med et bredt bælte om maven, så habitten, samtidig med at være varm, fremhæver et par former.

Jenni Jet bruger mest sin flyverdragt, når hun skal lufte hunden, Buddy.

»For mig er det rart at have den på, fordi den både er cool og afslappende på samme tid. Det er ikke sådan, at jeg kun går i den, når jeg skal ligne røv og nøgler. Jeg synes personligt, at den er fed. Men det er klart, at den også er varm og har en praktisk effekt, som gør, at jeg føler mig afslappet. Og så er der den bonus, at du som kvinde helt ærligt frit kan vælge, hvad du har på indenunder,« siger hun.

Jenni Jet har selv præsteret at tage sin på over natkjolen på en gåtur med hunden.

»Det er der jo ingen, der ved,« siger hun.

Den amerikanske pilot Amelia Earhart (1897-1937) foran sit fly i én af fortidens flyverdragter. Foto: Wikimedia Commons Fold sammen
Læs mere

Svanekehabitten består af let, vatteret army-foer. Den minder lidt om bomberjakken i materialet, som også har tradition i armytøj, og som ligesom flyverdragten popper frem i gadebilledet i stor stil.

Svanekehabitten koster 399 kroner og kan blandt andet købes i butikken Roger på Bornholm og i Mads Nørgaard på Strøget i København.

»Lige som vi snakker, cykler der en pige forbi i den her i min gade,« siger Jenni Jet, som bor på Nørrebro. Det er sjovt, synes hun. Og det gør hende glad at se, at andre også har fået så stor glæde af flyverdragten.